Bahie Arabians

Ghayoor al Shadiya

KTK-II

Arabialainen täysiverinen SEA ori, 153 cm
syntynyt 07.03.2014 (3v - 07.06.2014)
kouluratsastus Helppo A
kasvattaja Shadiya Arabians
omistaja Calla (VRL-11247)
Ghayoor saapui joukkoomme tilausvarsana. Olin jo jonkin aikaa tahtonut uuden jälkeläisen orista Safwan al Qadir, mutta tällä kertaa en suostunut suorittamaan siitosta omilla tammoilla joten lähdinkin tuttuni Wenlan luokse Shadiya Arabiansiin neuvottelemaan astutuksista. Jälleen kerran olisin tahtonut valita kaikki ne hienot tammat Shadiyan tiluksilta, mutta erityisesti silmiini pisti siro, ruunikko Ghadah al Shadiya. Saimme sovittua astutuksesta ja myöhemmin, seuraavan vuoden alussa Safwanin ja Ghadahin varsa muutti meille.

Pienestä asti ori on ollut luonteeltaan varsin menevä, orimainen ja toisinaan jopa mahdoton. Komea ulkomuoto onkin hämännyt vuosien varrella useita ihmisiä jotka suorastaan anovat lupaa saada hoitaa tätä komistusta. Kokemattomimmat ja arkajalkaisimmat hoitajat poistuvatkin Ghayoorin seurasta pian ja vikkelästi. Tästä tietää, että taisi ori taas tehdä kepposiaan. Ori on tervepäinen ja osaa käyttäytyä asiallisesti, mutta ainakin uusien ihmisten kokeileminen vain kuuluu sen tapoihin. Miksei se olisi välillä tutuillekkin hieman keljumainen. Ghayoor ei ole aivan helpoimmasta päästä eikä moni tahdokkaan ottaa oria vastuulleen. Toisinaan itsepäinen ori on varsinainen kovakallo kun sille päälle sattuu eikä sitä hetkessä kuriin laitetakkaan. Joskus oria komentaessa tuntuu kuin koittaisi kuurolle puhua. Parhaimpina hetkinään Ghayoor on kyllä sosiaalinen ja rento, mutta ei niinkään välitä seurustella ihmisten kuin muiden hevostenkaan kanssa.

Yksi, kaksi ja riittää. Näin Ghayoor varmasti ajattelee sitä hoitaessa sillä ori ei tunnu kestävän muutamaa sekuntia kauempaa paikoillaan seisomista. Tästä saakin jo varmasti hyvän käsityksen millaista oria on hoitaa. Tämän hevosen kanssa ei siis jäädä turhia haaveilemaan vaan hoitaminen suoritetaan niin nopeasti kuin mahdollista, mutta kuitenkin tunnollisesti. Ympyrää pyörivä ori ei paljoa mieti hoitajansa varpaita kun se tahtoo steppailla ympyrää joten hoitaja - pidä jalkasi turvassa. Mahdollisten vahinkojen mitätöiminen tai ainakin riskin vähentäminen onnistuu hyvin sitomalla ori molemmin puolin pesuboksiin tai karsinaansa. Kavioita putsatessa käydään pahin tappelu joka koettelee varmasti niin hevosen kuin hoitajankin hermoja. Toisinaan kavioiden nosto on hankalaa, toisinaan vaikein vaihe on putsaaminen minkä pitäisi orin mielestä olla valmista jo kun kavion on saanut vasta ylös. Ei se elämä tähänkään helpotu - vielä on vuorossa varustaminen. Varustaminen ei ole yhtä hankalaa kuin kavioiden huolto, mutta työlästä sekin on. Satulan orille saa vielä suht helpolla, mutta odotappa vain suitsimista. Pään heittely alkaa jo kun koitat pujottaa ohjia orin kaulalle. Välillä Ghayoor laskee päänsä hoitajan korkeudelle ja antaa hoitajan tuoda suitset eteensä, mutta kun kuolaimia aletaan tarjoamaan, nousee orin pää jälleen. Suorastaan piinallisen hetken jälkeen ori kyllä lopettaa temppuilunsa ja ottaa kuolaimetkin vastaan enempää inisemättä.

Tallissa ja muutenkin kouluratojen ulkopuolella säheltävästä ja ilkikurisesta orista ei voisi ikinä kuvitella kummoisempaa ratsua, mutta kyllä ihmeitäkin tapahtuu. Ghayoor on varsin osaava ratsu joka on oppinut asiat mallikkaasti varsasta lähtien. Orilla piisaa kapasiteettia ja se tekee työnsä mielellään. Olematta kuitenkaan vaatimaton. Ghayooria katsellessa se vaikuttaa hevoselta joka kulkee lähes telepaattisesti ratsastajansa kanssa sopisoinnussa, mutta ratsastaja itse tietää kuinka haastava ratsastettava ori on. Ghayoor toimii oikein näppärästi kouluratojen lisäksi myös esteillä sekä maastossa, mutta parhaimmillaan se kuitenkin on koulukiemuroilla joissa sen kanssa pääseekin pitkälle kunhan ratsastajalla riittää hermot kuin taitokin. Haastavuudesta piittaamatta Ghayoor on kuitenkin mukava ratsastettava ja se liikkuu miellytteän katsojan silmää sekä ratsastajaa.


i. Safwan al Qadir
KRJ-II
ii. Fayaaz al Jawna+
iii. Fawzan Al Sakhr++
iie. Al Ashwaq++
ie. SA Sequin++
iei. Qublah De Qutmah
iee. Siren
e. Ghadah al Shadiya
ei. Ragheb al Rayad
eii. *Rashmi+/
eie. JJ Noble Onyx
ee. SA Ghazale
eei. Nader Al Jamal+/
eee. Ghazalah

isä Safwan al Qadir on ruunikko ori, säältään 149cm. Ori on koulupainotteinen ja sitä on kisattu kouluratsastusjaoksen alaisissa kilpailuissa tasoilla Helppo C ja Helppo B. Syyskuussa 2013 Safwan osallistui kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun ja palasi sieltä kotiin KRJ-II palkinnon kanssa. Palkinto saavutettiin pistein 20 (6+7+7) - 41 - 8,5 - 10 - 6 = 85,5 p. Luonteeltaan ruunikko on varsinainen herrasmies ja ratsuna toimii kuin unelma.

