Bahie Arabians

Amurra Wid

YLA1, KRJ-II

rotu | sukupuoliarabialainen täysiverinen SEA, tamma
syntynyt | säkä15.08.2008 | 149cm
rekisterinumeroVH14-003-0192
painoitus | tasomatkaratsastus, 50km
kasvattajaWid Arabians
omistajaCalla, VRL-11247Amurra saapui al Najyaan keväällä 2014. Wid Arabians oli lopettamassa toimintaansa ja tilan omistaja, shonna, ilmoitti myyvänsä kaikki hevoset. Pakkasin oitis tavarat kasaan ja lähdin Wid Arabiansin tilalle silmäilemään arabialaisia ostomielessä. Olen aina pitänyt Wid Arabiansin hienoista arabialaisista ja näin matkaani lähtikin useampi kappale näitä upeita hevosia, mukaanlukien Amurra. Suureen hevosrykelmään tarttui matkaan myös Amurran isä Hakem al Taj.

Voiko kaikkea kauneutta sysätä yhteen pakkaukseen? No, vastauksesta en ole täysin varma, mutta siltä ainakin Amurra vaikuttaa. Tammalla on kerrassaan upea luonne, korea ulkomuoto ja mitä kaunein nimi. Amurra tulee arabian kielestä ja se tarkoittaa suloista. Tämä tamma on kyllä nimensä veroinen! Amurra muutti meille kasvattajaltaan Wid Arabiansista toukokuun alussa ja sen matka sujui ongelmitta. Tamma oli tyytyväisenä herkutellut heinillä ja kauroilla lentokoneen kiitäessä kohti Sveitsiä. Hain Amurran lentokentältä ja kuljetin sen vielä muutaman tunnin ajan al Najyan tilalle. Tamma oli rauhallinen, mutta hyvin väsynyt matkasta joten ensimmäisen vuorokauden se sai kerätä voimiaan omissa oloissaan. Seuraavana päivänä Amurra pääsi tutustumaan tilan touhuihin ja paikkoihin sekä tietenkin toisiin hevosiin. Amurran osalta toisiin tammoihin tutustuminen oli helppoa, mutta päätin kuitenkin laittaa tamman tarhakavereiksi pari muuta Wid Arabiansin kasvattia että tammalla olisi täällä edes jotain tuttua.

Illalla paloin halusta päästä kokeilemaan Amurraa ensimmäistä kertaa ratsailla ja myös tallityöntekijät tahtoivat nähdä hevosen liikkeessä. Saimme ratsastettua juuri ja juuri alkulämmittelyiden verran ennenkuin huomasin kentän laidalle ilmestyvätn työntekijöitä toinen toisensa jälkeen. Amurra teki minuun ensimmäisellä kerralla hyvän, suorastaan mahtavan vaikutuksen ja hyvä yhteistyömme on jatkunut ennallaan siitä illasta lähtien. Tammalla on varmat ja tarkat askeleet, jotka ovat lennokkaat mutta ei kuitenkaan turhan suuret. Amurra kantaa itseään voimakkaasti ja näyttävästi, kuunnellen ratsastajaansa rehellisenä. Lisäksi tamma on selväjärkinen ja luotettava ratsu, joka keskittyy työskentelemään sille annettujen apujen mukaan. Tällä tammalla riittäisi kapasiteettia hieman vaikeampiinkin luokkiin ja se taitaakin monia esimerkiksi Helppo A luokan liikkeitä, mutta Helppo B on kuitenkin sen taso sillä kyseisen tason asiat Amurra taitaa sulavasti ja varmasti.

Mitä hoitamiseen tulee, yhtä rauhallisin elein toimivaa hevosta saisi etsiä kissojen ja koirien kanssa. Amurra pysyy tyynenä eikä välitä vaikka hoitajalla olisikin toisinaan peukalo keskellä kämmentä. Hoitamisen aikana tamma ei kuitenkaan välitä torkkua vaan se toimii sosiaalisena ehkä jopa parinkin hevosen edestä. Se katselee hoitajansa toimia ja päällään puskien pyytää rapsutuksia. Varusteita laitettaessa tamma on hieman tarkempi ja esimerkiksi suitsimisessa sen hermot eivät kestä loputtomiin mikäli varustajalla on vaikeuksia suitsien laittamisessa tai kuolainten tarjoamisessa. Kavionsa tamma nostaa nätisti ja pitää niitä hyvin ylhäällä kunnes ne saa laskea takaisin maahan. Pesulla olo onkin sitten ehkäpä ainoa asia missä Amurra ei olekaan enään niin säyseä kuin se muuten on. Tamma ei innostu pesusta ja jos siltä kysyttäisiin, ehkä se ei haluaisi mennä sinne ollenkaan. Pesukarsinan edessä tamma pistää aina hieman hanttiin, mutta astelee kuitenkin lopulta reippaasti taluttajansa perässä boksiin. Suihkuttelun aikana tamma katselee mitä tapahtuu ja pyrkii seuraamaan vesiletkua mahdollisimman paljon. Mahan alta pesu on yksi suuri kauhistus tälle kaunokaiselle ja mahaa pestäessä täytyykin olla varovainen. Suihkua ei voi vain yht'äkkiä tähdätä mahaan ja sitten ihmetellä mistä kummasta tuo hevonen vetää tuollaiset pultit. Parempi on siis vain liikkua mahaa kohti rauhallisesti ja tällöin vältytään tamman kiukkupuuskalta. Amurra saattaa suihkutellessa väistellä sinne sun tänne, kummalle puolelle nyt ikinä mahtuukaan liikkumaan, mutta ei tee pahkuuksia kuten esimerkiksi yritä näykkäistä tai potkaista.


