Bahie Arabians

Shahla Sultana


Arabialainen täysiverinen SEA
tamma, 153 cm
syntynyt 04.07.2012 (3v - 04.07.2015)
yleispainotus Helppo A, 110cm
maahantuoja Shadiya Arabians
omistaja Calla (VRL-11247)
Shahla Sultana, tuttavammin Shala kuuluu tallimme hiljaisimpiin ja rauhallisimpiin tammoihin. Rautias neitokainen on mitä harmittomin tapaus ja kaikki pitävät sen seurasta. Shala on hieman arka ja ujonpuoleinen eikä se kauhean mielellään paistattele kaiken keskipisteenä, ainakaan kotona ollessaan. Tuttujen ihmisten seurasta tamma riemastuu joka kerralla ja on hyvinkin sosiaalinen tapaus joka rientää karsinansa ovelle hiranhdellen tuttuja ja turvallisia ihmisä tervehtimään, mutta uusia tuttavuuksia tamma yleensä katsoa möllöttää karsinansa nurkasta sen suurempia elehtimättä. Hoitaessa Shala seisoskelee paikallaan ja toisinaan se vaikuttaakin enemmän patsaalta kuin elävältä olennolta. Korkeintaan tamma silloin tällöin vilkaisee uteliaana hoitajansa touhuja ja jatkaa sitten omassa maailmassa elämistään tai heinien rouskuttamista, mutta edes tallikaverien hirnahdukset eivät saa tammaa vilkkaaksi. Neiti antaa harjata paikasta kuin paikasta ja se nauttiikin erityisesti hetkistä kun hoitaja rapsuttelee mutapaakkuja sen karvasta kumisukan kanssa. Kaikki kaviot Shala nostaa kiltisti ja antaa rauhallisesti hoitajan puhdistaa kaviot huolellisesti. Varustaminen sujuu myös helposti vaikka välillä tamma voikin jokseenkin pullistella satulavyötä kiinni laittaessa.

Kentällä laiskan oloisesta tammasta kuoriutuu energinen ja sähäkkä pakkaus joka on herkkä ja reagoi nopeasti pienimpiinkin avuihin kunhan sen vain lämmittelee huolellisesti. Shalalla on erinomaiset askeleet ja tammalla voi tasaisen sekä pehmeän askelluksen puolesta ratsastaa ilman satulaakin. Shahlah ei siedä hetkeäkään kovia ohjasavuja ja kovakätiset ratsastajat saavatkin yleensä kyllä hetkessä kyytiä tältä arabialaiselta joka suutuspäissään pukittelee ja saattaa jopa nousta hieman pystyyn. Muuten tamma kulkee kuin unelma; erittäin pienillä ja huomaamattomilla avuilla, kuuliaisena, elastisena ja yhteistyötä tehden. Shala antaa kaikkensa kun on työnteosta kyse. Koulukiemuroille tamma taipuu luontaisesti ja ketterästi eikä se tuppaa hermostumaan vaikka ratsastaja haluaisi toistaa yhtä ja samaa harjoitusta läpi tunnin. Esteillekkin tamma lähtee mielellään ja ne ovatkin virkistävää vaihtelua kaikkien koululiikkeiden ohella. Esteitä Shahla ylittää hyvällä tekniikalla sekä mainiolla ilmavaralla kuitenkaan kuumentumatta liikaa. Maastoon Shalan saa lähtemään yksin tai kavereiden kanssa. Yksinään tamma on enempi varuillaan ja saattaa säpsyä normaalia enemmän, mutta rohkean ratsastajan kanssa kulkee kyllä lenkin loppuun temppuilematta.


i. Amid Al-Sham
ii. Lahthan
iii. Amir al Arbarq
iie. Amira Noire
ie. Panteha
iei. Asraa al Shahnia
iee. Siena Shaqab
e. Zarqa Sultana
ei. Ash-Sharatan Ibn Fahd eii. Faraa el Ludjin
eie. Sultan Thawra
ee. Zeba Bint Taraneh
eei. Makhsous el Than
eee. Mahiba

isä Amid Al-Sham on paljon näyttelykehissä kohdattu raamikas komistus ja moni tiesi myös sen loistavasta kilparatsun urasta. Rautias ori osoitti jo varsin nuorena soveltuvansa näyttelyihin showmiehen eleillään ja koulutusvaiheessa siinä huomattiin potentiaalia myös koulukentille. Orilla on säkää 157cm ja sen runko on lihaksikkaan vankka, mutta kuitenkin arabialaiselle ominaisen siro. Koulukentillä orilla kilpailtiin vaativa b luokkia moniin kymmeniin sijoituksiin saakka ja palkintokaapin pullottaessa erilaisia pokaaleja se siirtyi kilpailemaan lähinnä vain näyttelyissä. Tottahan toki orilla on muuallakin tärkeä rooli, nimittäin arabijalostuksessa. Amidilla onkin jo monia jälkeläisiä ympäri maailmaa. Luonteeltaan rautias herra on ylpeähkö ja jokseenkin kipakka, mutta se käyttäytyy ihmisiä kunnioittaen.

isänisä Lahthan syntyi Egyptin ja Libyan rajalla sijaitsevassa pienessä kylässä. Ori myytiin jo nuorena varsana uudelle omistajalle, sen pysyen kuitenkin Egyptissä. Alkuun ruunikkoa Lahthania käytettiin koulutuksen jälkeen vain kotiratsuna kunnes sille löytyi ratsastaja, joka tahtoi käydä kokeilemassa oria kilpailukentillä. Ensimmäiset kisat sujuivat ihan mallikkaasti ja sen potentiaali koulukiemuroille alkoi näkyä. Vuosein varrella Lahthanista kasvoihin varsin taitava kilparatsu ja se niitti mainetta. Ori ehti vaihtaa kotiaan pariin otteeseen kilpailuvuosien aikana kunnes se siirtyi vain jalostuskäyttöön nykyisellä omistajallaan. Luonteeltaan ori on herkkä ja tempperamenttinen, mutta kerrassaan loistava ratsastettava. Säkäkorkeutta herralla on 153cm.