isänisä Fayaaz al Jawana on komea ruunikko egyptinarabi, säkäkorkeudeltaan 151cm ja syntynyt 2010. Ori on kilpaillut paljon ulkomailla AHACin kisoissa ja saavuttanut AHACin arvonimen Legion of Honor pistein 314. Painotukseltaan Fayaaz on kouluratsu. Luonteeltaan ruunikko on hellyyttävä ja erinoaminen ratsastettava eikä tietenkään saa unohtaa sen komeata ulkomuotoa. Ratsuna ori on avuille herkkä ja se omaa upeat, irtonaiset liikkeet.

isänisänisä Fawzan Al Sakhr on vuonna 2006 syntynyt egyptinarabi ja säkäkorkeudeltaan 152cm. Fawzan on myös kisannut AHACin puolella ja ansainnut arvonimen Legion of Merit pistein 473. AHACin kisoissa ori on ollut kuusi kertaa luokan voittaja ja saavuttanut myös Champion Junior Stallion of Voghera 2010- sekä Champion Senior Stallion of Danish National Championships sijat. Ori on myös kisannut kouluratsastuksen puolella muuallkin kuin AHACissa. Näyttelyjaoksen näyttelyistä ori on ansainnut kolme kertaa KUMA ja - JS palkinnot. Rautias Fawzan omaa arabialaisille ominaisen luonteen ja se on tarkkaavainen sen kanssa työskentelvää ihmistä kohtaan. Ratsuna ori on erinomainen ja se motivoituukin työskentelyyn täysillä.

isänisänemä Al Ashwaq on vuonna 2004 syntynyt ruunikko egyptiläinen tamma jolla on säkäkorkeutta 159cm. Tamma on kisannut AHACissa itselleen arvonimen Legion of Merit pistein 417. AHACin kisoissa se on ollut kahdeksan kertainen luokan voittaja ja ollut myös Champion Senior Mare of Scottsdale 2010. AHACin lisäksi tamma on kisannut myös muualla kouluratsastuksen merkeissä. Näyttelyistä tamma on ansainnut kerran LKV5, kolme kertaa KUMA ja kolmesti JS. Ashwaqin suvusta löytyy tasapuolisesti näyttely- ja ratsuhevosia - näyttelyhevoset ovat pääasiassa isän puolelta ja ratsut emän suvusta. Luonteeltaan tamma on oman arvonsa tunteva, mielellään vain omassa seurassaan viihtyvä ja kuuliainen sekä helppo käsiteltävä. Ratsastaessa Ashwaq käyttäytyy kuin esiintyisi aina suuremmalle yleisölle ja esitteleekin ylpeänä komeita liikkeittään.

isänemä SA Sequin on ruunikko, 150cm ja vuonna 2004 syntynyt egyptiläinen tamma. Se on saavuttanut Legion of Merit tittelin AHACin kisoissa pistein 377. Tammalla on kilpailtu koulua myös kouluratsastusjaoksen alaisissa kilpailuissa joista sillä on 17 sijoitusta vuoden 2011 aikana. Sequinia on käytetty näyttelyissäkin ja vuonna 2011 a Qadirin näyttelystä se oli BIS1 ansaitsen MVA-sertin ja jalostussuosituksen. Varsoja tammalla on syntynyt vuosina 2011 ja 2012 kolme. SA Sequin omaa tulisen luonteen, mutta on kuitenkin osoittautunut yhdeksi al Qadirin parhaaksi omistamaksi tammaksi.

isänemänisä Qublah De Qutmah on egyptiläinen ori ulkomailta josta ei nykyään löydy pahemmin tietoja. Sen verran siitä kuitenkin muistetaan, että sillä on käyty kilpailemassa muutama kisa AHAcissa, mutta pisteet eivät ole riittäneet arvonimeen saakka.

isänemänemä Sirenistäkin viimeiset tiedot ovat, että tamma on myös ulkomailta ja se on jonkin verran kisannut AHACissa, mutta pisteet eivät kuitenkaan riittäneet arvonimeen.

emä Ghadah al Shadiya on Shadiya Arabiansin kasvatti vuodelta 2012. Ruunikko tamma on hurmaava, oikein kaunis näky, mutta omaa silti haasteellisen luonteen. Tamman kanssa on kilpailtu pari starttia laukoissa sekä vähän vajaa 300 kertaa koulukilpailuissa. Kouluradoilla 151cm korkea tamma on sijoittunut 41 kertaa joista voittoja on kuusi. Kilpailun lisäksi Ghadah toimii jalostustammana.

emänisä Ragheb al Rayad nukkui pois sairauden uuvuttamana 02.01.2014 ja siihen saakka ori elikin varsin täyteliään elämän. Musta ori syntyi vuonna 2009 al Rayad Studilla mistä se myytiin sen loppuelämän kotiin Shadiya Arabiansiin. Säkäkorkeudeltaan 152cm kuvasti erinomaisesti sitä, mitä arabialainen on luonteeltaan - se oli sosiaalinen ja vilkas, osasi käyttäytyä mallikkaasti, muttei ollut kuitenkaan automaattihevonen vaan vaati ratsastaessa selkäänsä osaavan käsittelijän. Raghebin kanssa kilpailtiin aktiivisesti laukoissa seitsämään ikävuoteen saakka minkä jälkeen se jatkoi uraansa koulukentillä tasolla Helppo B ja esteillä 60-80cm. Esteradoilla ori sijoittui 13 kertaa ja koulukiemuroilla puolestaan 24 kertaa. Ori toimi jalostuskäytössä ja siitä jäi maailmaan neljä jälkeläistä.

emänisänisä Rashmi on AHACin kouluratsastusluokissa hyvin menestynyt musta ori. Rashmi on saavuttanut arvonimen AHAC Legion of supreme honor ja on se ehtinyt kilpailla muutamat kouluratsastusjaoksen alaisetkin kilpailut. Leikkisää ja ehkä jopa hieman jääräpäistä oria käytettiin arabijalostuksessa ja siitä on saatu neljä jälkeläistä.