i. Hakem al Taj
KTK-II, YLA1
ii. Anis al Taj
iii. Azeem
iie. Durrah al Taj
ie. Furat EEA
iei. Al Tayyib
iee. Farhah EEA
e. Ch Amira al Hawa
KTK-III
ei. Lutfi el Majd
eii. Mubir ibn Nabih
eie. Sundus
ee. Tharwah
eei. Numair
eee. Walidah

isä Hakem al Taj tuotiin aikoinaan Wid Arabiansiin Abu Dhabin lähettyviltä ja Widistä ori muutti keväällä 2014 al Najyaan. Taj on kimo, 149cm korkea arabiherra ja sillä kilpaillaan kouluratsastusksessa tasolla Helppo A. Hakem on menestynyt hyvin kouluratsastuksessa ja sijoituksia on tullut hurjaa tahtia. Orilta löytyy ihailtavaa työmoraalia ja se työskentelee osaavan ratsastajan kanssa saumattomassa yhteistyössä. Ori on kilpailun ohella myös jalostuskäytössä.

isänisä Anis al Taj on erinomaisesti kouluratsastuksessa sekä näyttelykehissä menestynyt kimo arabiori. Anis ei olekaan mikään niinsanottu kisahevonen vaan sillä on kierretty maailmanlaajuisissa kouluratastuskilpailuissa ja näyttelyidenkin puolesta on tullut kierrettyä maailmaa. Raamikkaalla ja elegantilla ulkomuodollaan 153cm korkea ori on jopa kantakirjattu kotimaansa, Egyptin kantakirjaan I-palkinnolla. Oria käytetään arabijalostuksessa ja sillä on jo lähemmäs toistakymmentä jälkeläistä. Tästä herrasta moni arabikasvattaja tahtookin vähintään yhden varsan itselleen.

isänisänisä Azeem oli aikansa näyttävimpiä arabioreja. Azeemin tarina ei kuitenkaan alkanut suoraan valokeilasta vaan varsana sen koti vaihtui pariinkin otteeseen ja sen koulutus tapahtui normaalia myöhäisemmällä iällä. Ruunikosta, 153cm korkeasta arabialaisesta kuitenkin paljastui vaativien koululiikkeiden taitaja ja se suorastaan tanssi haastavatkin liikkeet läpi puhtaasti. Azeemin kanssa kilpaura aloitettiin seitsämän-vuotiaana tasolla Vaativa B ja pian siinä huomattiin kapasiteettia vielä vaativammalle tasolle. Loppujen lopuksi orin kanssa kilpailtiin aktiivisesti siis Vaativa A tason koululuokissa. Sen upeat liikkeet hurmasivat katsojat ja ori asteli lennokkain, kevyin askelin koulurusetteja vääntäessä. Kilpailu-uran päättyttyä Azeem vietti eläkepäiviään jalostusorina ja siitä onkin kymmeniä jälkeläisiä.

isänisänemä Durrah al Taj on kimo arabitamma, jolta löytyy korkeutta 149cm. Durrah on luonteeltaan tasapainoinen ja rauhallinen. Tamma kilpailee yhä jalostuskäytön ohella kouluratsastuksessa ja se taitaa näppärästi hieman vaativammatkin liikkeet. Tammassa on paljon potentiaalia ja taitoa siltä löytyy ehdottomasti. Pieni tamma on notkea ja reipas liikkeissään sekä se toimii ratsastajalleen kuuliaisena. Tamma on tähän päivään mennessä varsonut viisi varsaa.

isänemä Furat EEA on kilpaillut menestyksekkäästi seura- ja aluetasolla kouluratsastuksessa tasolla Vaativa B. Kimo, 153cm säkäkorkuinen tamma on nöyrä ja kiltti ratsastatteva jolta löytyy paljon kapasiteettia. Ratsastaessa se on miellyttämisen haluinen, mutta tarkka, antaa kuitenkin ratsastajalle virheitä anteeksi. Tamma asuu pääsääntöisesti Brasiliassa pienelle arabitilalla, mutta toisinaan se on jalostuskäytössä myös muilla talleilla. Jälkeläisiä tamma on varsonut neljä.

isänemänisä Al Tayyib menestyi kouluradoilla ja rautias, 151 senttinen arabiherra onkin periyttänyt upeita liikkeitään myös jälkeläisilleen joita on seitsämän. Tayyib oli upea ratsu helpon toimivuuden ja kiltteytensä vuoksi. Löytyi siitä paljon orimaisiakin piirteitä, mutta oikean ratsastajan käsissä se oli täyttä kultaa. Todella selväpäinen joka tilanteessa ja monen valmentajan kehuma tekniikaltaan ja rehellisyydeltään.

isänemänemä Farhah EEA on Bulgariassa syntynyt 150cm korkea ruunikko kilparatsu. Ehdottoman kiltti ja rehellisellä luonteella varustettu tamma jolla on kolme hyvää askellajia, erityisesti laukka. Farhah on miellyttävä ja kevyt ratsastaa, se on kuuliainen ja energinen. Helppo A luokissa menestynyt tamma on varsonut kolme varsaa ja enempää jälkeläisiä sille ei ole suunniteltu. Tamman omistaja tahtoo keskittyä enemmän kilpailemiseen.