isäisänisä Amir al Arbarq - jo orin nimi tuo arabikasvattajien mieleen monia aisoita ja parhaiten se muistetaan kouluratojen kuninkaana. Amir oli upea näky liikkuessaan liitävillä askeleillaan ja taipuessaan vaativan tason koulukiemuroille. Olihan ori muutenkin komea, mutta näyttelyissä sen tulokset olivat keskinkertaisia. Kimon Amirin kanssa keskityttiin lähes koko sen elämän ajan koulukilpailuissa käymiseen ja vanhemmalla iällä herra pääsi pienimuotoiseen jalostuskäyttöön. Hyväluonteinen, 149cm korkea Amir saikin vain muutaman jälkeläisen. Arabiemiirikunnissa kasvanut ori pääsi pitkän kilpailu-uran päätteeksi viettämään leppoisia eläkepäiviään Puolaan missä se aikanaan laukkasi vanhuuden saattamana vihreimmille laitumille.

isäisänemä Amira Noiren tarkoitus oli jäädä vain siitostammaksi kunnes kohtalo puuttui peliin ja muutti kaiken. Itseasiassa kyseessä olikin vain eräs mies, joka näki tammassa enemmän kuin muut - sen hämmästyttävän upean ulkomuodon. Mies osti Egyptissä asuneen tamman itselleen ja lähti kiertämään sen kanssa näyttelykehiä, hyvällä menestyksellä. Näyttelyhenkisyyden lisäksi Amira on miellyttävä ratsu ja sillä kilpailtiin näyttelyiden ohella helpoissa luokissa. Maailmanlaajuisiin kilpailuihin tamma ei kuitenkaan koskaan päässyt sillä sitä odotti paikka jalostustammana. Nykyään rautias, 147cm korkuinen näyttelyiden kirkkain timantti Amira toimii aktiivisessa jalostuskäytössä ja siitä on saatu jo monta hienoa jälkeläistä.

isänemä Panteha on jo vuosien ajan valloittanut kouluratoja ja tekee sitä edelleen. Rautiaan tamman kanssa kilpaillaan vaativalla tasolla ja se on ehtinyt nähdä jo monet suuret kilpailut ympäri maailmaa. Panteha omaa koreat liikkeet joita se esittelee varsin mielellään kantaessan itseään vahvana ja energisenä. Luonteeltaan siro, 150cm tamma on kuin puhdasta kultaa. Hienompaa arabialaista saisikin etsiä jopa kivien alta. Panteha on hyväkäytöksinen, ihmisiä ja niiden tilaa kunnioittava tamma johon ei voi olla ihastumatta. Ratsastaessa se osaa olla omalla tavallaan vaativa, mutta ei kuitenkaan sähellä omiaan vaan toimii ratsastajan apuja kuunnellen. Sitä on käytetty jonkin verran myös jalostuksessa ja tällä hetkellä sillä on kolme komeata varsaa.

isänemänisä Asraa al Shahnia on Arabiemiirikunnista kotoisin oleva rautias 154cm korkea, energinen tuittupää. Vapaalla ollessa ori on varsin haastava tapaus ja se tarvitsee osaavia käsittelijöitä, mutta ratsastaessa orin luonne pehmittyy vaikka silloinkin se vaatii ratsastajaltaan paljon osaamista. Orilla kilpailtiin jo nuoresta iästä alkaen kouluradoilla ja se menestyi lajissa erinomaisesti. Useinmiten tuomarit antoivat positiivista palautetta ratsun ja ratsastajan yhteistyöstä ja siitä kuinka tarkasti ori kuunteekaan ratsastajaansa. Asraasta tulikin varsin suosittu arabijalostuksessa monien kymmenien voittojensa kautta ja se on jättänyt jälkeensä jo monia jälkeläisiä.

isänemänemä Siena Shaqab oli kimo egyptinarabi jolla oli säkäkorkeutta 151cm ja se oli jalostuskäytön lisäksi näyttelyhevonen. Tamma menestyikin näyttelyissä hyvin saaden useita Champion -titteleitä joiden myötä kysyntä jalostukseen kasvoi kasvamistaan. Erinomaisen rakenteen lisäksi Sienalla oli mitä kultaisin luonne. Tamma oli lempeä ja ihmisystävällinen, mutta osasi pitää myös puoliaan nuorempien tammojen isotellessa sille. Kaunokaisen kanssa ratsastettiin kouluradoilla, mutta pääasiassa harrastusmielessä eikä tamma käynyt kuin muutamissa kilpailuissa. Sienasta tuli kuitenkin erittäin tärkeä kantatamma ja siitä on syntynyt lukuisia varsoja.

emä Zarqa Sultana on Israelista kotoisin oleva pieni arabitamma. Zarqan omistajat suunnittelivat aluksi pitävänsä tamman ainoastaan jalostuskäytössä sekä harrastehevosena ja sillä ratsastettiinkin vain kotikentällä noin seitsämän-vuotiaaksi asti. Perheen nuorimmainen ehti varttua pienestä lapsesta lähemmäs aikuisikää ja täysi-ikäisyyden koittaessa hän tahtoi kokeilla kilpailla Zarqalla. Tilan herra ei meinannut alkuun suostua tuohon, olihan tamman määrä toimia vain jalostuskäytössä. Useiden taivutteluiden jälkeen tamma kuitenkin pääsi kilpakentälle ja sijoittui oikein hyvin. Siitä lähtien rautias tamma on kierrellyt pieniä kouluratsastuskilpailuja tasolla Helppo A hyvin niissä menestyen, mutta toimien kuitenkin pääasiassa siitoskäytössä. Eloisan ja lempeän luonteen omaava Zarqa onkin varsonut jo viisi hienoa varsaa. Säkäkorkeutta tammalla on 148cm.

