Bahie Arabians
VIR MVA Ch

Bashaar Abaan al Qadir

KTK-I, YLA2, KRJ-II

rotu | sukupuoliarabialainen täysiverinen DOM, ori
syntynyt | säkä15.01.2011 | 151cm
rekisterinumeroVH11-003-0636
painoitus | tasomatkaratsastus, 120km
kasvattajaal Qadir
omistajaCalla, VRL-11247Kantakirjauslausunto
Sopusuhtainen, näyttävä ori. Lihaksikas, hyvinvoivan näköinen. Takajalat hieman piilossa. Etujalkojen asento erinomainen. Todella upea kokonaisuus ja hyvät leimat. Kaunis pää, kaareva kaula, hieman olematon säkä, kauniit jouhet, hyvät jalat. Hyvä rotu- ja sukupuolileima. Lihaksikas ja kaareva kaula, ok säkä, hyväasentoinen lapa. Melko lyhyt selkä, myös melko lyhyt lautanen. Kuitenkin vahva takaosa. Ej hyväasentoiset. Hyvät leimat, hyvä pään ja kaulan liittymä, harja haittaa hieman kaulan arvostelua. Ok lapa, sopusuhtainen ja tiivis runko, hyvä lautanen, kaunis hännänkiinnitys. Hieman supistuneet etusääret, ej vuohiset vennot, kaviot eva.


Luonne
Minulla ei ollut tietoakaan Aban olemassaolosta ennen päivää kun se astui talliimme. Olin keskustellut al Qadirin omistajan, Dinan, kanssa tilausvarsoista kun hän muistikin orin joka kaipaisi kotia. Dina esitteli Abanin minulle ja otin herran mielelläni aloittamaan kisauraansa sekä jossain vaiheessa ori tietenkin tulee jalostuskäyttöönkin täydentäen meidän orivalikoimaa. Sympaattinen sekä hellyydenkipeä Aban on joskus ollut melkoinen arkajalka mutta ne ajat taitavat olla lähes historiaa, ainakin joidenkin asioiden suhteen, vaikkei herra vieläkään oikein mieluusti lähtisi yksinään tarhaa pidemmälle. Hoitaessa Aban on yksi helpoimmista oreista mihin itse olen törmännyt. Se ei käyttäydy ollenkaan niinkuin useimmat oriit joten pienemmätkin lapset voivat työskennellä sen kanssa huoletta.

Ratsuna Aban on omalla tavallaan hitusen hankala, muttei sillä tavalla että se pukittelisi ja vikuroisi vaan se säikkyy melko herkästi. Varsinkin maastossa ori pitää ympäristöä pensaineen ja oksineen silmällä ja joskus ihan vain mielikuvituskin saattaa tehdä tepposet. Abanin ratsastajan täytyy osata ratsastaa kevyin avuin sekä tarpeeksi pitkien ohjien kanssa pelkäämättä hevosen säpsähtelyjä, tällöin työskentely sujuu parhaiten ja orista paljastuu hyvinkin osaava ratsu. Kouluratsastuksesta Aban näyttii täydestä sydämestään ja ori onkin aina innokas lähtemään työskentelemään kiemuroita. Abanin askeleet ovat matkaavoittavia ja tahti reipasta, mutta kuitenkin tasaista ja pehmeää. Ori on taitava ratsu ja sen osaa He A:han vaadittavat taidot, jopa hieman enemmänkin. Sulku- ja avotaivutukset ovat eniten se Abanin oma juttu ja ne ori tekeekin oikein kauniisti pienistäkin avuista. Kisoissa Aban hieman hermoilee ympärillään olevaa hälinää ja liikettä, mutta pysyy silti kuuliaisesti taluttajansa käsissä eikä sinkoile ympäriinsä. Radalle päästyään oria ei enään voisi vähempää kiinnostaa ympärillään tapahtuvat asiat vaan se keskittyy vuoroonsa ja suoritukseensa täysillä tai siltä se ainakin vaikuttaa. Onnistumisen jälkeiset taputtelut, huomio ja herkut saavat orin hyvälle tuulelle sekä paljon rennommaksi mikä helpottaa myös ratsastajaa. Mainion suorituksen jälkeen Aban saattaa jopa uskaltautua tutkimaan uuden paikan ja tervehtimään muita hevosia.