emä Amira al Hawa on Wid Arabiansin tuontitamma, jolla on Ch arvonimi ja se on kantakirjattu III palkinnolla. Vuonna 2007 syntyneen kimon, 147cm korkuisen Amira kanssa kilpailtiin AHACin kouluratsastusluokissa ja näyttelyjaoksen alaisissa näyttelyissä ja sillä onkin Legion of honor arvonimi. 26.07.2008 KTK III palkinnon saanutta tammaa kuvailtiin kantakirjaustilaisuudessa seuraavanlaisesti: Kaunis ja sopusuhtainen kokonaisuus, kehittymättömyyttä, putkilomainen runko, nätti, lihaksikas tamma jolla on hyvät leimat. Pitkäthkö runko, etujalat suppuvarpaiset. Toinen rakennekuva epäedustava, orikaulaa, ej pystyt vuohiset, kaviot eva. ja pisteitä se sai 17 + 16 + 18 + 16 = 67p. Amira on ollut aktiivisesti mukana arabijalostuksessa ja jälkeläisiä siitä saatiin neljä kappaletta.

emänisä Lutfi el Majd oli luonteeltaan temperamenttinen ja hieman itsepäinen, mutta kuitenkin käsiteltävissä oleva. Haastavasta luonteestaan huolimatta se oli erittäin suosittu jalostuksessa sen erinomaisen menestyken vuoksi koulukentillä ja näyttelykehissä. Rautias Lutfi olikin melko isokokoinen ja varsin lihaksikas, 158-senttinen komistus joka keräsi katseita missä vain se olikin. Ori jätti jälkeensä kahdeksan varsaa ja periytti näille erinomaista liikettä sekä ulkomuotoa.

emänemä Tharwah puolestaan oli erittäin itsetietoinen ja omapäinen tamma. Ruunikolla, 147cm korkuisella tammalla oli hieno rakenne ja sen kanssa kierrettiinkin paljon näyttelyissä tuoden kotiin monia palkintoja. Jalostustammana toimimisen rinnalla tamman kanssa käytiin esiintymässä kouluradoilla satunnaisesti ja tamma pärjäsikin keskivertoa paremmin Helppo A luokissa. Siitä ei kuitenkaan koskaan tehty varsinaista kilparatsua, vaan sen kanssa keskityttiin hienon suvun jatkamiseen. Varsoja tamma varsoi vuosien saatossa yhteensä seitsämän.


Jälkeläiset


Asmaraa al Najya
02/2015 tamma
isä Rabah al Rayad

Masarrat al Najya
01/2015 ori
isä Rashidi al Rayad

Mahdia al Najya
12/2014 tamma
isä Farid al Qismat
Jaleel al Nabil AI
06/2014 ori
isä Jerrico al Qismat
Qatar Wid
07/2011 ori
isä Qasim Wid
Mandisa Wid
05/2010 tamma
isä BT Mar'uzzKilpailukalenteri


VMRJ 29.05.2016 Valmarya 50km ihanneaika 12 / 12 1p
VMRJ 27.05.2016 Valmarya 50km ihanneaika 2 / 12 9p
VMRJ 25.05.2016 Valmarya 50km ihanneaika 12 / 12 1p
VMRJ 30.04.2016 VMRJ Cup 30km ihanneaika 15 / 31 2p
VMRJ 21.04.2016 Valmarya 15km ihanneaika 27 / 34 1p