emänisä Ash-Sharatan Ibn Fahd tulee Bahrainista, autiomaan peittämästä saarivaltiosta Persianlanden lounaisosasta. Sharataniksi kutsuttu ori esitteli showmiehen taitojaan jo varsana ja sen kanssa alettiin kiertämään näyttelykehissä ympäri maailmaa. Rahavaikeuksien koittaessa sen omistaja joutui lopettamaan tilan toiminnan ja myymään suurimman osan hevosistaan, niinpä Sharatan muutti Länsi-Afrikkaan Beniniin. Uuden kodin omistajat olivat jo vuosikymmeniä kasvattaneet arabialaisia kouluradoille joten Sharatania alettiin kouluttamaan heti orin kotiuduttua. Ruunikosta, 152cm korkeasta herrasta saatiinkin hyvä kouluhevonen ja sillä lähdettiin kilpailemaan Vaativa B luokkaa. Ori menestyi loistokkaasti eikä aikaakaan kun astutuskyselyitä suorastaan tulvi orin omistajalle. Nykyään herra tanssahtelee edelleen koulukiemuroilla ja toimii samalla jalostuskäytössä.

emänisänisä Faraa el Ludjin syntyi Keski-Afrikan valtiossa Gabonissa ja elämänsä aikana se ehti asua muunmuassa Jemenissä, Makedoniassa ja eläkepäivillään Ranskassa. Orin syntyessä sen tulevaisuus oli jo allekirjoitettu ja rautiaasta komistuksesta tuli siis näyttelykehien kiertäjä. Ensimmäiset varsavuodet eivät tuottaneet tulosta näyttelyiden osalta, mutta orin varttuessa siitä kasvoi yhä vain komeampi yksilö. Aikuisiällä Faraa ansaitsi monia, monia palkintoja sekä kunniamainintoja ja useasti se valittiin jopa vuoden oriksi. Kukapa ei olisi tahtonut tästä koreasta, 157cm säkäkorkeuisesta herrasta itselleen varsaa joten koitti sekin aika, kun Faraa alkoi toimimaan jalostusorina. Niinä rennoimpina päivinä eli kun ei ollut luvassa näyttelyitä tai astutuksia ori sai viettää rauhassa aikaansa tallilla tai sillä käytiin ratsastamassa kotikentällä koulua. Ratsastettavuudeltaan Faraa toimi pehmeästi ja herkkänä avuille. Se kuunteli ratsastajaansa valppaana eikä epäröinyt toimia avuista. Sen liikkeet olivat irtonaisia ja aktiivisesti kulkevia.

emäisänemä Sultan Thawra oli kuvankaunis, tummanruunikko arabi Yhdysvalloista jolla oli säkäkorkeutta 150cm verran. Koulupainotteinen tamma oli kiertänyt Saksassa ja Hollannissa monissa arabialaisille täysiverisille tarkoitetuissa kilpailuissa ja sijoittunut useasti, voittojakin keräten. Eräässä koulukilpailussa katsomossa oli varsin tunnettu arabikasvattaja, joka huomasi tammassa paljon tyyliä ja taitoa ja hän esittikin tästä Sultana Thawran omistajalle ostotarjouksen useampaan otteeseen. Lopulta omistaja myöntyi kauppoihin ja niinpä mies sai tamman itselleen. Eri valmentajien kanssa yhteistyötä tehden he saivat tamman parin vuoden sisällä suuriin kilpailuihin joista kotiin palattiinkin monien palkintojen kera. Myöhemmin tamma siirtyi kilpailukentiltä jalostuskäyttöön ja se varsoikin muutaman, hyvin upean jälkeläisen. Vanhuuden päivillä Thawra pääsi ottamaan osaa näyttelyiden senior mare luokkiin pärjäten näissäkin kiitettävästi.

emänemä Zeba Bint Taraneh on kimo arabitamma, joka on painotettuna kouluratsastukseen tasolla Vaativa B. Nykyään Zeba toimii lähinnä vain jalostuskäytössä. Sen omistajan tavoitteena oli koulia tammasta ensin loistava, menestyvä kilparatsu minkä jälkeen siitä vasta saisi varsoja. Sehän tamma tekikin, nimittäin menestyi kilpailuissa ja ennen pitkään sen kaappi täyttyi lukuisista palkinnoista. Säkäkorkeudeltaan 153cm korkea tamma on luonteensa puolesta varsin miellyttämishaluinen ja sosiaalinen. Sitä on mukava ratsastaa ja sen kanssa löytää työskenneltävää sillä se ei tee asioita ilmaiseksi. Varsoja tammasta on syntynyt jo muutama ja lisää on luultavasti suunnitteilla.

emänemänisä Makhsous el Than oli 157cm korkea rautias ori, joka ei ollut aivan helpoimmasta päästä. Mikäli oria pitäisi verrta johonkin elementtiin, se olisi ehdottomasti tuli ja that's it. Ei Makhsous sentään itse piru ollut, mutta hyvin ärhäkkä ja tempperamentti tuntui toisinana pursuavan yli rajojen. Itsevarman ja rohkean käsittelijän kanssa orin sai kyllä ruotuun niin maastakäsin- kuin ratsailtakin työskennellessä. Herran kipakka luonne pääsi esille näyttelykehissäkin ja aluksi siitä taidettiinkin puhua vain sen luonteen puolesta, mutta kun ori alkoi menestymään, saivat ihmiset muuta puheenaihetta Makhsousista. Näyttelyissä ori palkittiin usein champion - ja best stallion palkinnoin. Kotona rautiasta komistusta käytettiin kouluratsastuksessa tasolla Helppo A, mutta kilpaura sijoittui ainoastaan näyttelyrinkeihin. Makhsousista on ympäri maailmaa liuta jälkeläisiä, jotka ovat yhtä upeita kuin isänsäkin.

emänemänemä Mahiba syntyi Hollannissa, mutta kulkeutui sieltä jo varsavuosinaan Sveitsin kautta Turkkiin. Tamma on kilpaillut aktiivisesti kouluratsastuksen Vaativa A tasolla sekä maailmanlaajuisissa näyttelyissä. Punaruunikko Mahiba onkin periydyttänyt upeata ulkomuotoaan jälkeläisilleen joita on jo seitsämän. Kilpailuhevosen uran ohella se toimii siis myös jalostustammana. Mahiballa on säkäkorkeutta 149cm ja se omaa hyväkäytöksiksen luonteen. Ratsastaessa tamma on herkästi kuumentuva, mutta toimii silti vaativan tason kouluratsun arvon mukaisesti.


