Bahie Arabians

Intisaar al Qismat

KTK-II

Arabialainen täysiverinen SEA
tamma, 149 cm
syntynyt 07.05.2013 (3v - 07.05.2015)
matkaratsastus 30km ihanneaika
kasvattaja al Qismat Arabians
omistaja Calla (VRL-11247)
Intisaar al Qismat muutti al Najyaan toukokuussa 2014. Olin katsellut tammaa sen asuessa Shyalia Farmsilla ja Shyalian lopettaessa toimintansa esitin tammasta ostotarjouksen, mutta tamma palasi kuitenkin kasvattajalleen. Viikkoa myöhemmin al Qismat julkaisi listan myytävistä hevosista ja joukkoon kuului Intisaar. Soitin samantien al Qismatin omistajalle ja päivää myöhemmin hän varmisti tamman muuttavan meille.

Intisaar on aina ollut voimakastahtoinen ja määräilevä - toisinaan myös pahansisuinen, mutta syvällä sisimmässään tamma osaa olla herttainenkin. Varsinkin herkuilla tamman rakastavan puolen saa helposti esille. Intisaar kulkee riimussa hyvin pysytellen taluttajan vierellä suurimman osan ajastaan, mutta on niitäkin hetkiä kun diiva tahtoo edelle ja saattaakin vain yllättäen hypätä taluttajan varpaille - ei kirjaimellisesti. Ainakaan tarkoituksella. Tamma vaatii selkeätä komennusta ja ihmisen täytyy ottaa johtajan paikka ennekuin tamma saa alistettua ja tungettua sinut maanrakoon. Talutus Barian kanssa onnistuu siis parhaiten lyhyellä narulla ja olemalla itse valppaana. Tarhassaan tamma viettää aikaa mielellään ja vaikka kuinka kivaa olisikin jäädä sinne, se tulee kyllä nätisti pois haettaessa. Karsinassaan Intisaar seisoo paikallaan ja pitää hoitajaansa silmällä uteliaana. Harvemmin tamma sabotoi harjaushetkiä joten hoitamisen pitäisi sujua rennoin mielin. Varustaminen sujuu hyvin vielä satulan ja suojien osalta, mutta suitsien laitto on kinkkisempää. Intisaar laskee päänsä kun ratsastaja asettuu suitsimaan sitä, mutta tuodessaan kuolaimet turvan eteen tamma kiskaisee päänsä ylös mulkoillen varustajaansa kuin hullua. Eipä siinä sitten muu auta kuin kiskaista tamman pää takaisin alas ja yrittää uudestaan.

Ratsuna Intisaar on varmajalkainen ja vikkelä touhottaja joka ei malttaisi odottaa hetkeäkään. Tunnin alussa on hyvä kerätä tamma lyhyemmälle ohjalle ja olla valmis pidätteiden kanssa. Tässä kaverissa riittää vauhtia ja energiaa parinkin hevosen edestä. Esteille tamma suuntaa aina kuin tuli hännän alla joten pidätteet ovat erityisen tärkeitä. Ellei pidätteitä olisi, tamma varmaan vain juoksisi kaikkien esteiden läpi. Intisaar on kuitenkin kuuliainen ja kulkee rauhallisemmassakin tahdissa kun näin vaaditaan. Esteet se ylittää varmana ja rohkeasti pysyen tasapainoisena. Kunhan tamman kanssa vain jaksaa työskennellä päättäväisesti alkulämmittelyistä lähtien, saa siitä mainion esteratsun joka nauttii työskentelystä ja keskittyy tehtäviin oikeasti. Koululiikkeet ovat kuitenkin Intisaarin juttu ja se osaakin erilaisia liikkeitä oikein kiitettävästi eikä asetteluja ja taivutuksia ole milloinkaan paha kerrata. Tamma omaa erinoamiset, matkaavoittavat askeleet ja se venyttää askeltaan lähes luonnostaan. Ratsastajan kaivatessa sähäkkää, vauhdikasta ratsua jonka kanssa pääsee työskentelemään toden teolla, Intisaar on se oikea.