Pisteitä yhteensä: 14


KRJ 16.03.2015 - Fiktio - He B - 6 / 40 
KRJ 14.03.2015 - Fiktio - He C - 1 / 40 
KRJ 10.03.2015 - Fiktio - He B - 5 / 40 
KRJ 16.03.2015 - Fiktio - He C - 3 / 40 
KRJ 09.03.2015 - Fiktio - He C - 5 / 40 
KRJ 07.03.2015 - Fiktio - He C - 2 / 40 
KRJ 27.02.2015 - Roadrace Stable - He B - 3 / 18 
KRJ 27.02.2015 - Fiktio - He C - 4 / 40 
KRJ 24.02.2015 - Tuiskula - He B - 4 / 40 
KRJ 21.02.2015 - Fiktio - He B - 1 / 40 
KRJ 20.02.2015 - Holmberg - He B 3 / 40 
KRJ 19.02.2015 - Fiktio - He C - 4 / 40 
KRJ 19.02.2015 - Holmberg - He B 4 / 40 
KRJ 17.02.2015 - Holmberg - He B 3 / 40 
KRJ 16.02.2015 - Fiktio - He B 3 / 40 
KRJ 15.02.2015 - Fiktio - He C 5 / 40 
KRJ 14.02.2015 - Malva - He B 2 / 40 
KRJ 10.02.2015 - al Najya - He B  1 / 30 
KRJ 07.02.2015 - al Najya - He B 2 / 30 
KRJ 07.02.2015 - al Najya - He B  1 / 30 
KRJ 06.02.2015 - Fiktio - He B 4 / 40 
KRJ 06.02.2015 - Fiktio - He C - 3 / 40 
KRJ 03.02.2015 - al Najya - He B 5 / 30 
KRJ 02.02.2015 - al Najya - He B  1 / 30 
KRJ 01.02.2015 - Fiktio - He C - 5 / 40 
KRJ 31.01.2015 - Fiktio - He C  KRJ—Cup 27 / 301 
KRJ 23.01.2015 - Moondance - He C 3 / 28 
KRJ 09.10.2014 - Vaapukka - He B - 5 / 40 
KRJ 08.10.2014 - Vaapukka - He B - 3 / 40 
KRJ 07.10.2014 - Petäjävaara - He B - 2 / 40 
KRJ 04.10.2014 - Untuvapilvi - He B - 3 / 30 
KRJ 01.10.2014 - Vaapukka - He B - 5 / 40 
KRJ 26.09.2014 - 6 Sins - He B - 2 / 50 
KRJ 22.09.2014 - Vaapukka - He B - 6 / 40 
KRJ 21.09.2014 - Vaapukka - He B - 5 / 40 
KRJ 20.09.2014 - Vaapukka - He B - 5 / 40 
KRJ 12.09.2014 - Wuki - He B - 4 / 30 
KRJ 10.09.2014 - Wuki - He B - 1 / 30 
KRJ 09.09.2014 - Mêl Seren - He B - 1 / 30 
KRJ 08.09.2014 - Järviluoto - He B - 1 / 100 
KRJ 03.09.2014 - Elm Ponies - He B - 2 / 40 
KRJ 01.09.2014 - Elm Ponies - He B - 4 / 40 
KRJ 01.09.2014 - Järviluoto - He B - 6 / 100 
KRJ 31.08.2014 - B Ponies - He B KRJ-Cup - 3 / 320 
KRJ 30.08.2014 - Järviluoto - He B - 6 / 100 
KRJ 24.08.2014 - Shadiya Arabians - He B - 4 / 17 
KRJ 21.08.2014 - Shadiya Arabians - He B - 4 / 17 
KRJ 21.08.2014 - Shadiya Arabians - He B - 4 / 17 
KRJ 20.08.2014 - Shadiya Arabians - He B - 4 / 17 
KRJ 16.08.2014 - Shadiya Arabians - He B - 3 / 29 
KRJ 14.08.2014 - Shadiya Arabians - He B - 1 / 29 
KRJ 10.08.2014 - Shadiya Arabians - He B - 2 / 29 
KRJ 11.07.2014 - Tuulenpesä - He B - 3 / 40 
KRJ 27.06.2014 - Konkkaronkka - He C - 3 / 40 
KRJ 26.06.2014 - Parodia - He B - 3 / 40 
KRJ 25.06.2014 - Konkkaronkka - He C - 1 / 40 
KRJ 25.06.2014 - Konkkaronkka - He C - 3 / 40 
KRJ 19.06.2014 - Konkkaronkka - He C - 5 / 40 
KRJ 19.06.2014 - Parodia - He B - 4 / 40 
KRJ 16.06.2014 - Parodia - He B - 5 / 40 
KRJ 13.06.2014 - Muiston Suomenhevoset - He B - 5 / 40 
KRJ 11.06.2014 - Parodia - He B - 1 / 40 
KRJ 08.06.2014 - Muiston Suomenhevoset - He B - 1 / 40 
KRJ 08.06.2014 - Parodia - He B - 5 / 40 
KRJ 01.06.2014 - Järviluoto - He B - 1 / 30 
KRJ 30.05.2014 - Järviluoto - He B - 4 / 30 
KRJ 30.05.2014 - al Najya - He B - 1 / 60 
KRJ 29.05.2014 - Järviluoto - He B - 2 / 30 
KRJ 28.05.2014 - al Najya - He B - 5 / 60Valmennukset
23.05.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Calla

Treenasimme tänään Amurran keskiravia erilaisten tehtävien avulla. Lämmittelimme itseksemme kentällä ennen valmentajan saapumista ja tamma kulki mallikkaasti jo heti alkuun. Liikuimme ympäri kenttää harjoitusravissa valmistautuen siirtymisiin. Amurra ravasi rauhallisessa tahdissa ja kulki puhtaasti. Teimme pitkälle sivulle kolme siirtymistä harjoitusravista keskiraviin. Keskiravi oli selvästi pyöreämpää ja tamma liikkui tahdikkaasti eteenpäin pidentäen hieman askeltaan. Siirtymiset kävivät lyhyillä väleillä ja selviydyimme tehtävästä hyvin. Seuraavaksi valmentaja kutsui meidät kentän keskelle tehdylle radalle. Radalla oli muutamia maapuomeja joita ylitettiin eri suunnista. Kahden puomin väliin teimme alkuun pysähdyksen ja jatkoimme siitä seuraavalle puomille harjoitusravissa minkä jälkeen siirryimme keskiraviin. Joka toinen väli kuljettiin keskiravissa, joka toinen harjoitusravissa. Vielä ennen laukannostoja työskentelimme hetken aikaa ympyrällä ja aina valmentajan pyynnöstä teimme siirtymisen. Valmentaja kehui tamman kuuliaisuutta sekä askelia. Keskilaukan työstöt teimme samaisella ympyrällä mennen puolet ympyrästä harjoituslaukkaa ja loput keskilaukkaa. Päivän valmennus sujui mielestäni hyvin ja Amurra työskenteli reippaana sekä yhteistyökykyisenä. Huomisessa valmennuksessa olisi luvassa pohkeenväistöjä.