Jälkeläiset

09/2014 Sultan al Najya / i. Hakem al Taj
06/2014 Sakeenah al Najya / i. Marwteyn al Badi
05/2014 Bahiyaa Sultana al Wadi i. Hazim Bakr
09/2013 Amun Shah al Qadir i. Ibn Amun-Ra
09/2012 Shahzadeh al Shadiya / i. Shamash
Kilpailukalenteri

KRJ 20.06.2015 - Kuuralehto - He A - 6 / 40 
KRJ 14.06.2015 - Kuuralehto - He A - 3 / 40 
KRJ 03.06.2015 - Kuuralehto - He A - 4 / 40 
KRJ 24.05.2015 - Vanima - He A - 1 / 30 
KRJ 23.05.2015 - Vanima - He A - 5 / 30 
KRJ 22.05.2015 - Vanima - He A - 3 / 30 
KRJ 19.05.2015 - Vanima - He A - 3 / 30 
KRJ 12.05.2015 - Vanima - He A - 4 / 30 
KRJ 28.02.2015 - Oldfinion Dressage - He A KRJ-Cup - 18 / 353 
KRJ 27.02.2015 - Roadrace Stable - He A - 3 / 21 
KRJ 24.02.2015 - Tuiskula - He A - 4 / 40 
KRJ 21.02.2015 - Fiktio - He A 4 / 40 
KRJ 18.02.2015 - Fiktio - He A 6 / 40 
KRJ 12.02.2015 - Fiktio - He A 2 / 40 
KRJ 08.02.2015 - al Najya - He A 2 / 30 
KRJ 06.02.2015 - al Najya - He A 4 / 30 
KRJ 06.02.2015 - Villahaka - He A - 1 / 50 
KRJ 05.02.2015 - Villahaka - He A - 2 / 50 
KRJ 22.01.2015 - Moondance - He A 3 / 48 
KRJ 19.10.2014 - Hengenvaara - He A - 5 / 30 
KRJ 18.10.2014 - Hengenvaara - He A - 3 / 30 
KRJ 16.10.2014 - Hengenvaara - He A - 3 / 30 
KRJ 16.10.2014 - Hengenvaara - He A - 1 / 30 
KRJ 14.10.2014 - Hengenvaara - He A - 3 / 30 
KRJ 16.07.2014 - Shadiya Arabians - He A - 4 / 31 
KRJ 07.07.2014 - Wuki - He A - 1 / 50 
KRJ 24.06.2014 - Parodia - He A - 4 / 40 
KRJ 19.06.2014 - Parodia - He A - 6 / 40 
KRJ 09.06.2014 - Huvitutti - He A - 2 / 40 
KRJ 09.06.2014 - Huvitutti - He A - 6 / 40 
KRJ 04.06.2014 - al Najya - He A - 2 / 60 
KRJ 02.06.2014 - al Najya - He A - 1 / 60 
KRJ 01.06.2014 - Huvitutti - He A - 1 / 40Valmennukset
23.04.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Alkulämmittelyt sujuivat reippaasti ja koitimme saada tammaan reilusti asettelua joten kuljimme kenttää pitkin tarmokkaassa tempossa tehden lähes jokaisen radan merkin kohdalle voltit. Teimme tätä molempiin kierroksiin ja lopulta teimme voltteja pidempien matkojen päähän, mutta aina kussakin kohdassa teimme kaksi volttia peräkkäin joista toisessa asetin hevosta sisään- ja toisessa ulospäin. Vielä hetki ennen varsinaista valmennusta kävimme läpi siirtymisiä pysähdyksineen ja peruutuksineen. Shala saatiin hyvin reippaaksi ja muutamalla ensimmäisellä pysähdyksellä tamma lähti pyrkimään eteenpäin pysähtymättä kunnolla. Keskityin korjaamaan tilanteen istunnallani ja lopulta tamma malttoi oikeasti pysähtyä. Itse valmennuksen ensimmäisenä tehtävänä oli sulkutaivutukset. Teimme taivutusa kentän pitkillä sivuilla, lyhyet sivut puolestaan kuljimme vapaassa ravissa. Shala asettui ja taittui mallikkaasti, ollen hyvin pohkeeni ympärillä. Uraa pitkin tehtävät sulkutaivutukset olivat helppo nakki joten pian valmentaja pyysi meitä tekemään sulut halkaisijalla. Alussa liike ei mennyt ihan nappiin kun ei ollut seinää niinsanottuna tukena, mutta valmentajan vinkkejen avulla liike saatiin luonnollisemmaksi ja sujuvaksi. Saimme hetken kuluttua vielä lisää haastetta kyseiseen tehtävään ja palasimmekin takaisin kaviouralle toteuttamaan siirtymisiä käynnistä raviin sekä toisinpäin, säilyttäen sulkutaivutuksen liikkeen. Tehtävään paneuduttiin pidemmän aikaa ja viimeisimpiin hyviin tuloksiin oli hyvä lopetella kyseinen tehtävä. Seuraavaksi saimme ravata hetken askelta pidentäen ja lähdimme sitten pääty-ympyrälle nostamaan laukkaa. Laukkaympyrällä teimme lämmittelyissäkin käytyjä asetteluja hetken aikaa ja aloitimme sitten temponmuutokset. Temponmuutosten sujuessa aloimme pienentämään sekä suurentamaan ympyrää kumpaankin kierrokseen. Laukkatyöskentely sujui erinomaisesti ja harjoitusten jälkeen saimme aloittaa itsenäiset loppuverryttelyt.