emänisänemä JJ Noble Onyxin tietoja löytyy enään vain rekisterin kautta, mutta onneksi nekin pienet tiedot ovat tarpeeksi riittäviä. Vuonna 2005 syntynyt tamma kuului al Rayad Studin omistajalle Hayfa bint Abd-Al-Ka'lle ja säkäkorkeutta sillä oli 151cm. Tammaa käytettiin arabijalostuksessa ja siitä syntyi viisi hienoa jälkeläistä joista neljä ovat oreja ja yksi tamma.

emänemä SA Ghazale on Shadiya Arabiansin kasvatti ja nykyään tamman omistaa elen. Egyptinlinjainen, 151cm korkea Ghazale on kilpaillut monissa kouluratsastusjaoksen alaisissa kilpailuissa luokissa Helppo C ja Helppo B joiden lisäksi se on käynyt AHACissa muunmuassa näyttelyissä. Muutama laukkastarttikin on tammalla otettu, siinä kuitenkaan suuremmin menestymättä. Tammalla on neljä jälkeläistä.

emänemänisä Nader Al Jamal jouduttiin lopettamaan pitkällisen sairauden uuvuttamana 19.06.2012 ja me arabikasvattajat tulemme muistamaan orin sen haasteellisesta ja tulisesta luonteesta, mutta ennenkaikkea sen saavutuksista. Rautias ori oli taipuvainen moneen lajiin ja sillä kilpailtiinkin aluksi laukoissa joista se siirtyi 5-vuotiaana Helppo C kouluradoille, 60-80cm esteille ja käytiin sillä muutamat westernkilpailutkin. AHACista ori sai arvonimen Legion of Supreme Honor 505:llä pisteellä ja Abu Dhabissa 2010 se oli National Champion Senior Stallion sekä Sharjah Internationalissa 2010 International ResChampion Senior Stallion. Vuonna 2008 syntynyt, 154 senttinen ori sai elämänsä aikana kolme jälkeläistä.

emänemänemä Ghazalah laukkasi vehreimmille laitumille 17.01.2011. Ruunikko, 149 senttinen egyptintamma omasi rauhallisen luonteen. Sen kanssa oli helppo työskennellä ja vaikka ratsastaessa siinä riittikin energiaa, oli se siitä huolimatta kuuliainen sekä rehellinen. Tammalla kilpailtiin kolme vuotta laukoissa ja niiden jälkeen muutamat kilpailut westernratsastuksessa ja AHACissa. Pääosin Ghazalah toimi jalostustammana ja se varsoikin viisi hienoa varsaa.


Kilpailukalenteri

NJ 02.07.2014 al Najya MVAsertKRJ 25.06.2015 - Kuuralehto - He A - 6 / 40 
KRJ 23.06.2015 - Kuuralehto - He A - 1 / 40 
KRJ 22.06.2015 - Kuuralehto - He A - 5 / 40 
KRJ 12.06.2015 - Kuuralehto - He A - 5 / 40 
KRJ 24.05.2015 - Vanima - He A - 2 / 30 
KRJ 22.05.2015 - Vanima - He A - 2 / 30 
KRJ 21.05.2015 - Vanima - He A - 5 / 30 
KRJ 11.05.2015 - al Najya - He A - 1 / 17 
KRJ 07.05.2015 - al Najya - He A - 4 / 17 
KRJ 25.02.2015 - Tuiskula - He A - 6 / 40 
KRJ 18.02.2015 - Holmberg - He A 5 / 60 
KRJ 16.02.2015 - Holmberg - He A  1 / 60 
KRJ 15.02.2015 - Holmberg - He A 3 / 60 
KRJ 13.02.2015 - Holmberg - He A 2 / 60 
KRJ 13.02.2015 - al Najya - He A 3 / 30 
KRJ 12.02.2015 - Holmberg - He A 2 / 60 
KRJ 11.02.2015 - Holmberg - He A 2 / 60 
KRJ 11.02.2015 - al Najya - He A 2 / 30 
KRJ 07.02.2015 - al Najya - He A  1 / 30 
KRJ 29.01.2015 - al Najya - He A - 4 / 30 
KRJ 24.01.2015 - Fiktio - He A - 8 / 80 
KRJ 22.01.2015 - Moondance - He A 4 / 48 
KRJ 21.01.2015 - Moondance - He A 2 / 38 
KRJ 20.01.2015 - Moondance - He A 6 / 48 
KRJ 24.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 3 / 22 
KRJ 22.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 1 / 22 
KRJ 19.08.2014 - Shadiya Arabians - He A - 1 / 22 
KRJ 20.07.2014 - Shadiya Arabians - He A - 2 / 33 
KRJ 16.07.2014 - Shadiya Arabians - He A - 3 / 33 
KRJ 02.06.2014 - al Najya - He A - 4 / 60Valmennukset
25.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Alkulämmittelyiden jälkeen aloitimme valmennuksen ravilisäyksillä sekä siirtymisillä. Siirtymisissä teimme paljon pysähdyksiä ja peruutuksia, mutta myös keskiravi-lisättyravi siirtymisiä. Peruutuksissa otimme mukaan muutaman keinun ja nämä onnistuivat moitteettomasti. Ghayoor pysähtyi hyvin pidätteitä ja istuntaa kuunnellen, mutta vielä paremmin siltä sujui takaisin raviin siirtymiset. Siirtymiset olivatkin tarmokkaita ja nopeita, mutta kuitenkin tasapainoisia. Saimme loppujen lopuksi pysähdyksetkin tehokkaimmiksi ja toisinaan ori meinasikin tyssätä lähes kuin seinään. Tästä valmentajamme saikin mieleensä, että seuraavaksi ratsastaisimme kulmia niin syvälle kuin suinkin mahdollista. Ghayoor kulki allani verkkaisesti eikä sille tuottanut ongelmia kulkea nurkkaan. Kulmissa otimme pysähdykset joista käännyimme käynnissä seuraavalle sivulle ja nostimme jälleen ravin. Ennen seuraavaa harjoitusta muutimme tehtävää siten, että nyt kulmaa ei kuljettaisikaan käynnissä vaan pysähdyksestä ori kääntyisi etuosaansa liikuttaen. Ghayoor tuntui hieman malttamattomalta aluksi, mutta se pysyi kuitenkin hyvin kuulolla ja kääntyi kauniisti. Seuraavaksi siirryimme kahdeksikolle laukkatyöskentelyn merkeissä ja harjoittelimme siinä vastalaukkaa sekä pysähdyksiä laukasta. Alkuun keskityimme vastalaukkaan joka sujuikin hyvin, mutta pysähdykset olivatkin haastavampia. Sain kuitenkin orin pysähtymään reippailla puolipidätteillä ja parin käyntiaskeleen jälkeen nostimme laukan uudestaan. Työstimme pysähdyksiä lopun aikaa laukkatyöskentelystä ja aloitimme sitten itsenäiset verryttelyt ravissa.