24.05.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Calla

Tänään sää oli mitä mainioin ja aurinko lämmitti mukavasti meitä verkkaillessamme kentällä. Valmentaja saapui hyvissä ajoin paikalle ja antoi meidän jatkaa lämmittelyt loppuun itsenäisesti. Lämmittelyistä aloitimme samantien pohkeenväistöharjoitukset ja alkuun Amurra toimi hieman kankeasti. Muutamien toistojen ja asetuksien jälkeen tamma muuttui kuitenkin elastisemmaksi sekä kädelle pehmeämmäksi. Käännyimme keskihalkaisijalle ja ennen väistöä ratsastin tamman suoraksi. Pohkeenväistöä teimme vain pari-kolme askelta ja teimme sitten uuden suoristuksen. Amurra kulki tarmokkaasti ja rungostaan suorana. Kaviouraa pitkin ravasimme takaisin toiseen lyhyeeseen päätyyn ja lähdimme toistamaan äsken tehtyä rataa. Toistimme harjoitusta moneen otteeseen vaihtaen välillä suuntaa ja huomasin harjoituksen herättävän tammaa enemmän avuille. Seuraavana harjoituksena pohkeenväistöön otettiin mukaan voltti eli käännyimme keskihalkaisijalle mitä seurasi suoristus ja volttikahdeksikko. Voltilta lähdimme pohkeenväistössä kohti pitkää sivua ja ennen uraa teimme jälleen suoristuksen sekä voltin sisälle. Emme ottaneet tänään laukkaharjoittelua valmennuksen aikana, mutta jaksoin kuitenkin kannustaa tammaa nostamaan laukan ennen verryttelyjä sillä pohkeenväistöharjoitusten jälkeen saimme jatkaa itsenäisesti.


13.06.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Calla

Tämän tunnin aikana harjoittelisimme pohkeenväistöjä sekä siirtymistä peruutuksesta suoraan raviin. Lämmittelyt meillä sujui tavalliseen tapaan mainiosti ja olimme molemmat valmiina työskentelemään. Tamma kulki muodossa jo tunnin alussa joten onneksi pääsimme saman tien itse valmennuksen aiheeseen. Ensin ravasimme hetken uraa pitkin, teimme muutaman ympyrän ja siitä siirryimme käyntiin ja pysähdykseen. Annoin Amurralle tarvittavat avut peruutukseen ja tamma lähti peruuttamaan sulavasti sekä kevyesti. Seuraavaksi pyysinkin tammaa raviin ja siitähän vauhdikas Amurra vasta innostuikin. Tamma nosti matkaavoittavan, lennokkaan ravinsa. Sen askeleet olivat säännölliset ja kauniit. Otimme ravia vain muutaman askeleen verran ja toistimme sitten äskeisen. Tämä harjoitus sujuikin Amurralta jo ennestään ongelmitta. Ravasimme jonkin aikaa reippaasti tehden erilaisia kuvioita ja otimme jopa jonkin pätkän laukkaa. Laukan jälkeen oli aika tehdä pohkeenväistöjä käynnissä joten hidastimme vauhtia pyytäen tammaa siirtymään käyntiin. Amurran käynti oli mukavaa ja rytmillistä. Pohkeenväistöharjoituksetkin sujuivat mukavasti, vaikka alussa tamma ei olisi viitsinyt väistää loppuun saakka, mutta kyllä se liike siitä muuttui paremmaksi. Lopputunnista Amurra olisi väistänyt vaikka toisen tunnin putkeen jos olisin vain pyytänyt.


14.06.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Calla

Valmennuksessamme tänään keskityimme suunnanvaihtoihin. Lämmittelyiden jälkeen kuljimme pari kierrosta ravissa uraa pitkin, Amurra oli hyvällä tuntumalla ja kulki joustavasti, isoin askelin. Vaihdoimme suuntaa kokorataleikkaalla ja kentän lyhyellä sivulla teimme pääty-ympyrän kootussa ravissa mistä jatkoimme keskiravissa muutaman askeleen kunnes jälleen teimme suunnan vaihdoksen ja kokorataleikkaalla otimme lisättyä ravia. Amurra kulki kaula kaarella ja yhteistyömme sujui moitteettomasti. Lyhyessä päädyssä sama pääty-ympyräharjoitus kuin aiemminkin ja siitä kolmikaarinen kiemuraura radan poikki jonka tamma suoritti taipuisasti ja koko hevosen keho oli liikkeissä mukana. Pitkällä sivulla teimme ensin voltin ja seuraavan kerran uralla ollessamme pysähdyimme, teimme takaosakäännöksellä suunnanvaihdon ja jatkoimme rataa kootussa ravissa. Menimme pari kierrosta tempoa vaihdellen kunnes vaihdoimme jälleen suunnan takaosakäännöksen kautta. Muutamat ympyrät ja voltit vielä, mukaanlukien täyskaarrot ja pari loivaa kiemurauraa ja olimme valmiita laukkaan. Laukkasimme keskilaukassa kierroksen uran sisällä mistä siirryimme isolle pääty-ympyrälle vaihtamaan tempoja. Temponvaihdot sujuivat erinomaisesti ja tammakin nautti työskentelystä. Laukassa tehtiin vielä parit suunnanvaihdot, ympyrät ja loivat kiemuraurat ennenkuin siirryimme takaisin keskiraviin. Ravissa teimme tehokkaat loppuverryttelyt joiden jälkeen oli loppukäynnin vuoro pitkillä ohjilla. Amurra työskenteli tänään innokkaasti, sen askeleet olivat olleet miellyttävät, vapaat sekä säännölliset unohtamattakaan tamman eteenpäinpyrkimystä ja kuuliaisuutta.