i. Wassum al Qismat
ii. Diya al Din
iii. Nasih
iie. Nadia
ie. Azusena
iei. Gamal
iee. Najya
e. Sparta Impera
ei. al Kimiya
VIR MVA Ch, KTK-II
eii. Amaretto Mahab
eie. Hadaya El Safir
ee. Imperial al Baliha
VIR MVA Ch
eei. Farid Nile Moon
eee. Imperial bint Madori

isä Wassum al Qismat on al Qismatin kasvattama kimo arabiori, joka on syntynyt vuonna 2010. Vielä nykyäänkin kasvattajallaan asuva Wassum on säkäkorkeudeltaan 150cm ja ulkomuodoltaan siro, mutta varsin elegantti ja oikein näyttävä. Koulupainotteisen Wassumin kanssa on kilpailtu AHACin näyttely- sekä kouluratsastusluokissa ja pisteitä orilla on 626 joiden johdosta sillä on arvonimi Legion of Supreme Honour.

isänisä Diya al Din kuuluu al Qismat Arabiansin tuontioreihin ja kimo, 154cm korkea Diya on syntynyt vuonna 2004. Diya al Din tuotiin al Qismat Arabiansiin jalostuskäyttöön ja Qismatissa asuessaan siitä on saatu tähän mennessä kaksi jälkeläistä.

isänemä Azusena on myös tuontihevonen, joka asuu al Qismat Arabiansissa. Vuonna 2002 syntynyt kimo on säältään 154cm ja sekin tuotiin talliin vain jalostuskäyttöön. Azusena onkin ollut aktiivisesti mukana jalostusohjelmassa ja se on varsonut neljä hienoa varsaa.

emä Sparta Impera on kotoisin Sparta Arabiansista, Etelä-Ranskasta ja nykyään se asuu al Qismat Arabiansin tiluksilla. Ruunikko, 150 senttinen Impera on kaunisliikkeinen tamma ja se on pärjännyt kiitettävästi AHACin western -luokissa. Pisteitä sillä ei kuitenkaan ole tarpeeksi paljoa arvonimeen. Jalostuksessa Imperaa käytetään myös, mutta hieman epäaktiivisesti.

emänisä al Kimiya onkin tämän suvun hienoimpia hevosia. Nykyään jo vihreimmillä laitumilla laukkaava al Kimiya syntyi 2006 ja poistui luotamme tammikuussa 2012. Sparta Arabians toi särmikkään ruunikon talliinsa jalostuskäyttöön sekä kilpailemaan ja kilpailuissa ori menestyikin suorastaan loistokkaasti. Se hallitsi näyttelykehiä useiden vuosien ajan ja loppujen lopuksi sillä olikin jo kahdeksan irtoSERTiä sekä kaksi MVA-SERTiä ja näiden lisäksi tietenkin useita jalostus-suosituksia. Näillä hienoilla tuloksilla ori saikin VIR MVA Ch -tittelit ja kantakirjattiin II-palkinnolla. Näyttelyiden lisäksi Kimiyalla kilpailtiin western luokissa ja sijoituksia sillä on 17. Jälkeläisiä ori sai neljä kappaletta. Ruunikko oli 149cm korkea.

emänemä Imperial al Baliha on al Rayad Studin tuontitamma vuodelta 2003. Nykyään Sparta Studissa asuva Baliha on ruunikko ja säkäkorkeutta sillä on 147cm. Tammaa on käytetty aktiivisesti arabijalostuksessa sekä sillä on myös kaksi varsaa joiden isät ovat welsh part bred -rotuisia. Tamma on kierrellyt useita näyttelyitä ja niistä sillä onkin kolme MVA-SERTiä jalostus-suosituksineen. Baliha tulee vielä jonain päivänä osallistumaan kantakirjaustilaisuuteen.


Valmennukset
30.03.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Päivän valmennuksessa harjoiteltiin askelten kokoamisia kaikissa kolmessa askellajissa. Verryttelyiden jälkeen valmennus jatkui siirtymisillä joiden avulla sain Intisaarin valppaammaksi avuilleni ja sitten palasimme käyntiin aloittamaan kokoamiset. Tarkoitus oli alkuun saada hevonen kulkemaan mahdollisimman hitaasti pudottamatta käyntiä pois. Intisaarin kanssa ei ollut pelkoa että tamma olisi pysähtynyt pienestä pidätteestä, mutta hitaan käynnin sijaan tamma olisi mielummin mennyt reippaampaa vauhtia. Saatuamme vauhdin tasaisesti hitaaksi lähdimme valmentajan ohjeistuksella työstämään askellusta aktiivisemmaksi vauhtia kasvattamatta. Tämä onnistui helposti ja Intisaar pääsi heti mukaan hommaan. Ravissa jatkoimme samaa harjoitusta ja nyt sainkin hyödyntää pidätteitä hieman enemmän. Muutama ensimmäinen ravikierros meni vähän niin ja näin. Yritin saada tammaa kokoamaan, mutta välillä tuntui ettei tamma kiinnittänyt minuun minkäänlaista huomiota. Saatuani kuitenkin tahdin tasaisemmaksi malttoi tammakin palata kuulolle ja pääsimme aloittamaan kokoamisharjoitukset. Pian kuljimmekin pitkin kenttää paremmin kuin aikoihin! Intisaar kantoi itse itseään vahvana ja pehmeänä käsilleni. Ravi oli tasaista ja lyhyttä, varsin hallittua. Laukassa kävimme alkuun saman pienen erimielisyyksien setvimisen läpi kunnes onnistuimme ja jatkoimme valmennuksen loppuun mallikkaasti.