26.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Tänään pääsimmekin työskentelemään lähes hampaat irvessä sillä luvassa oli taivutuksia ja väistöjä eikä Ghayoor ollut helpoimmasta päästä näiden kanssa. Nostettuamme ravin alkukäyntien jälkeen aloimme keskittymään voltteihin sekä ympyröihin saadakseni orin taipumaan sekä keskittymään hyvin. Ghayoorin kulkiessa tarkasti kuulolla pääsimme aloittamaan varsinaisen valmennuksen. Kuljimme kenttää pitkin ja pitkän sivun puolestavälistä kaarsimme kentän keskelle. Halkaisijan kohdalla pysähdyimme ja lähdimme tekemään pohkeenväistöä vasemmalle. Seuraavassa kierroksessa väistö tehtiin oikealle ja sitten taas vasemmalle. Harjoituksen onnistuessa käynnissä aloitimme tekemään sitä ilman pysähdystä ravissa. Ghayoor vaati jämäkät pohkeet ja välillä ori tuntui hieman raskaalta kädelle, mutta se palautui kuitenkin pian kevyelle tuntumalle. Tämän harjoituksen jälkeen jatkoimme taivuttelua kolmikaarisella kiemurauralla sekä kahdeksikolla jossa tehtiin myös voltteja ympyröiden sisään. Näiden jälkeen palasimme hetkeksi edelliseen harjoitukseen, mutta nyt ennen ravissa tehtäviä väistöjä sekä väistöjen jälkeen kuljimme kenttää pitkin laukassa. Laukassa ori muuttui selkeästi entistä rennommaksi ja nyt se toimi väistöissäkin kevyillä avuilla. Loppuverryttelyiksi teimme voltteja sekä suunnanmuutoksia takaosakäännöksillä.


27.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Melle
Upea kimo ori steppaili ratsastajineen kaviouralla saapuessani valmentamaan. Vaihdoimme ratsastajan kanssa muutaman sanasen sekä mietimme yhteistuumin, missä orin kanssa mahtaa olla parannettavaa ja mitä lähtisimme tänään hiomaan. Isis kertoi jo verrytelleensä Ghayoorin jokaisessa askellajissa, joten kehotinkin ratsukon siirtymään pikemiten raviin, jossa aloitimme nelikaarisilla kiemuraurilla orin taivuttelun niin sisälle- kuin uloskinpäin. Muistutin Isistä ratsastamaan ratsuaan reippaasti eteenpäin, sillä ori tuntui välillä vain leijjailevan suorastaan paikallaan. Pikkuhiljaa Ghayoor näytti kuitenkin tulevan todella hienosti avuille ja saimme pakettia ikäänkuin kasattua hieman paremmalle tuntumalle. Kun ori näytti kovin letkeältä ja taipuisalta, treenasimme ravissa viellä pohkeenväistöä, joka orilta onnistuikin jopa hieman liiankin hyvin. Kehotin Isistä käyttämään jopa pienempiä apuja, jottei väistöstä tulisi aivan niin räjähtäväistä ja kiireistä. Pian saatiin työstettyä todella hyvät pätkät väistöä, jotenka pyysin ratsukon nostamaan laukkaa. Laukassa otin ratsukon pääty-ympyrälle, jossa harjoittelimme hieman keskilaukaa sekä tempon vaihteluita saadaksemme hevosen kunnolla ratsastajan kuulolle ja avuille. Ghayoor oli kuitenkin herkeämättömästi mukana työskentelyssä, eikä laukkatehtävät tuottaneet orille lainkaan päänvaivaa. Onnistuneiden laukkojen jälkeen kehotin ottamaan välikäynnit, joiden jälkeen pääsimme viellä työskentelemään hevosta rentouttavasti ravissa.


28.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Melle
Minua vastassa olikin tuttu ratsukko, joten pääsimme aloittelemaan valmennuksen tuotapikaa, kun alkulöpinöihin ei mennyt juuri hetkeäkään hukkaan. Pitkien alkukäyntejen saattelemana pyysin ratsastajaa keräilemään pikkuhiljaa ohjat ja aloimme herättelemään Ghayooria pysähdyksin sekä ratsastamalla käynnissä reipasta sekä hidasta tempoa vuoro sivuin. Ghayoor vaikutti aluksi jopa hieman tahmealta ratsastajansa avuille, mutta tehtävän edetessä ori herkistyi herkistymistään ja alkoi kuuntelemaan Isiksen apuja todella täsmällisesti. Kehotin ratsukon siirtymään harjoitusraviin, jossa työskentelimme koko kaviouralla. Lävistäjältä tuli väistää jokaisella kierroksella takaisin uralle kohtuullisen jyrkkää väistöä, jotta ennen kulmaa kerkisi ratsastaa muutaman metrin suoraan sekä taivuttaa hevosen ja saada avut hyvin lävitse. Ghayoor työskenteli Isiksen alla todella moitteettomasti ja kauniissa paketissa liikkuen, vaikkakin välillä jouduin jopa muistuttamaan ratsastajaa siitä, että hevosen tulee ravata tarpeeksi pitkillä askelilla eteenkinpäin. Laukassa teemana tänään olivat yksittäiset laukanvaihdot, joita hetken välikäyntien jälkeen päästinkin kokeilemaan turvallisesti kahdeksikolla. Muistutin Isistä pitämään ulkoavut kokoajan hevosen tukena, jolloin laukanvaihtoa ei seuraisi hetken hallitsemattomuus ja mutruilu. Ghayoor hallitsi homman kuitenkin todella hienosti ja vaihdot näyttivät sujuvan suorastaan ajatuksenvoimalla. Kehuin ratsukkoa paljon ja päästin heidät loppuverryttelemään ravissa suurille volteille, joilla vasta-asetimme hevosta hieman ulospäin saadaksemme takajalat viellä kunnolla rungon alle ennen loppuhuilia.