17.07.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Calla

Harjoittelimme tänään tulevan kilpailun rataa. Alkulämmittelyt kävimme suorittamassa maastossa. Kentälle päästyämme aloitimme radan aivan kuten kilpailuissakin, ravasimme pituussuunta leikkaa kentän keskelle ja pysähdyimme tervehtimään tuomaristoa, tällä kerralla kuviteltua sellaista. Amurra toimi avuille herkkänä ja pysähdys sujui tasaisesti, jalat pysähtyivät hyvässä linjassa. Tervehdyksestä jatkoimme keskiravissa kohti lyhyen sivun keskikohtaa ja uralle päästessä kaarsimme vasemmalle ja pitkän sivun puolestvälistä suuntasimme kentän keskelle, ravasimme kerran kahdesta isosta voltista muodostuvan kahdeksikon ja palasimme takaisin kaviouralle, toiselle pitkälle sivulle tehden samassa suunnanmuutoksen. Parin kulman jälkeen lähdimme rauhallisessa, mutta eteenpäinpyrkivässä ravissa kolmikaariselle kiemurauralle. Tamma kuunteli apuja hyvin ja kulki lähes kuin ajatus. Se taipui kauniisti eikä lähtenyt kaatumaan. Kiemurauran päätteeksi nostimme kentän lyhyellä sivulla laukan ja Amurra lähtikin liikkeelle energisesti, puolipidätteilleni oli käyttöä. Toistimme äsken ravissa käymämme radan nyt laukassa tempoa vaihdellen ja kiemurauran jälkeen teimme siirtymisen takaisin raviin. Ravasimme kerran kentän ympäri, pitkillä sivuilla kulkien loivaa kiemurauraa pitkin ja lyhyeltä sivulta kaarroimme pituussuuntaleikkaalle pysähtymään ja tervehtimään. Amurra oli reipas ja eteenpäinpyrkivä koko valmennuksen ajan ja tamma pysyi muodossa, pehmeästi kuolaimella.


03.08.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Janna

Isis toi kentälle kauniin arabitammansa, jonka kaunis kimo väri komeili auringonpaisteessa. Pieni tamma asteli kuuliaisesti Isiksen vieressä keskihalkaisijalle. Keskikentältä Isis nousi Amurran selkään ja tamma seisoi kuuliaisesti paikallaan. Kun Isis oli selässä, lähti ratsukko kenttää kiertämään käynnissä. Isis taivutteli tammaa joka sivussa (teki voltin). Hän teki myös ympyröitä. Kun Isis sai tamman tarpeeksi vetreäksi, aloitettiin ravityöskentely. Ravissa otettiin ensin hieman voltteja ja ympyröitä, jotta saataisiin hevonen myös ravissa kuulolle. Isis otti myös pysähdyksiä. Näiden jälkeen otettiin hieman ravipohkeenväistöjä. Tamma oli tosi kuuliainen kaiken aikaa eikä edes välittänyt, kun ori hirnuivat laitumella. Pohkeenväistöjen jälkeen nostettiin laukka ja otettiin ensimmäiseksi hieman vastalaukkaa oikeaan kierrokseen. Ekaksi laukka ei meinannut onnistua, koska tamma lähti hieman käsistä vaikka sitä se ei yleensä tee. Seuraava kerta onnistuikin hyvin. Isis sai pidettyä Amurran nyt ohjastuntumalla. Otettiin myös keskilaukkaa ja laukkaympyröitä. Lopuksi kokeiltiin pohkeenväistöä laukassa ja sekin onnistui hyvin. Otettiin vielä loppuravit ja -käynnit, jotta Amurra saisi hieman rentouttaa lihaksiaan. Lopuksi Isis tuli keskihalkaisijalle ja kiitti hevosta. Hän tuli myös alas selästä.


04.08.2014 Kouluvalmennus Helppo B - Janna

Isis toi taas tuon kimon tamman maneesiin tällä kertaa, koska satoi. Amurra oli jo valmiiksi märkä. Isis toi Amurran keskihalkaisijalle. Hän nousi sieltä tamman selkään ja otti taas alkukäyntejä. Kun alkukäynnit oli kävelty, kokosi Isis ohjat ja rupesi taivuttelemaan tammaa. Taivuttelujen jälkeen käskin ottaa hieman pohkeenväistöä. Pohkeenväistö näytti hyvältä. Sitten otettiin ravia. Ravissa otettiin hieman ensin pysähdyksiä, temponlisäyksiä, voltteja ja ympyröitä. Kaikkien sujuttua hyvin, aloitettiin ravipöhkeenväistöt. Amurra säikähti, kun hoitajista yksi tuli maneesiin katsomaan valmennusta ja avasi oven liian vaihdikkaasti. Isis tietenkin tippui selästä. Juoksin Isiksen luo ja kysyin sattuiko häneen. Käskin hoitajan ottaa Amurra kiinni ja sanoin, ettei hän saa jäädä katsomaan valmennusta. Jatkettiin pohkeenväistöjä. Pohkeenväistöt sujuivat loppujen lopuksi hyvin. Siirryttiin laukkaamaan. Annoin ratsukon laukata ensin kumpaankin suuntaan vapaasti, ennen kuin aloitettiin varsinainen tehtävä. Tehtävänä oli laukkavoltit lyhyillä sivuilla. Tamma keskittyi nyt jo hienosti. Kun Isis oli ratsatsanut voltit kumpaankin suuntaan muutaman kerran, oli loppuravien ja -käyntien aika. Loppuverkka sujui ilman kummempia hälinöitä. Valmennus oli päätöksessään ja sadekin oli lakannut ulkona. Isis ratsasti keskihalkaisijalle ja kiitti taas hevostaan. Hän hyppäsi alas satulasta ja samalla myös kiitti minua!