i. Cala Bahsiir
ii. Iksiir C+++
iii. G Alixir++++
iie. Abas Kahli AM +//
ie. Talibah Wid++
iei. Elgwir Mordae++
iee. Elgwir Tahira
e. Tharwaah Abaal al Rayad+//
ei. Trojan D+++
KRJ-II
eii. Kashmir's Hoax
KTK II, KRJ IV
eie. Dahabu Psycho
YLA2, KTK III, KRJ IV
ee. Kalahari al Rayad
eei. Khaldun F+++
KRJ-IV
eee. BT Calendyr+++
isä Cala Bahsiir on korkeatasoinen kouluratsu joka on syntynyt vuonna 2010 ja verilinjaltaan se on egyptiläinen. Orilla ollaan kilpailtu AHACin kilpailuissa ja saatu näistä 414 pistettä sekä Legion of Merit arvonimi. Bashiir on kaunis ruunikko valkoisella piirrolla sekä sukilla ja sillä on mitä näyttävimmät askeleet ainakin koulukentillä.

isänisä Iksiir C+++ oli ulkomailta tuleva, hyvin AHACissa menestynyt ruunikko. Sen kanssa kilpailtiin AHACin näyttely- sekä kouluratsastusluokissa varsasta pitäen ja ajan kuluessa se saikin arvonimen Legion of Supreme Merit. Iksiiria käytettiin aktiivisessa jalostustoiminnassa ja siitä on saatu useita jälkeläisiä joista suurinosa on ulkomailla ja kilpailee ainoastaan AHACin puolella.

isänisänisä G Alixir++++ oli vuonna 1999 syntynyt ruunikko Ashke Arabiansista. Sen omistaja kuvaili Alixiria parhaimmaksi, suosikkihevosekseen omalta talliltaan. G Alixirin kanssa kilpailtiin AHACissa taukoamatta ja ori ansaitsi itselleen arvonimen Legion of Masters yli tuhannella pisteellä. Jälkeläisiä upeasta Alixirista saatiin seitsämän kappaletta.

isänisänemä Abas Kahli AM +// oli ulkomailla asuva, kimo egyptintamma vailla vertaistaan. Abas Kahlista ei löydy paljoa informaatiota, mutta tamma oli kuitenkin hyvin menestynyt AHACin kouluratsastuskilpailuissa. Sillä oli parhaimmillaan 926 pistettä ja korkea arvonimi Legion of Excellence.

isänemä Talibah Wid++ on kuin suoraan satukirjoista; tamma on puhdas kimo näyttävällä harjalla joka liehuu kevyesti tuulessa tamman laukatessa laitumella. Egyptinlinjainen Talibah on syntynyt vuonna 2008 ja se on hyvin menestynyt kouluhevonen. AHACin kilpailuista tammalla on pistesaldona 613 joiden johdosta se on saanut arvonimen Legion of Supreme Honor. Talibahilla on useiden sijoitusten lisäksi myös muutama varsa; kolme oria ja kaksi tammaa.

isänemänisä Elgwir Mordae++ eli tuttavammin Dari on Elgwir Arabiansin kasvatti ja siellä herra asuu vielä nykyäänkin vaikka orin elämä on jätetty taaksepäin ruunauksen vuoksi. Dari syntyi vuonna 2006 ja se on painotukseltaan koulupainotteinen helppo a / 80cm. Ruuna on hyväkäytöksinen, muttei aina suostu asioihin omaa vastalausetta ilmaisematta. Ratsastaessa sillä on näyttävät liikkeet, mutta se ei kuitenkaan pärjää niillä vaativalle tasolle saakka. Darilla on kilpailtu AHACissa Legion of Merit titteliin asti 379:llä pisteellä ja myös kouluratsastusjaoksen kilpailuista löytyy sijoituksia.18.11.2008 Dari palkittiin myös KRJ III -palkinnolla. Laatuarvostelusta pisteitä tuli 64p. "rakennepisteet 11p."