05.05.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Leonie
Ghayoor oli alkuunsa tahmea eikä sitä oikein huvittanut tänään työnteko. Suunnitelmat kouluradan harjoituksesta muuttuivatkin ajatukseen saada Ghayoor rennoksi ja kuuliaiseksi, jolta toivon mukaan irtoaisi lopuksi erittäin näyttävä ravi. Vaan kävipä Isis tuumasta toimeen ja alkoi verryttelemään ratsuaan suurilla volteilla ja isoilla avuilla. Voltit tapahtuivat lyhyillä suorilla ja pitkillä urilla otettiin aina viiden askeleen pohkeenväistö sisäradalle ja sama takaisin kaviouralle. Ghayoor alkoi vaikuttaa jo kuuliaiselle, mutta pitkästä askeleesta ei ollut vielä tietoa tai rennosta selästä. Isikselle annoin tehtäväksi pidentää ohjia ja suunnata kiemurauralle taivuttelemaan vielä enemmän oria. Ghayoor alkoi rentoutua. Sen huomasi silminnähden - ja nauttihan se työskentelystäkin rauhallisen ratsastajan kanssa! Ratsu hakeutui yhdessä nanosekunnissa kuolaimelle ja liikkui letkeästi. Muutamat laukannostot onnistuivat hyvin ja temmonvaihtelut samaisessa askellajissa näyttivät hurjan hienoilta - vau! Loppuraveissa keskityttiin vielä kokorataleikkaukseen, voltteihin ja pohkeenväistöihin. Viimeisten kierrosten jälkeen Ghayoor kulki suorana, myötäsi ja venytti hienosti kaulaansa, jotta turpa melkein osui maahan.


06.05.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Alegre
Valmennukseeni oli tulossa ratsukko, jonka molemat osapuolet olivat minulle täysin tuntemattomia ja siksi valmennuksen odottaminen hieman jännittikin. Valmennuksen lajiksi olimme sopineet kouluratsastuksen ja tasoksi oltiin sovittu helppo a. Olinkin kiitollinen ettei tasoksi oltu sovittu mitään vaikeampaa, sillä mitä vaikeampi taso niin sitä hankalampi valmentaa uutta ratsukkoa. Olin itse saapunut paikalle hyvissä ajoin ja onneksi Isiskin saapui hieman etuajassa paikalle ratsunsa kanssa, joten pääsimme aloittamaan alkulämmittelyt heti ratsukon saavuttua maneesiin. Samalla kun ratsukko suoritti alkulämmittelyitä, tarkkailin kuinka heidän yhteistyönsä sujui ja hyvinhän se yhteistyö näyttikin sujuvan. Pistin kumminkin merkille, että vaikka ratsukon yhteistyö näytti sujuvan varsin hyvin, joutui Isis kumminkin käyttämään napakoita apuja jotta Ghayoor teki mitä ratsastaja halusi. Kaikeksi onneksi Isis osasi kumminkin käyttää samalla sekä napakoita, että suhteellisen huomaamattomia apuja ja näin ollen ratsukon työskentely näytti varsin hyvältä jo alkulämmittelyissä. Kun alkulämmittelyt kerran sujuivatkin niinkin hyvän näköisesti kuin sujuivat, uskallettiin varsinainen valmennus aloittaa suhteellisen pian alkulämmittelyiden aloituksen jälkeen. Ensimäiseksi tehtäväksi annoinkin ratsukolle keskikäynnin kokoamisen, josta ratsukko suoriutui varsin vaivattoman näköisesti. Koska alkulämmittelyt olivat kestäneet varsin vähän aikaa, kokeiltiin valmennuksen alkupuolella enemmänkin helppo a tason helpoimpia, sekä rauhallisimpia tehtäviä ja pikku hiljaa tehtävien tasoa hankaloitettiin. Ratsukko kumminkin tuntui osaavan joka ikisen saamansa tehtävän ja vaikka muutamien tehtävien kohdalla tuntui, että Isis joutui tekemään tosissaan töitä oikeiden apujen eteen, osasi Ghayoor kumminkin tehdä juuri pyydetyt asiat. Valmennus tuntuikin onnistuneen varsin mukavasti ja pikku hiljaa valmennustuntikin alkoi olla lopuillaan. Jouduinkin siis pyytämään ratsukkoa siirtymään vähitellen loppuverryttelyihin ja samalla annoin palautetta ratsukon toiminnasta. Ratsukon toimintaa voisin kommentoida sen verran, että he voisivat hieman treenata apuja kotioloissakin jotta Isis ei joutuisi näkemään niin mielettömästi vaivaa saadakseen ratsuaan toimimaan pyydetyllä tavalla. Muuten ratsukon yhteistyö kumminkin toimi ja jätinkin heidät suorittamaan loppuverryttelyt itsenäisesti kun itse lähdin jatkamaan matkaani.