01.01.2015 Kouluvalmennus Helppo B - Calla

Olimme ehtineet ravailemaan hetken ennen valmentajan saapumista. Saimme lämmitellä loppuun itsenäiesti valmentajan seuratessa meitä vierestä. Lämmittelyiden jälkeen lähdimme ratsastamaan keskihalkaisijaa jonka keskikohdasta kaarsimme voltille kerran mistä jatkoimme halkaisijan loppuun. Muutaman toiston jälkeen muutimme harjoitusta siten, että teimme kaksi eri volttia - toinen toiselle puolelle halkaisijaa, toinen toiselle. Onnistuimme tehtävässä hyvin ja Amurra työskenteli yhteistyötä tehden. Volteilla pohkeiden käyttö oli hyvin tärkeää, ettei tamma vain lähtenyt luistamaan liikkeestä viemällä esimerkiksi etuosaa uralle selvästi ennen takaosaa. Seuraavaa harjoitusta varten siirryimme kahdeksikolle tekemään normaalia - sekä vastataivutusta. Toinen kahdeksikon ympyröitä kuljettiin normaalissa asetuksessa ja toinen siis vasta-asetuksessa. Amurra kulki rentona ja hiljalleen sen antoi asettaa itseään yhä enemmän. Nostimme laukan kahdeksikolla ja jatkoimme harjoitusta ottaen mukaan pienen pätkän vastalaukkaa. Ympyröitä vaihtaessa otimme vastalaukaa eli sitä tuli kerrallaan vain muutama askel. Kahdeksikolta palasimme uralla, mutta emme jääneet sinne vaan siirryimme koko rata leikkaalle tekemään siirtymisiä harjoituslaukasta keksilaukkaan sekä toisin päin ja näin siirtymisiä ehdittiin tekemään kerran per leikkaa. Viimein aloimme lopettamaan päivän valmennusta ja alotimmekin loppuverryttelyt. Loppuverkoiksi pidensimme hieman askelta ravissa ja kävimme läpi voltteja sekä ympyröitä.


Päiväkirja
29.05.2014 Venyttelyä - Calla

Lähdimme tänään Amurran kanssa venyttelemään kentälle maastakäsin. Olen todennut tänään tekemämme harjoituksen erinomaiseksi venyttelyksi hevosten kyljille ja sille löytyykin aina aikaa. Kävelimme hetken uraa pitkin saadakseni vielä hieman unisen Amurran hereille ja keräsin muutaman kierroksen jälkeen riimunarua. Aloimme tekemään volttikahdeksikkoa niin että pyrin saamaan Amurran taipumaan koko rungostaan vain työntämällä sitä kädellä. Alkuun tamma ei oikein ymmärtänyt mistä tässä oli kyse, mutta hiljalleen sain sen taipumaan koko kahdeksikon ajaksi. Emme siis suoristaneet volttia vaihtaessa vaan lähdimme samantien taivuttamaan toiseen suuntaan. Tamma kulki kauniisti rungostaan taipuen sekä venyen. Amurrasta huomasi senkin nauttivan harjoituksestamme ja kylkien venytys tekikin sille hyvää. Ennen talliin palaamista pysähdyimme venyttelemään vielä tamman takaosaa vieden sen takasia taakse ja - eteen. Venytykset tehtiin varovaisesti ja rauhallisessa tahdissa. Venytettävät lihakset rentoutuivat nopeasti ja Amurrakin näytti tyytyväiseltä.


12.06.2014 Maastossa - Calla

Lähdimme tänään iltapäivällä Amurran kanssa maastoilemaan. Otin yhden tallikoiristakin mukaan, mutta se mennä vipelsi omia polkujaan läheisyydessämme ja me keskityimme Amurran kanssa kulkemaan polkua pitkin. Valitsin reitiksemme yhden monipuolisimmista poluistamme jonka aikana oli luvassa ylämäkeä, jyrkkiä laskuja sekä käännöksiä. Matka alkoi tasaisella tiellä ja Amurra kulki tapansa mukaisesti kovinkin energisenä. Maastossa annan usein tamman kulkea vapaammin joten en tänäänkään pidätellyt sitä koko aikaa vaan se sai venyttää reipasta askeltaan paljon ja tahtikin oli vauhdikasta. Ensimmäinen ylämäki oli pitkä ja loiva hiekkatie jota ennen olimme ehtineet ottamaan jo hyvän pätkän raviakin joten mäen alussa annoin tammalle laukka-avut. Amurra nosti laukan pehmeästi, mutta hieman räjähtävästi ja laukkasimmekin mäen päälle saakka ennenkuin palasimme takaisin raviin. Amurra koitti ravin alussa nostaa laukkaa itsenäisesti, mutta sain sen kuitenkin pysymään tarmokkaassa ravissa. Reittimme oli sopivasti mutkikas ja seuraavaksi saimmekin ravata hieman pidempää. Hiljalleen maastopolku lähti nousemaan mäen rinnettä ja sen pystyimme kulkemaan vielä rauhallisessa ravissa, mutta alastuloa varten meidän oli siirryttävä käyntiin. Alamäessä sain nojata selvästi taaksepäin ja ottaa napakampaa ohjastuntumaa. Amurra asteli polkua pitkin alas tarkoin askelin eikä sekään enään kiirehtinyt eteenpäin. Pian Tico koira hypähti pensaikosta samalle polulle ja mennä tepsutteli alamäkeä ilman huolen häivää. "Olisipa se meilläkin noin helppoa, vai mitä?" höpöttelin tammalle joka otti määrätietoisia askeleita. Pian pääsimme alas ja tasaisella pohjalla siirryimme jälleen raviin. Ravasimme lähes koko loppumatkan takaisin tallille ottaen välissä myös hieman laukkaa ja muutama minuutti ennen tallille paluuta aloitimme käynnit. Päivän reissu oli ollut mukava ja rauhoittava, myös Amurra tuntui olevan tyytyväinen päästessään pitkästä aikaa maastoon. Huomenna olisi myös luvassa erilainen päivä ilman valmennusta, mutta siitä lisää myöhemmin.