isänemänemä Elgwir Tahira on Elgwir Arabiansin kaunis kimo kasvatti joka asuu nykyään Wid Arabiansin tiloissa. Vuonna 2008 syntyneellä kaunokaisella on säkää 147cm ja se edustaa egyptiläistä verilinjaa. Tiedettävästi Tahiran kanssa ei ole kilpailtu muualla kuin AHACin kilpailuissa joista se onkin saanut vuosina 2008-2010 pisteitä 205.

emä Tharwaah Abaal al Rayad+// on ehdottomasti yksi kauneimmista näkemistäni tammoista! Kimo, 151cm korkea ja vuonna 2009 syntynyt kaunotar on al Rayad Studin kasvatti joka asuu al Qadirssa. Domestic-linjainen Tharwaah on kerrassaan ainutlaatuinen tamma joka on luonteeltaan leikkisä ja energinen. Ratsuksi se omaa erittäin hyvät askeleet ja liikkumisen kokonaisuudessaan. Tammalla on takanaan useita kilpailuja niin kouluratsasuksessa kuin esteilläkin. Esteiltä se on kerännyt 14 sijoitusta, koulusta 30. Ratsun ura ei suinkaan ole ainoa missä kimo on menestynyt sillä on on ottanut näyttelyistäkin useita palkintoja kotiin kuten muunmuassa yhden MVA-sertin, neljä irtoSERTIÄ ja useita jalostussuosituksia. Ulkomaillakin Tharwaahia on kisattu eikä sielläkään olla jääty rannalle ruikuttamaan; AHACista se on saanut tittelin Legion of Excellence pisteillä 997.

emänisä Trojan D+++ on upea Farr Arabiansissa asuva domestic ori. Trojan on syntynyt 2007, s eon väriltään kimo ja säkää herralta löytyy 150cm. Tämä erityisen hyvän rakenteen omaava ori on menestynyt mallikkaasti kouluratsastuksessa ja saanut KRJ-II palkinnon pistein 43 - 25- 00 - 25 = 93 - tuolloin kaksi pistettä vaille ykköspalkintoa. Trojan omaa kaiken lisäksi hyvän hyppytekniikan ja onkin periyttänyt loistavaa urheilukapasiteettiaan myös varsoilleen. Orilla on kilpaillut aktiivisesti myös AHACin kilpailuissa ja se on ansainnut arvonimen AHAC Legion of Merit. Luonteeltaan Trojan on orimaisen kipakka, mutta toisinaan uteliaisuus vie voiton kaiken sen egoilun keskellä.

emänisänisä Kashmir's Hoax oli tietojen mukaan upearakanteinen rautias ori, joka vaikutti paljon niin Dahabu Arabiansissa kuin arabijalostuksessa muutenkin. Upealiikkeinen ja orimaisen tempperamenttinen herra menestyi hienosti niin koulukentillä kuin näyttelyissäkin. Kouluratsastuksen parista ori ansaitsi KRJ-IV - palkinnon ja näyttelyistä se haali kasaan sertit VIR MVA Ch - arvonimeen. Lisäksi ori palkittiin kantakirjatilaisuudessa palkinnolla KTK-III.