07.05.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Alegre
Olin käynyt valmentamassa Isistä ja hänen kouluratsu-oriaan jo kertaalleen, mutta olimme sopineet kahdesta valmennuksesta ja näin ollen tänään oli se päivä joksi olimme toisen valmennuksen sopineet. Koska päivä oli jo entuudestaan ollut hieman sateinen ja loppupäiväksi oltiin luvattu kunnon rankkasadetta, ei kenttä ollut alkuunsakkaan hyvässä kunnossa ja näin ollen valmennuksen pitäminen siirtyi maneesiin. Saavuimmekin ratsukon kanssa samaan aikaan paikalle ja ennen alkulämmittelyiden aloitusta sovittiin, että valmennuksen tasona olisi tälläkin kertaa helppo a. Kun olimme tämän sopineet, pyysin ratsukkoa aloittamaan alkulämmittelyt jotta samalla voisin tälläkin kertaa hieman tarkkailla kuinka ratsukon yhteistyö sujuu. Tälläkin kerralla ratsukon yhteistyö toimi hyvin, vaikka jälleen huomasin tarkemmassa tarkastelussa että Isis käytti tälläkin kertaa jo valmiiksi napakoita apuja. Koska tämä oli kumminkin todettu jo viime kerralla juuri Ghayoorille sopivaksi menetelmäksi, en huomauttanut asiasta. Alkulämmittelyt saatiin kumminkin suoritettua kunnialla ja niinpä pääsimme aloittamaan varsinaisen valmennuksen kohtuullisen ajoissa. Tällä kertaa ratsukon ensimäinen harjoite oli lisätty käynti, josta tulisi siirtyä lisättyyn raviin ja lopuksi vastalaukkaan. Alkuun Ghayoor tuntui hieman hangoittelevan vastaan, mutta onneksi Isis osasi antaa hieman napakammat avut ratsulleen ilman erillistä kehoitusta ja näin ollen ratsukko saikin suoritettua tehtävän onnistuneesti. Seuraavina tehtävinä ratsukolla oli muunmuassa laukanvaihto käynnin kautta, sekä takaosankäännös. Laitoin tietenkin ratsukon kokeilemaan muitakin tehtäviä, mutta koska tällä kerralla laukanvaihto käynnin kautta tuntui aiheuttavan eniten hankaluuksia niin keskityimme erityisesti siihen. Ghayoor olisi nimittäin ilmeisesti halunnut hyvin mielellään jäädä köpöttelemään käynnissä eteenpäin ja Isis joutuikin tekemään tosissaan töitä saadakseen tehtävän onnistumaan. Kun tehtävä viimein onnistui kaksi kertaa peräkkäin valmennuksen loppupuolella, totesimme molemmat Isiksen kanssa että tässä vaiheessa olisi hyvä kohta siirtyä loppuverryttelyihin. Kehoitin Isistä vielä kehumaan ratsuansa jotta se varmasti tajuaisi tehneensä oikein ja tämän sanottuani lähdin kotiin hoitamaan paperitöitä.


01.01.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Meillä oli vielä tämän kertainen kouluvalmennus kotikentällä, mutta huomenna siirtyisimme pariksi päiväksi kyläilemään ystäväni luokse missä meitä saapuisi valmentamaan aivan uusi henkilö. Olin myös sopinut, että kävisin siinä kulmilla yhden tutun valmentajan kanssa pienellä maastoesteradalla. Tämä päivä kuitenkin oli pyhitetty rakkaille koulukiemuroille. Valmentajamme antoi meidän verrytellä itsenäisesti ja me teimme työtä käskettyä. Vein oria paljon volteille ja kaareville teille, asettelin alkuun ns liikaa jotta asetus varmasti menisi perille ja pian Ghayoor taivutti päätänsä sisälle lähes itsenäisesti. Tempo ja tahti olivat hyviä, askeleet matkaavoittavia ja rentoja. Ennen varsinaiseen työhön siirtymistä teimme vielä joitakin siirtymisiä aluksi käynnin ja ravin välillä, sittemmin vielä laukankin mukaanlukien. Ghayoor oli hyvällä tuntumalla koko liikkumisemme ajan ja sain pidettyä sen kuulolla. Valmistelin siirtymiset hyvin pienillä puolipidätteillä ja siirtymiset kävivätkin pehmeästi, vaivattomasti. Verryttelyistä siirryimme keskiympyrälle tahdikkaassa harjoitusravissa. Aloitimme temponvaihteluilla tehden ne harjoitus- lisätyn- ja kootunravin väleillä. Ravityöskentelyn sujuessa mutkattomasti, jatkoimme laukassa koko kentän alueella, lähinnä uran sisä- tai ulkoreunalla. Aluksi teimme temponvaihteluita laukan sisällä ja kun Ghayoor oli varmasti tarkka pohkeilleni, odottaen aina valppaana seuraavia apujani, koitimme laukannostoa myös pysähdyksestä. Näitä emme olleet paljo kokeilleet, mutta tehtävä onnistui kiitettävästi. Pysähdykset olivat tasaisia, laukannostot puolestaan vaativat hieman enemmän töitä ja välillä jouduimmekin tekemään noston käynnin kautta. Hetken harjoittelun jälkeen Ghayoor viimein nosti laukan paikaltaan ja sulavan laukan nostikin vaikka olisihan liikkeessä ollut vielä varaa pieneen hienosäätöön. Jatkoimme valmennusta vielä hetken tehden enemmän käynti-laukka siirtymisiä ja sitten saimmekin palailla raviin. Viime tunnin avo- ja sulkutaivutukset mahtuivat vielä tähänkin treeniin ja sulkutaivutus tuntui sujuvan edellistä kertaa paremmin. Viimeiset reippaat ravit kahdeksikolla sekä loivalla kiemurauralla ja pääsimme siirtymään käyntiin.


21.01.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Ghayoor oli pitänyt eilen ansaitun vapaapäivän valmennuksista ja vaikka se olikin pitkän päivän riehunut toisten orien kanssa, riitti sillä tänäänkin energiaa yllinkyllin. Alkuverryttelyt sujuivat vanhaan tuttuun tapaan reippaasti niin, ettei oria tarvinnut paljoa eteenpäin pyytää. Verryttelyiden lopullta ori hakeutui pehmeään muotoon ja pääsimme aloittamaan pohkeenväistöt. Ensimmäiset väistöt ratsastettiin keskihalkaisijalta uralle voimakkaassa ravissa. Ravissa väistöt onnistuivat hyvin molempiin kierroksiin ja kokeilimme rataa myös laukassa. Laukkaväistötkään eivät tuottaneet ongelmia. Valmentajan ohjeistuksesta palasimme takaisin raviin ja tällä erää teimme väistöt ensin puolirataleikkaalla ja sitten kokorataleikkaalla - myöhemmin toteutimme nämä myös laukassa. Väistöjen jälkeen ravasimme jonkin aikaa hieman kevyimmin ohjin kenttää ympäri tehden isoja voltteja ja loivaa kiemurauraa, jotta Ghayoor sai venytellä itseään. Viimeisenä harjoituksena oli avotaivutus jota ratsastettiin keskihalkaisijaa pitkin. Muutamien toistojen jälkeen vaihdoimme suuntaa ja oikeassa kierroksessa liike oli alkuun hieman rosoisempi. Lisäsimmekin siis keskihalkaisijan puoleenväliin molemmin puoleiset voltit joista jatkoimme halkaisijaa suoristuksen jälkeen avotaivutuksessa. Hiljalleen liike parantui ja pääsimme tekemään kyseistä rataa laukassa. Tämäkin sujui erittäin hyvin. Loppuverryttelyiksi ravasimme pidemmillä ohjilla pyytäen oria venyttämään askeliaan monien kokoamisten jälkeen.