04.04.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Mellow

Tullessani tallin kentälle oli ratsukko jo hyvää vauhtia verryttelemässä. Kirjaimellisesti vauhtia, tamma Intisaar näytti olevan hyvin virkeällä päällä. Ratsastaja Isis sanoi heti ensimmäiseksi haluavansa harjoitella vastalaukkoja. Pyysin ratsastajaa tekemään ympyröitä kevyellä taivutuksella ja suorilla pikku hiljaa kokoamisia. Intisaar vaikutti hyvin rehdiltä hevoselta ja toimi pienillä avuilla. Ravien jälkeen halusin ratsukon menevän laukkaa molempiin suuntiin pari kierrosta, noin metrin uran sisäpuolella kuitenkaan unohtamatta kulmia. Tämä pakotti ratsastajaa muistamaan myös ulkoavut, jotka ovat erityisesti vastalaukassa erittäin tärkeässä osassa. Itse tehtävän aloitimme nostamalla oikean laukan ja siitä lävistäjälle, jolloin suunnanvaihdoksen kautta vastalaukkaan. Muutaman kerran Intisaar vaihtoi laukan, mutta pyysin Isista istumaan enemmän laukansuuntaan, vaikka vastassa olikin kulma. Näin alkoi vastalaukan pysyminenkin sujumaan. Aikamme loppui hieman lyhyeen, mutta ratsukko kulki oikein sujuvasti. Loppuverryttelyn he saivat tehdä itsenäisesti.


14.05.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Meillä olikin tänään Intisaarin kanssa varsinainen hikijumppa. Valmennukseen lähdettiin hieman väsyneenä eikä motivaatiokaan ollut paras mahdollinen, mutta aloitettuamme lämmittelyiden jälkeen laukannostot pääsi mielikin kohenemaan ja pian päähäni ei mahtunut muita ajatuksia kuin työskentelymme. Aloitimme laukat oikeaan kierrokseen ja alkuun saatiinkin vain tapella tamman kanssa. Ensin laukka ei meinannut nousta ja Intisaar olisi mielummin niinsanotusti juossut laukkaan. Näillä kerroilla sainkin antaa reippaita pidätteitä ja ohjata kuumaa ratsua ympyröille. Seuraavaksi kun laukka saatiin nostettua niin ennen seuraavia nostoja tamma lähti toimimaan oman mielensä mukaan ja yritti siirtyä laukkaan ennen aikojaan. Taas oli pidätteet kovassa käytössä. Tamma tuntui automaisoituvan kentän tiettyyn kulmaan ja niinpä lähdimmekin kokeilemaan nostoja ympyrällä. Muutaman reippaan ravikipitys-ympyrän jälkeen tamma nosti laukan ylös ja pysyi tahdissa aktiivisesti. Tämän jälkeen nostot onnistuivatkin helposti, ilman vaikeuksia ja vasempaan kierrokseen vaihtaessa sujuvuus jatkui. Laukkaa tuli tänään otettua melkoinen annos ja hiki virtasi niin ratsussa kuin ratsastajassakin. Nostot eivät alkuun menneet ihan niin hyvin kuin oli toivottu, mutta valmennuksesta jäi jälleen hyvä fiilis ja ajatuksiin paljon tietoa.