emänisänemä Dahabu Psycho on nyt jo edesmennyt menestyksekäs rautiaankimo tamma joka syntyi 1990. Tammalla oli vilkas luonne ja se osasi vaatia ratsastajaltaan taitoja. Tamman omistajaa lainaten; Psycho oli mittaamattoman arvokas jalostuksen suhteen sen vierasperäisen ja harvinaisen suvun johdosta. Tammalla teetettiinkin näin ollen useita jälkeläisiä joita kasvoikin erityisiä hevosia. Psycholla kilpailtiin kouluratsastusjaoksen alaisissa kilpailuissa hyvällä menestyksellä - vuoden aikana tamma sijoittuikin yli 40 kertaa. Esteratsastus oli myös tamman vahvuus ja näistä haalittiinkin sijoituksia hieman enemmän. Palkintokatras ei suinkaan loppunut vielä tähän sillä näyttelyistä tamalla on Champion titteli, kaunokainen on myös kantakirjattu vuonna 2007 KTK III palkinnolla ja pistein 17 + 17 + 17 + 16 = 67p. Myöhemmin vuonna 2007 Psycho palkittiin YLA:n laatuarvostelussa pistein 114p. / YLA2 ja vuotta 2006 unohtamatta; se palkittiin KRJ:n laatuarvostelussa pistein 8 + 8 + 7 + 7 + 8 // 10 + 0 + 0 + 0 // 48p KRJ IV. Tämä erityinen arabiedustaja kuoli kunnioitettavassa 28-ikävuoden isässä vuonna 2008.

emänemä Kalahari al Rayad oli yksi al Rayad Studin mitä upeimmista tammoista. Kalaharilla oli erinomainen kilpakapasiteetti jonka lisäksi se oli ulkomuodoltaan täydellinen unohtamatta tamman erityistä luonnetta. Kalahari oli energinen pakkaus tilanteessa kuin tilanteessa. Tamma kävi parissa näyttelyssä ennenkuin se painottui enemmän ratsastuksen puolelle, mutta se oli molemmilla kerroilla BIS ja ansaitsi näin arvonimen Supreme - ollen ensimmäinen tämän arvonimen saavuttanut arabi! Tamma oli kilpaillut hieman myös esteillä ja koulussa ja sijoituksia näistäkin tuli jonkin verran.

emänemänisä Khaldun F+++ on monesta arabialaisesta sukulinjasta löytyvä Farr Arabiansin omistama tummanruunikko, egyptinlinjan edustaja. Vuonna 2007 syntynyt ori on säkäkorkeudeltaan 152cm ja AHACin kilpailuissa se on menestynyt hyvin saavuttaen Legion of Supreme Merit tittelin sekä lukuisia sijoituksia kouluratsastusjaoksen kilpailuista ja 2008 saatu KRJ-IV -palkinto pistein 55. Luonnetta orilla piisaa eikä sitä luovuteta kenen vain käsiin. Ratsastaessa Khaldunissa riittää tyyliä orin kulkiessa kevyin, lennokkain askelin häntä korkealla ja kaula phemeästi kaarella.

emänemänemä BT Calendyr+++ oli al Rayad Studin omistuksessa oleva, lumoavan näköinen tamma. Calendyr on ulkomaalaisen Blackthorn Hills Farmin kasvatti ja se polveutuu upeista vanhemmista. Tamma saavutti aikanaan AHAC Legion of Merit -arvonimen ja se on kantakirjattu III-palkinnolla.Jälkeläiset


Tharya al Najya
03/2014 tamma
emä Barakah al Najya

Bashar Ammar al Najya
02/2012 ori
Ghazale al Qismat

name
birth year gender
owned byKilpailukalenteri

NJ 17.10.2012 Namer irtoSERT
NJ 30.09.2012 al Najya irtoSERT
NJ 27.08.2012 Special Ring irtoSERT
NJ 03.03.2012 al Najya MVA-SERT
NJ 18.12.2011 Bahie Arabians MVA-SERT