27.01.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Olimme aloittaneet lämmittelyt hetki ennen valmentajan tuloa ja hänen katsottua työskentelyämme hän sanoikin kaiken näyttävän oikein hyvältä. Verryttelimme pohkeenväistöillä ja temponlisäyksillä mitkä onnistuivatkin hyvin. Ghayoor taipui helposti ja se oli muutenkin yhteistyökykyinen. Tuloksekkaan verryttelyn jälkeen pyysin orin reippaampaan raviin ja senhän ori tekikin mielellään. Tämän päivän ohjelmana olivat avo- ja sulkutaivutukset joista teimme aluksi pelkkiä avoja pitkien sivujen molemmin puolin, myöhemmin kuljimme toisen sivun sulkutaivutuksessa. Lyhyistä sivuista kuljimme puolet kootussa ravissa tehden pysähdyksen ja peruutuksen keskellä josta jatkoimme loput lyhyestä sivusta keskiravissa. Avotaivutukset hoituivat meiltä leikiten, mutta sulkutaivutuksia meidän täytyi hioa tarkemmin. Sulkutaivutuksia lähestyimme vasta-asetuksen harjoittelulla pohkeenväistöstä ja sulkutaivutuksen kannalta sopivalta kaarelta aloittaen. Taivutuksessa Ghayoorin takaosa siirtyi uran sisäpuolelle hyvin etuosan jatkaessa uraa pitkin. Asetus tapahtui sisäohjalla liikkeen suuntaan ja ulko-ohjalla lähinnä tuin sekä säännöstelin taivutusta. Sulkutaivutukset alkoivat pian sujumaan ja saatuamme liikkeen vaivattomaksi, sujuvaksi ja kootuksi päätimme lopettaa siihen ettei menisi liian työstäväksi orillekkin. Siirryimme reippaassa ravissa pääty-ympyrälle ja nostimme laukan. Laukka nousi hyvin ylöspäin ja lähti sitten kulkemaan hyvin poljettuna, eteenpäinpyrkimyksen pysyen. Saimme laukata melko vapaasti alkuun ja kuljimmekin ympäri kenttää eri ratsastusteitä käyttäen. Valmentajan pyynnöstä kokosimme laukkaa kuin myös pidensimmekin. Lopuksi teimme vielä pari vastalaukan harjoitusta ja palasimme sitten raviin aloittaen verryttelyt. Taivuttelimme paljon volteilla ja ympyröillä, käyden taas pohkeenväistöjä läpi ja viimein olimme siinä pisteessä, että saimme siirtyä loppukäyntiin.


Päiväkirja
30.04.2014 Kontrolliharjoitus - Calla
Teimme tänään pientä kontrolliharjoitusta maapuomien avulla. Ennen orin selkään kaupamista olin käynyt asettamassa maapuomeja kentän keskelle ja ne sijoittuivat melko lähelle toisiaan. Lämmittelimme Ghayoorin kanssa pitkällä käyntipätkällä ja ravilla ennen puomeille tuloa. Ori oli hyvin taipuisana ja reippaana. Tulimme radan ensin käynnissä ja lähdimme tähtäämään ensimmäisille maapuomeille jo pitkän sivun kauemmasta päädystä. Hieman lyhyen sivun keskipisteen jälkeen kaarsimme pyöreässä tiessä kentän sisälle, oikealle, ensimmäisiä maapuomeja kohti joita oli kaksi peräkkäin. Näiden jälkeen otimme muutaman askeleen suraan ja kaarsimme sitten hieman lisää oikealle yksittäisen maapuomin ylitse. Siitä lähdimme samantien kaartamaan vasemmalle aiempaa isommassa kaarevassa linjassa ennen suoristusta suoralle linjalle, kohti kolmatta maapuomia joka sijaitsi kaksien ensimmäisten välissä poikittain. Viimeisen puomin ylityksen jälkeen palasimme samaan pitkän- ja lyhyen sivun kulmaan, jonka jälkeen olimme lähteneet kaartamaan ensimmäisille puomeille. Seuraavaksi kävimme radan läpi ravissa pariin kertaan ja aloimme sitten ottamaan mukaan laukkaa. Laukka nostettiin toisen puomien jälkeen kaarteessa ja paluu raviin tehtiin kolmennen puomin jälkeen, hieman ennen uralle paluuta. Ghayoor kuunteli apujani tarkasti ja nosti laukan pienestä kehotuksesta. Pääsimme siirymään raviinkin kun oli sen aika. Toistimme tämän vielä kertaalleen ennenkuin muutimme rataa siten, että nyt toisen puomin jälkeen laukkaisimmekin koko radan ympäri, sen ulkopuolelta kerran ja vasta sitten jatkoimme kolmannelle maapuomille. Harjoitukset sujuivat oikein hyvin ja niiden jälkeen ravasimme ympäri kenttää tehden taivutuksia sekä temponmuutoksia.


01.05.2014 Kontrolliharjoitus part II - Calla
Jatkoimme vielä tänään itsenäistä ratsastelua ja päätin ottaa eilen käyttämämme radan uudestaan käyttöön. Nyt vain kuljimme radan eri suunnasta ja kaarteita tuli enemmän. Aloitimme radan lähtemällä pitkän sivun alussa kaartamaan kentän keskelle josta jatkoimme kaarretta ensimmäiselle niin sanotulle esteelle, kahden maapuomin ylitse. Tästä jatkoimme kaarevassa linjassa toiselle maapuomille, joka toimi eilisessä harjoituksessa kolmantena esteenä ja kuviosta ensimmäisille maapuomeille olisikin tullut hieno soikio ellemme olisi kaartaneet toiselle esteelle. Toiselta maapuomilta kuljimme muutaman metrin suoraa linjaa ja kaarsimme kaukaa, mutta tiukasti oikealle, kolmannelle puomille. Tämän puomin ylityksestä otimme pari askelta suoraa ja teimme napakan käännöksen ensimmäiselle, nyt neljännelle esteelle joka siis muodostui kahdesta maapuomista. Siitä palasimme lyhyen sivun päätyyn. Ghayoor kulki käännöksissä tasapainoisesti, eikä se lähtenyt missään vaiheessa kaatumaan vaikka joistan kaarteista tuli jyrkempiä. Rata ratsastettiin jälleen niin käynnissä kuin ravissakin ja lopuksi otimme muutamalla kerralla laukkapätkän mukaan. Laukka nostettiin ennen toista maapuomia ja jatkettiin vielä kolmannen yli, mutta ennen neljättä hidastimme raviin. Harjoitus onnistui hyvin ja se oli mukavaa vaihtelua koulukiemuroiden vääntöön. Ori oli myös nauttinut harjoituksesta ja se oli toiminut allani voimakkain sekä tarkoin askelin.