25.05.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Lämmittelyistä pääsimme siirtymään päivän aiheeseemme eli lisättyyn käyntiin sekä -raviin. Kuljimme alkuun keskikäynnissä valmentajan ohjeistamaa rataa pitkin ja parin kierroksen jälkeen aloitimme siirtymiset lisättyyn käyntiin. Lisäykset sujuivat hyvin tahdin muuttuen mahdollisimman matkaavoittavaksi askelten tulematta kuitenkaan kiireisiksi tai epäsäännöllisiksi. Annoin lisätyssä käynnissä tamman kaulalle vapautta säilyttäen hyvän kuolaintuntuman. Shahla työskenteli mielellään ja se vaikutti pitävän lisäyksistä. Lisätystä käynnistä vaihdoimme raviin jatkaen lisäyksiä. Ensimmäiset lisäykset teimme pääty-ympyrällä mistä vaihdoimme kahdeksikolle ja siitä uralle. Viimeiseksi raviharjoitukseksi valmentaja oli vielä asettanut kaartioita toiselle pitkälle sivulle mitkä meidän tuli pujotella lisätyssä ravissa. Ravissakaan lisäys ei ollut vaikeaa vaikka alkuun Shahla pääsikin innostumaan ja se pyrki nostamaan laukkaa. Sain tamman pidätteillä pysymään ravissa ja se itsekkin päätti tyytyä siihen. Pujottelussa tahtimme oli turhan nopeaa parilla ensimmäisellä kierroksella ja sainkin käyttää puolipidätteitä oikein olan takaa saadakseni tamman keskittymään paremmin. Valmennuksen loppuun otimme pienen laukkaharjoittelun ympyrällä missä valmentaja keskittyi seuraamaan tamman askelten puhtautta.


22.01.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Valmentajamme oli ehtinyt paikalle hieman ennen meitä ja pääsimmekin samantien aloittamaan valmennusta alkulämmittelyistä. Lämmittelyt olivat sitä perusmallia eli paljon erikokoisia ympyröitä sekä taivuttelua. Eiliset laukkaharjoitukset olivat jääneet lyhyiksi joten tänään keskityimme lähinnä vain laukkaan. Shahla nosti laukan sujuvasti ylöspäin ja lähti liikkumaan melko lyhyillä askelilla, kaula kaarella. Aloitimme lisäyksillä joita teimme kentän pitkät sivut ottaen mukaan loivat urat ja lyhyet päädyt kuljimme keskilaukassa. Alussa tehdyt lisäykset olivat hieman haastavia Shahlan lähinnä vain kiihdyttäessä vauhtiaan, mutta pidätteiden avulla saimme homman luistamaan. Loppujen lopuksi lisäykset onnistuivat mallikkaasti ja niiden parissa oli mukava työskennellä. Tamma astui hyvin eteen, sen laukka oli pehmeästi pyörivää ja tuntuma pysyi tasaisena. Toisena harjoituksena teimme vastalaukkaa pitkin kenttää niin, että laukanvaihto tapahtui suuntaa muuttaessa esimerkiksi kulmakatkaisussa tai täyskaarrossa. Näin laukka vaihtui lähes automaattisesti ja kun se onnistui kyseisillä teillä pääsimme tekemään vaihdot suorallakin uralla sekä ympyrällä. Ympyröiden jälkeen palailimme raviin muutaman laukka-ravi-laukka siirtymisen kautta ja aloitimme itsenäiset loppuverryttelyt.


25.01.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Muutaman vapaapäivän vietto suorastaan loisti tammasta jo kentälle kulkiessamme. Shahla oli tännä energiaa ja hyvä kun se malttoi edes kävellä vierelläni. Päätin laittaa tamman hetkeksi juoksemaan liinassa ja ratkaisu olikin erinomainen sillä heti laukka-askelten alkuun tamma heitti kevyesti takaosaansa ja lähti sitten kulkemaan varsin rivakasti. Valmentajan saapuessa olimme juuri lopettamassa juoksutusta ja kavuttuani satulaan aloitimme päivän treenin. Shahla oli ehtinyt rauhoittumaan sekä rentoutumaan hyvin ja se oli alusta alkaen hyvin kuulolla avuilleni. Teimme tänään temponmuutoksia ravissa ja aloitimmekin tehtävät kaviouralla. Muutaman kierroksen jälkeen siirryimme ympyrälle toistamaan harjoitusta sekä lopuksi vielä kolmikaariselle kiemurauralle. Erityisesti kiemurauralla Shahla toimi kuin unelma eikä sitä tarvinnut väkisin ratsastaa käännöksiin. Tamma ei edes yrittänyt oikoa radalta ja se vaihtoi tempoa kun sitä pyydettiin. Parhaiten meiltä onnistui tältä erää askelten lyhentäminen. Shahla oli miellyttävän pehmeä ratsastaa vaikka se oli edelleenikin energinen ja eteenpäinpyrkivä. Kolmikaariselta palasimme uralle ottamaan pienet välikäynnit ennen laukannostoja. Laukassa jatkoimme temponmuutoksia ja vielä ennen loppuverryttelyjä teimme laukanvaihtoja sekä -nostoja käynnin kautta. Tähän harjoitukseen meni aikaa vaikka ongelmia ei juurikaan ollut. Shahla toimi ihailtavan nopeasti avuilleni ja pystyin antamaan apuja melko huomaamattomasti. Laukannostoissa valmentajamme tahtoi lisätä haastetta ja niinpä teimme viimeiset kierrokset kiemurauralla. Otimme käyntiin käännösten ajaksi ja heti suoristuksesta nostimme laukat ja kun tämä sujui hyvin, vähensimme käyntiaskelia sekä muutimme nostojen paikkaa milloin minnekkin. Rata oli kuin olikin hieman haastava, mutta selviydyimme siitä kunnialla ja sen jälkeen oli aika aloittaa loppuverryttelyt.  