15.05.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Intisaar on ollut pari viimeistä päivää harvinaisen hankala ajatellen miten se käyttäytyy normaalisti, mutta en ole antanut sen häiritä tamman valmennuksia. Eilen laukannostot onnistuivat pitkän tappelun päätteeksi ja tänään tamma oli kadottanut jaloistaan liikkeen. Menomme oli melko tahmeaa ja pohkeilleni löytyi töitä Intisaarin yrittäessä tiputtaa ravita käyntiin kerta toisensa jälkeen. Valmentaja huomasi lämmittelyiden jälkeen ettei tammassa ollut virtaa samalla tavalla kuin eilen joten teimme tänään paljon siirtymisiä joilla saisin hevosen aktiivisemmaksi. Siirtymiset ovat luotettava ja varma keino ratsun aktivoimiseen ja ne toimivat aina, niin myös tänään. Pitkien harjoitusten jälkeen oli hieno tuntea tamman alkavan kantamaan itse itseään ja vaikkemme tänään päässeet aivan niin pehmeään otteeseen kuin ennen, oli lopputulos silti kiittämisen arvoinen. Laukkaosuus jäi tänään lyhyeksi, mutta keskityimme senkin edestä nopeisiin siirtymisiin niin suoralla uralla kuin kolmikaarisellakin.


Päiväkirja
30.06.2015 Arabiristeytyksiä tekemään - Calla

Intisaarin viimeisestä varsasta on virähtänyt jo tovi ja nyt tamma pääseekin ensimmäisenä uuteen jalostusohjelmaan. Tammaa tulee lähipäivinä tapaamaan toisen tallini saddlebred ori nimeltään RWR Foxy Texas ja näin ollen varsasta tulee siis National show horse, Awareness tallin ensimmäinen kasvatti. Texasin isänisä on monesti palkittu VIR MVA Ch Shadow of the Valley of Death jolta löytyy ARJ-II, SNL-I sekä YLA-3 palkinnot ja näiden lisäki ori on kantakirjattu II palkinnoin. Texasin isänemältä löytyy myös ARJn laatuarvostelun II-palkinto. Varsasta tullaan myös painottamaan askellajiratsu ja lisäksi se tullaan näkemään kouluratojen helpoissa luokissa.


28.06.2015 Kisamatkalta - Calla

Olimme eilen Kuuralehdon hevostilalla kouluratsastuskilpailuissa ja vaikka olenkin ihan tyytyväinen viimeisimpään suoritukseemme niin enemmän mielessä pyörii asiat joissa voimme vielä selkeästi parantaa. Verryttelyt eivät menneetkään perinteiseen malliin vaan tällä kertaa sain puskea Intisaaria eteenpäin minkä kerkesin. Viikonlopun kisamatka otti siis veronsa ja oli väsyttänyt tammaa. Radalle päästessä tamma onneksi vilkastui hieman, mutta ei tarpeeksi ja suorituksen ajan sain kuitenkin keskittyä ajamaan sitä eteenpäin. Yleensä Intisaarin kanssa mennään reippaalla omalla moottorilla ja voin itse keskittyä enemmänkin taivutuksiin ja asetteluihin. Tällä kertaa se oma moottori oli unohtunut jonnekkin mikä olikin yksi suuri syy siihen etten voinut itsekään rentoutua vaan hammasta purren ratsastin vetelällä päällä olevan tamman radan läpi. Selvisimme kuitenkin sijoituspaikalle, 5. sijalle ja edellisistä päivistä meillä olikin jo kahdet 1. palkinnot taskuissa joten kotiin lähdettiin hymyissä suin. Intisaar saa levätä seuraavat pari päivää ja palaamme sitten valmennuksiin.


18.06.2015 Iltamaasto - Calla

Intisaarin kanssa on tänään aamupäivällä käyty kentällä treenailemassa ja illalla suuntasimme vielä maastoilemaan ystäväni kanssa, joka otti allensa Intisaarin tarhakaverin Wasimahin. Kuljimme pitkän matkaa hiekkatietä pitkin tilalta poispäin ja tien lopussa ylitimme ojan leveän sillan yli metsään. Metsässä valitsimme kuljettavaksi ojan viertä kiertävän polun jossa oli harvaa kasvillisuutta ja - puita, näin näimme vielä selkeästi auringon viimesäteet peltojen reunalla. Kesäillan maastoa ei sitten voita mikään! Nautimme hiljaisuudesta, lämmöstä ja upeasta säästä. Tammatkin saivat verrytellä eikä niiden tarvinnut ruveta kevyttä ravia suurempiin töihin. Intisaar olisi kyllä mieluusti ottanut edes muutaman askeleen laukkaa, mutta ne päätettiin tältä erää jättää väliin. Huomenna olisi jälleen uusi päivä ja voisin lähteä tamman kanssa hieman irroittelemaan vaikka pellolle.Tämä on virtuaalitalli / This is a SIM-game stable
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Taustakuva © Velvet Factory  |  Kuva © Hauru

Bahie Arabians