13.07.2014 Kür - Calla

Tänään harjoittelimme kür-ohjelmaa ja päätimme käydä koko radan läpi tällä kerralla, ensi kerralla valitsisimme sitten vain yhden osion työstettäväksi, seuraavana päivänä toisen ja niin edelleen. Kappaleenamme oli Lana Del Reyn blue jeans pidennettynä versiona ja suorituksemme kuvattiin videolle. Musiikista sek kuvauksesta oli huolehtimassa yksi työntekijöistämme. Alkulämmittelyt teimme kaikessa rauhassa ja varsinaisen radan suorittamisen alkaessa musiikki sekä video lähtivät pyörimään. Alkuun oli keskikäyntiä muutaman askeleen verran josta tehtiin pehmeä siirtyminen lisättyyn käyntiin. Kuljime pitkää sivua ja kulman jälkeen kaarsimme halkaisijalle tekemään siirtymisiä keskirvista harjoitusraviin sekä toisinpäin. Siirtymisiä jatkettiin toisella pitkällä sivulla minne tehtiin lisäksi kolme volttia. Kertosäkeistön alkaessa nostimme keskilaukan ja vaihdoimme suuntaa täyskaarrossa mitä seurasi loiva kiemuraura. Toisen sivun loivan uran jälkeen hidastimme hetkeksi keskiraviin ennenkuin otimme puolen kentän jälkeen pysähdyksen. Pysähdystä seurasi neljän askeleen peruutus mistä palattiin suoraan harjoitusraviin. Päästyämme lyhyen ja pitkän sivun toiseen kulmaan teimme suoristuksen kokorataleikkaalle ja nostimme samassa laukan. Leikkaan keskellä pudotimme laukan raviin parin askeleen verran ja nostimme siitä vastalaukan. Laukanvaihto onnistui mallikkaasti ja päästyämme takaisin kaviouralle siirryimme keskiraviin. Uraa pitkin kuljettiin vain hieman seuraavan kulman yli, minkä jälkeen lähdimme pohkeenväistössä puolirataleikkaalle. Väistönkään jälkeen emme viihtyneet kauaa uralla nimittäin kertosäkeistön alkaessa nostimme laukan ja siirryimme kiemurauralle tekemään vastalaukkaa. Vastalaukka oli hyvin tasapainoista ja Amurra piti laukan hyvin pyörivänä läpi liikkeen. Uralla kiersimme kentän keskilaukassa ja lyhyen sivun alusta himmasimme harjoitusraviin ennen halkaisijalle menoa ja sen keskelle pysähtymistä. Harjoitus oli mennyt nappiin vaikka vielä hioisimmekin sitä. Amurra työskenteli pontevana ja reippaana, hyvin kuulolla ollen eikä kuolaintuntumakaan päässyt muuttumaan jäykäksi.


06.12.2014 Varsauutisia - Calla

Amurra varsoi eilen aamulla neljännen varsansa ja tämä pienokainen on omistamastamme orista Farid al Qismatista. Varsominen onnistui ongelmitta ja maailmaan tulla tupsahti pieni tamma jonka nimesin Mahdiaksi. Mahdia tarkoittaa opasta, johdattajaa ja uskonkin uuden tulokkaan johdattavan jalostustoimintaamme eteenpäin eilisen jälkeen. Amurra voi varsomisen jälkeen hyvin ja sillä riittää energiaa uuden varsan hoivaamisessa. Tänään kaksikko saa vielä pysytellä karsinassa lepäämässä ja huomenna ne pääsevät kahdestaan käymään ulkona. Amurralle on suunniteltu seuraavaa varsaa ensi vuodelle ja tuokin varsa tulee Mahdian tavoin jäämään kotiin. Sen jälkeen Amurra saa jäädä määrittämättömälle lomalle meidän jalostusohjelmastamme. Tamma on toki edelleen tarjolla muiden tallien oreille mikäli joku tahtoo tammastamme varsan itselleen. Näissäkin mennään kuitenkin Amurran terveydentilan ja hyvinvoinnin ehdoilla.Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM-game horse
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Taustakuva © Velvet Factory  |  Kuva © Hauru

Bahie Arabians