26.01.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Meillä oli tallilla tänään varsinaista vilskettä koko päivä sillä tallityöntekijät olivat liikuttamassa nuoria hevosia kentällä tunti toisensa jälkeen joten me siirryimme Shahla kanssa maneesiin valmennukseen. Shahla liikkui alkulämmittelyissä hyvin, tasaisin sekä täsmällisin askelin ja tamma hakeutui hetkessä hyvään peräänantoon. Sen rytmikkäät ja voimakkaat askeleet kuljettivat meitä tarmokkaasti eteenpäin koko tunnin ajan. Lämmittelyiksi valmentajamme oli keksinyt asettaa puomeja toiselle pitkälle sivulle joiden tarkoituksena oli saada meidät sovittamaan askeleemme niihin. Alussa Shahla asteli jo valmiiksi niin, ettei meidän tarvinnut juurikaan lyhentää tai pidentää askelta joten valmentaja kävi siirtämässä puomeja. Kokeilimme alussa pidentää askelta, mutta paremmaksi vaihtoehdoksi selvisi lyhentäminen. Muutaman kierroksen jälkeen puomeja siirrettiin jälleen ja nyt oli aika venyttää askelta. Teimme tätä niin ravissa kuin käynnissäkin ja tästä pääsimme aloittamaan pohkeenväistöt. Valmentaja tahtoi nähdä meiltä aluksi käynnissä mahdollisimman lyhyttä askelta väistössä ja tämä onnistui vielä helposti. Seuraavaksi hän ilmoittikin, että nyt olisi aika venyttää askelta väistön yhteydessä. Lähtiessämme väistöön Shahla kulki eteenpäin ja juuri kun askel oli sopivan pitkää tamma tiputtautui väistöstä ja kulki vain viistosti eteenpäin. Näin tapahtui muutaman kerran, mutta kun tehtävä viimein onnistui, se pysyi hyvänä. Käynnistä siirryimme raviin toistamaan harjoitusta ja nyt pidennetyssä askeleessa ei ollut ongelmia. Laukassa otimme tänän hieman laukkaympyröitä sekä kahdeksikkoa joiden jälkeen teimme ravissa vielä temponmuutoksia ennen loppukäyntejä.


02.02.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

”Vaihteeksi” oli kouluvalmennuksen aika ja päivän aiheena oli erilaiset väistöt. Lämmittelyiden jälkeen aloitimme käynnissä väistöllä joka suoritettiin kulkemalla halkaisijalta uralle, uralla lyhyt suoristus ja siitä taas väistössä keksihalkaisijalle. Ensimmäinen väistö lähti kulkemaan liian jyrkästi, mutta tilanne oli onneksi helposti korjattavissa. Nostimme pian ravin ja jatkoimme kyseistä rataa muutaman toiston verran ennen kun vaihdoimme väistön tehtäväksi puolirataleikkaalla ja siitä myöhemmin kokorataleikkaalla. Väistöt onnistuivat oikein hyvin ja ennen laukkaa teimme pieniä avo- ja sulkutaivutusharjoituksia. Laukassa teimme pieniä väistöharjoituksia ottaen pitkät sivut laukkaa ja niiden aikana toin tamman etuosaa uran sisäpuolelle ihan vain pieneksi hetkeki. Lyhyet sivut kuljimme keskiravissa. Shahla antoi hyvin tuoda etuosaansa pois uralta ja se kantoi itsensä liikeen läpi mallikkaasti. Laukkaharjoitusta työstettiin huolellisesti ja hyviin tuloksiin oli hyvä lopettaa tältä erää. Loppuverryttelyt teimme itsenäisesti ja käytimmekin aikaa askelten venyttämiseen pitkien kokoamisten jälkeen.


04.02.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Tänään keskityimme käymään läpi erilaisia ratsastusteitä eri askellajeissa ja tästä valmennuksesta olisi hyötyä koulukentien lisäksi esteiden ylitykseen. Lämmittelyissä syvennyimme hevosen asettamiseen ja taipuisuuteen. Shahla kulki allani hyvin sekä eteenpäinpyrkivänä ja se tuntui oikein motivoituneelta työskentelyyn. Käynnissä kaikki onnistui leikiten ja pääsimme pian nostamaan ravia. Teimme radalle erikokoisia voltteja sekä ympyröitä ja niiden jälkee aloitimme helposta kaarrosta radan poikki. Shahla taipui hyvin ja kaarto oli symmetrinen, onnistuimme pitämään suoran linjan vastakkaiselle sivulle. Jatkoimme tehtävää koko rata leikkaalla sekä puoli rataa leikkaalla joiden jälkeen oli vuorossa kulmakatkaisut. Kulmakatkaisut eivät olleet aluksi aivan erinomaisinta laatua sillä emme menneet tarpeeksi paljoa keskihalkaisijalle ja näin katkaisu jäi melko pieneksi. Saimme kuitenkin pian haettua oikean kohdan mistä lähdimme kaartamaan ja kulmakatkaisuja tehtiinkin muutamat kappaleet molempiin kierroksiin. Täys- ja vastakaarrot suoritimme mallikkaasti ja näiden jälkeen saimme nostaa laukan. Laukassa teimme alkuun ympyrää, ympyrän vaihtoa, ympyräkahdeksikkoa ja kiemurauraa. Näiden onnistuessa teimme vielä muutamat ympyrä leikkaat. Ympyrä leikkaan kanssa oli pientä haparointia alkuun eikä s:n muotoinen ura lähtenyt luonnistumaan. Otin tahdikkaasti kulkevaa tammaa paremmalle tuntumalle tehden tiukempaa pidätettä, kuitenkin ajan Shahlaa samalla eteenpäin laukan ylläpitämiseksi. Hiljalleen s:n muotoinen ura kääntöpisteestä vastakkaiseen kääntöpisteeseen onnistui ja lähes loppuvalmennuksen käytimme tämän tien parantamiseen. Laukasta palasimme raviin tekemään siirtymisiä eri ratsastusteitä käyttäen ja loppukäynnit saimme tehdä vapaasti.