VMRJ 31.05.2016 VMRJ-Cup 120km ihanneaika 11 / 11 2p
VMRJ 09.05.2016 Valmarya 80km ihanneaika 9 / 28 2p
VMRJ 21.04.2016 Valmarya 50km ihanneaika 11 / 20 1p
VMRJ 09.04.2016 Shangri La 30km ihanneaika 14 / 17 1p
VMRJ 29.03.2016 Crampton Stock Horses 15km ihanneaika 22 / 26 1p
VMRJ 31.10.2015 VMRJ-Cup 60km ihanneaika 8 / 13 3p

Pisteitä yhteensä: 10


KRJ 11.06.2014 - Parodia - He A - 5 / 40 
KRJ 04.04.2014 - Vaapukka - He A - 6 / 40 
KRJ 31.03.2014 - Vaapukka - He A - 4 / 40 
KRJ 26.03.2014 - Vaapukka - He A - 6 / 40 
KRJ 17.03.2014 - Vaapukka - He A - 3 / 40 
KRJ 17.03.2014 - Diethelm - He A - 8 / 100 
KRJ 29.10.2013 - Rhonwen - He B - 4 / 40 
KRJ 28.10.2013 - Rhonwen - He B - 6 / 40 
KRJ 28.10.2013 - Hillamäki - He A - 3 / 30 
KRJ 28.10.2013 - Demo Yozora - He A - 1 / 50 
KRJ 27.10.2013 - Pirunkorpi - He A - 4 / 100 
KRJ 27.10.2013 - Hillamäki - He A - 1 / 30 
KRJ 25.10.2013 - Hillamäki - He A - 4 / 30 
KRJ 11.10.2013 - Mewian Welsh - He B - 2 / 50 
KRJ 09.10.2013 - Sakasti - He A - 3 / 60 
KRJ 13.09.2013 - Huvitus - He A - 1 / 40 
KRJ 12.09.2013 - Huvitus - He A - 2 / 40 
KRJ 31.07.2013 - Odelies' Love - He A - 4 / 80 
KRJ 13.07.2013 - Kasu ponies - He A - 2 / 50 
KRJ 09.07.2013 - Takkuinen - He A - 6 / 50 
KRJ 08.07.2013 - Kasu ponies - He A - 4 / 50 
KRJ 08.07.2013 - Viehättävä - He A - 8 / 70 
KRJ 30.05.2013 - Fiktio - He A - 3 / 40 
KRJ 29.05.2013 - Fiktio - He A - 2 / 40 
KRJ 28.05.2013 - Kilpailukeskus Stewart - He A - 3 / 40 
KRJ 27.05.2013 - Duren - He A - 1 / 30 
KRJ 25.05.2013 - Kärmeniemi - He A - 1 / 27 
KRJ 25.05.2013 - Fiktio - He A - 3 / 40 
KRJ 24.05.2013 - Fiktio - He A - 6 / 40 
KRJ 24.05.2013 - Moondance - He B - 2 / 40 
KRJ 23.05.2013 - Fiktio - He A - 4 / 40 
KRJ 01.08.2012 - Malkamäki - He A - 2 / 80 
KRJ 31.07.2012 - Fiktio - He A - 4 / 60 
KRJ 22.06.2012 - Fiktio - He A - 3 / 60 
KRJ 18.06.2012 - Cheval Delamer - He B - 5 / 40 
KRJ 18.05.2012 - Fiktio - He A - 7 / 60 
KRJ 15.05.2012 - Diega Ponies - He B - 4 / 40 
KRJ 14.05.2012 - Fiktio - He A - 3 / 60 
KRJ 11.05.2012 - Diega Ponies - He B - 1 / 40 
KRJ 19.01.2012 - Fiktio - He A - 4 / 50 
KRJ 16.01.2012 - Vitry - He B - 7 /51 
KRJ 08.01.2012 - Passau - He A - 5 / 60Valmennukset
28.05.2013 Kouluvalmennus Helppo A - Eba
Kun saavuin maneesiin, Katharine ja Aban olivat jo kerinneet aloittaa verryttelyn. Ori näytti hieman säpsähtelevän. Lopulta aloitimme kunnon toimet – ensimmäisenä tehtävä oli pohkeenväistö. Katharine kertoi, että Aban osasi sen jo melko hyvin, mutta halusin silti nähdä mallisuorituksen. Kun ratsukko oli väistänyt molempiin suuntiin muutamasti, totesin, ettei pohkeenväistössä totisesti ollut paljoa korjattavaa. Ainoastaan huomasin sen, että Katharine voisi vähentää apujaan – niitä ei tarvinnut liioitella niinkään herkän hevosen kanssa kuin Aban. Hetken käyntäilyn jälkeen pyysin ratsukkoa menemään takaosankäännöksiä molempiin suuntiin. Vasempaan suuntaan käännös oli hieman haparoiva, mutta muutamien neuvojeni jälkeen sekin korjaantui hyvin. Annoin Katharinelle neuvoksi vielä olla erittäin rauhallinen ja varma Abanin kanssa.