04.05.2014 Valmennuksia - Calla

Olemme olleet Ghayoorin kanssa nyt muutamassa valmennuksessa ja tänään sain sovittua valmennusajan Leonielle jolla olisi aikaa jo heti huomenna. Leonie ei ole meille entuudestaan tuttu valmentaja, mutta tutustuimme toisiimme hevoskauppojen myötä, kun myin hänelle kasvattitammani. Kävimme pienen keskustelun valmennusta suunnitellessa ja päätimme harjoitella huomenna koulurataa sekä keskittyä Ghayoorin rentouteen ja kuuliaisuuteen. Valmennukset ovatkin tähän meneessä tuottaneet tulosta orin kanssa ja sen kanssa onkin mukavaa käydä uusien valmentajien tunneilla. Olemme avanneet kisakauden Ghayoorinkin kanssa, mutta vielä emme ole päässeet ilmoittautumaan kilpailuihin. Emmeköhän pian pääse tanssahtelemaan kouluradoille ja ottamaan selvää miten paljon valmennukset ovat vieneet meitä eteenpäin. Odotan Ghayoorin loistavan kilpailukentillä sillä sen emä on monia sijoituksia kerännyt kilparatsu ja isäkin on palkittu kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa. Palaten vielä valmennukseen - odotan sitä innolla ja toivon Leonien voivan valmentaa meitä toistekkin. Uskon hänen olevan hyvä valmentaja ja ollessamme samaa mieltä valmennuksen tavoitteista, emme voi kuin onnistua. Huomenna sitten nähdään, kuinka valmennus onnistuu!


05.01.2015 Terveystarkistus - Calla
Vuodenvaihteen jälkeen alkoi suuri rumba hevosten vuosittaisten terveystarkastusten kanssa ja koittihan sekin päivä kun tuli Ghayoorin vuoro lähteä mukaani klinikalle. Normaalisti eläinlääkäri on käynyt luonamme, mutta hänen autonsa oli yön aikana valuttanut öljyt pihalle eikä auto ollut siis ajokunnossa. Olisinhan minä muuten voinut siirtääkkin Ghayoorin ja parin muunkin hevosemme aikaa eteenpäin, mutta alkavat vuodet ovat aina yhtä hullunmyllyä ja pyrin saamaan suurimmat asiat mahdollisimman nopeasti pois jaloista. Etenkin ennenkuin varsojen aika lähestyy. Aamu ei lähtenyt käyntiin kovinkaan aurinkoisesti itsepäisen orin kanssa ja saimmekin tallityttöjen kanssa tapella tovin ennenkuin kyseinen nelijalkainen jästipää suostui nousemaan kuljetusautoon. Pyyhkiessä hikeä otsaltani ja kirotessa tuota pässiä en voinut loppujen lopuksi olla kovinkaan tuohtunut kun mieleeni tuli kaikki hienot hetket upean orin kanssa ja jälleen arvostin entistä enemmän arabialaisten tulisia ja tempperamenttisia piirteitä. Klinikalla eläinlääkäri tutki alkuun orin jalat joissa ei ollut mitään vikaa ja sitten hän jatkoi hampaiden raspauksella sekä tarvittavilla rokotuksilla. Kaikkiin muihin toimenpiteisiin Ghayoor suhtautui kuin ei olisi ollutkaan, mutta rokotukset saivat sen kiukustumaan. Eläinlääkäri sai työnsä kuitenkin hoidettua yhdestä kiukkupussista huolimatta. Kotona ori pääsi takaisin omaan karsinaansa ja annoinkin sen levätä siellä noin puolet päivästä sillä reissu oli ollut omalla tasollaan raskas. Päivällä Ghayoor pääsikin jo tarhaansa virkeänä keimailemaan muille.


08.01.2015 Pulkkailua - Calla
Tänään sitä vasta hurjastelemaan päästiinkin nimittäin lähdimme parin tallitytön sekä hevosen kanssa pulkkaretkelle. Meitä oli kaksi ratsukkoa ja kaksi spontaania likkaa pulkissaan joita hevoset vetivät perässään. Ratsastin itse Ghayooria, joka onkin kuin luotu tälläisiä irtiottoja varten. Ghayoorin kaverina meillä oli hieman nuorempi Bahreyn, mutta aivan yhtä energinen tapaus tuokin. Orit kulkivat jo alussa malttamattomasti eikä varsinkaan Ghayoor millään malttanut olla steppailematta. Kävelimme reilu kymmenen minuuttia pelloille ja lähdimme sitten ravaamaan. Ghayoor oli intoa täynnä ja se olisi varmasti yrittänyt nostaa laukkaa ellen osaisi pitää sitä tahtomassani vauhdissa. Lämmiteltyämme hevoset lähdin Ghayoorin sekä Iinan, jota vedimme pulkassa, kanssa pellon toiselle laidalle kääntymään. Käännöksen jälkeen annoin Ghayoorille laukka-avut ja pari ensimmäistä askelta ori saikin ottaa aivan vapaasti ennenkuin palautin napakamman tuntuman. Pidimme laukan vauhdikkaana, mutta kuitenkin hallittuna. Viihdyimme pellolla lähes tunnin ajan ja kaikilla oli hauskaa, oreilla varsinkin. Ne pääsivät purkamaan energiaansa kunnolla ja tällä kertaa niiden ei edes tarvinnut vääntää typeriä koulurusetteja.Tämä on virtuaalitalli / This is a SIM-game stable
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Taustakuva © Velvet Factory  |  Kuva © Hauru

Bahie Arabians