Päiväkirja
16.04.2014 Shahla Sultana - Calla

Shahla Sultana on kotoisin Israelista missä sen on kasvattanut Afra Arabians. Tamma muutti jo nuorena hevosena Shadiya Arabiansiin ja sieltä se muutti hieman reilu 5-vuotiaana meille al Najyaan. Shahlan löysin alunperin Shadiya Arabiansin myyntitopicista enkä epäillyt hetkeäkään esittää tarjousta tammasta. Tammassa virtaa meille aivan uusi veri ja sen suvun hevoset eivät ole ennen esiintyneet muiden hevostemme suvuissa. Shahlasta saimmekin aivan uuden kantatamman. Tamma vakuutti minut sen rauhallisella luonteella ja kuitenkin sähäkällä ratsastettavuudellaan unohtamatta sen koreata ulkomuotoa. Rautias tamma oli Shadiya Arabiansissa lähinnä jalostuskäytössä ja se jatkaa jalostushevosen työtä meilläkin. Lisäksi sen kanssa on lähdetty koulukentille kilpailemaan helpolla tasolla ja tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu laatuarvosteluihin osallistuminen. Toivon mukaan Shahla tulee pärjäämään kilpakenttien lisäksi myös näyttelykehissä ja hyvällä menestyksellä voisimme saavuttaa arvonimiä tästäkin lajista. Yhteiselomme tamman kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin ja Shahla on jo lunastanut paikkansa tammalaumassamme.


21.04.2014 Läpiratsastus - Calla

Lähdin tänään läpiratsastamaan Shahlaa, jonka selässä ei oltu käyty hetkeen. Läpiratsastuksen tarkoituksena oli saada tamma liikkumaan notkeana sekä miellyttävästi. Kävimme läpi helpon tason perusliikkeitä sekä muutamia avotaivutukseen liittyviä harjoituksia. Alku oli hieman kankeaa, mutta tamma hakeutui kuitenkin nopeasti lämmittelyiden jälkeen muotoon ja muuttui elastisemmaksi. Shahla on mukavan energinen, jokseenkin sähäkkä ratsastettava, joka taipuu kiemuralta toiselle loistavasti. Haen tammaan vielä pientä tuntumaa ja opittuani tuntemaan tamman paremmin lähdemme valmentautumaan kunnolla. Olemme yhdessä valmentajani kanssa kyhäilleetkin alustavaa valmennussuunnitelmaa ja ensimmäisen valmennuksen jälkeen tulisimme näillä näkymin keskittymään lisättyihin askellajeihin. Näistä jatkaisimme taivutusten sekä vastalaukan parissa. Yhteistyömme näyttää toimineen tähän asti mallikkaasti joten suunta ei ole kuin eteenpäin. Huomenna olisi luvassa kontrolliharjoituksia kaksistaan.


16.05.2014 Maastossa - Calla

Aurinko nousi jo varhain ja pian sen säteet valaisivat koko taivaan. Jo aamupäivällä ilma oli erittäin lämmin ja tallitöitä tehdessä tuli kerrassaan kuuma. Tuumasin pikaisen lampeen pulahduksen auttavan tässä tilanteessa joten ryhdyin tuumasta toimeen ja lähdin hakemaan Shalaa tarhastaan. Tamma lähti reippaasti matkaani ja viimeistään varusteita laittaessa sen elehdintä muuttui eloisammaksi. Kapusin satulaan tallin pihalla ja lähdimme suuntaamaan kohti metsän toisella laidalla sijaitsevaa lampea. Puiden varjossa ilman tuntui raikkaammalta, mutta yhä lämpimältä ja nautimmekin hienosta säästä kävellen kaikessa rauhassa. Hetki ennen lammelle saapumista annoin tammalle avut raviin ja tämä nosti lennokkaan ravinsa epäröimättä. Lammelle tullessamme pysäytin Shalan ja riisuin siltä satulan - nyt se pääsisi leikkimään vedessä ihan kunnolla. Kävelimme rantaviivalle ja viileä vesi kulki jalkojeni yli. Hetken kuluttua Shala lähti kahlaamaan hieman syvemmälle ja pian se innostui roiskimaan vettä kavioillaan. Tamma selvästi nautti kesän ensikahlauksesta, mutta aika kulki ripeästi ja pian meidän oli lähdettävä takaisin tallille. Maastoreissu oli oikein onnistunut ja pääsimme hetkeksi vilvoittelemaan. Toivottavasti näitä kauniita päiviä on luvassa lisää niin saamme jälleen loistavan syyn lähteä maastoilemaan.


05.06.2014 Varsauutisia - Calla

Shahla Sultana astuttiin jonkin aikaa sitten omalla orillamme Marwteyn al Badilla. Isä, Marwteyn muutti al Najyaan samoihin aikoihin Shahlan kanssa ja ori on tähän mennessä sijoittunut muutamassa kouluratsastusjaoksen alaisessa kilpailussa. Shahla varsoi tänään ensimmäisen meillä syntyneen varsansa ja kyseistä varsaa ennen tammalla onkin jo yksi Shadiya Arabiansissa syntynyt jälkeläinen. Pieni tammavarsa sai nimekseen Sakeenah mikä tarkoittaa iloa. Varsin iloinen ja iloa tuova tapaus tämä uusi pienokainen onkin ja se jos kuka osaa sulattaa kaikkien sydämet. Sakeenah on vielä väriltään ruunikkoa muistuttava, mutta se on selkeästi vaalentuvaa sorttia ja voimmekin siis odottaa sitä ainakin lähes kimoa. Shahla on puolestaan osoittautunut alusta alkaen huolehtivaksi äidiksi ja se nauttii varsansa kanssa olosta. Seuraavina päivinä tämä kaksikko saa nauttia vain toistensa seurasta niin karsinassaan kuin omassa tarhassaan. Parin päivän kuluttua lähdemme hiljalleen totuttamaan varsaa tallin alueeseen ja siitä muihin tammoihin. Sakeenahin tulevaisuuskin on jo mustaa valkoisella ja varsasta tullaan kouluttamaan kouluratsu. Shahlan kanssa palaamme valmennuksien pariin kunhan varsa on siinä iässä, että se voi olla edes jonkin aikaa omillaan.


05.10.2014 Jälkeläisten kuulumisia - Calla

Shahla on ollut erittäin suosittu jalostuksessa ja lähes kaikki sen varsat ovat myyty muille arabikasvattajille. Kaksi varsoista ovat jopa tilausvarsoja. Ainoastaan Shahlan varsa Sakeenah asuu vielä al Najyassa, mutta tamma tullaan myymään eteenpäin kunhan se käy ensin kiertämässä muutamat koulukilpailut. Shahlan ensimmäinen varsa, tamma Shahzadeh on menestynyt hyvin kouluratsastusjaoksen alaisissa kilpailuissa ja sijoituksia siltä löytyy 42 kappaletta. Kilpailuita sillä on yhteensä takana jo toistasataa. Shahlan toinen varsa, ori Amun Shah al Qadir on puolestaan varsinainen ylpeyden aihe. Ori on tilausvarsa al Qadiriin ja sovimme orin omistajan kanssa, että ori kasvatetaan hänen kasvattajanimensä alla. Amun Shah muistuttaa emäänsä ulkomuotonsa puolesta erittäin paljon ja siitäkin on paljastunut hyviä kouluratsun piirteitä. Ori on esiintynyt kilpailukentillä vasta parin kuukauden ajan ja sillä on jo 19 sijoitusta! Komealla ulkomuodollaan se on pärjännyt myös näyttelyissä ja se olisikin jo valmis kantakirjaustilaisuuteen. Shahlan kolmas varsa Bahiyaa Sultana kasvatetaan myös sen omistajan kasvattajanimellä eikä tämäkään nuorukainen ole jäänyt parrasvaloista paitsi. Tammalta löytyy lähes 30 sijoitusta kouluratsastuksesta, tasolla Vaativa B. Shahla Sultanan viimeisin varsa, Sultan al Najya syntyi syyskuussa 2014 ja se myytiin emästä vieroituksen jälkeen Mystic Sharifaan missä sitä odottaa hyvä tulevaisuus. Nuoren iän vuoksi se on vasta koulutusvaiheessa, mutta hyvää tahtia siitäkin on tulossa kouluratsu. 


05.01.2015 Lomalta satulaan - Calla

Olimme joulun ajan hevosten kanssa niin sanotusti lomalla vaikka kotona pysyimmekin. Pyhien jälkeen oli aika lähteä jälleen liikuttamaan rakkaita karvaturpia ja yhtenä pakkasaamuna taivaan vielä loistaessa punertavassa värityksessään kipitin talliin. Shahla oli jo saanut aamuruokansa katoamaan ja tamma otti minut vastaan lempeällä hörähdyksellä. Vedin tamman päältä kirkkaan punaisen fleeceloimen pois ja aloin harjaamaan rautiasta karvapeitettä pitkin vedoin. Harjaamiselle olin varannut aikaa normaalia enemmän ja tämä aika tuli käytettyä kokonaisuudessaan. Oli niin mukavaa palata arkeen hieman rennommalla otteella. Varustettuani Shahlan lähdimme kiertämään tallin lähimaastoa. Ulkona oli pakkasta vain muutama aste, mutta totesin kuitenkin parhaaksi jättää fleeceloimen tamman takapuolen päälle retkemme ajaksi. Shahla asteli rauhallisin askelin maastossa ja lumi narskui sen kavioiden alla ihanasti. Luonnossa oli hiljaista ja oikeastaan ainoat äänet jotka kuulin askelten narskumisen lisäksi oli Shahlan hengitys ja toisinaan käyvä hörähtely. Shahla ei ollut selvästikkään täysin herännyt vielä meidän ennättäessä pienelle metsäaukealle ja se saikin äkillisen herätyksen omasta maailmastaan rusakon pinkaistessa pusikosta aukean poikki ja kadoten metsään. Shahlan silmät taisivat kääntyä sen päässä tai ainakin tamma säpsähti odottamattoman paljon. Hetken tuntui kuin tamman kaikki jalat olisivat lähteneet liukumaan kauemmas toisistaan, aivan kuin bambilla liukkaalla jäällä, mutta Shahla rauhoittui nopeasti tilanteen jälkeen ja suistui jatkamaan matkaa rauhallisesti. Käännyttyämme takaisin otimme pitkän pätkän ravia ennenkuin palasimme takaisin käyntiin. Tallissa purin tamman varusteet pois ja heitin sille paksumman loimen ylle ennenkuin vein sen tarhaansa. Shahla liikkui tänään hyvin pienen loman jäljiltä joten emmeköhän pian pääse taas treenaamaan oikein kunnolla.Tämä on virtuaalitalli / This is a SIM-game stable
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Taustakuva © Velvet Factory  |  Kuva © Hauru

Bahie Arabians