25.05.2013 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Tänän kävimme ruotsalaisen Ingrid Hjortin valmennuksessa Abanin kanssa. Teimme lähinnä Helppo A tasoon vaadittavia asioita ja kokeilimme muutamia juttuja Va B tasolta. Käynnin kokoaminen sekä - lisääminen sujui mainiosti ja samoin ravi vaikka aluksi Aban vaikuttikin hermostuneelta. Ravissa teimme myös paljon voltteja, pääty-ympyröitä sekä suunnanvaihtoja. Kokeilimme myös jonkinverran pohkeenväistöjä ravissa. Hetken kuluttua Ingrid pyysi meitä nostamaan laukan ja menemään kentän pari kertaa ympäri. Seuraavaksi rupesimmekin harjoittelemaan laukanvaihtoa käynnin kautta mitä tehdessä Aban oli alussa hieman tahmea eikä laukka noussut niin nätisti kuin se olisi voinut. Koitimme laukanvaihtoa aina vain uudestaan ja uudestaan kunnes se rupesi sujuamaan kauniisti. Teimme tätä harjoitusta vielä hetken ja vaihdoimme sitten vastalaukan harjoitteluun. Vastalaukkaan vaihtaminen ei tuottanut ongelmia minulle eikä myöskään orilleni. Laukkojen jälkeen siirryimme takaisin raviin ja teimme taas kaikenmaailman ympyröitä ja koukeroita. Ravailun jälkeen Ingrid pyysi meitä siirtymään käyntiin ja käynnissä kokeilimme takaosakäännökisä, avo- ja sulkutaivutuksia jotka suoritimme vanhalla rutiinilla ilman vastaankäymisiä. Siitä saimmekin sitten aloittaa loppukäynnit ja Ingrid kertoi meille palautteensa. Omasta mielestäni valmennus meni todella hyvin ja Aban ansaitsi suuret kiitokset sen kovasta, mutta loistavasta työskentelystä.


01.05.2013 Kouluvalmennus Helppo A - valmentajana minttu`
Jo toinen kaunis arabialainen samana päivänä, jes! Tätä ratsukkoa halusin seurata heti alkuverryttelyistä asti aivan sulasta mielenkiinnosta, enkä joutunutkaan juuri neuvoja antamaan ratsukon toimiessa hyvin yhteistyössä. Kun hevonen oli vertynyt siirryttiin valmennukseen, johon olin ratsastajan pyynnöstä sisällyttänyt avo- ja sulkutaivutuksia, ori kun kuulemma niissä loisti. Aluksi aloitimme kuitenkin ihan harjoitusravissa kooten hevosta temponlisäyksiä ja siirtymiä tehden. Hevosen alkaessa myödätä niskasta ja kevetessä edestä otimme tehtävään mukaan pohkeenväistöt uralla, ja pyysin ratsastajaa kiinnittämään erityistä huomiota hevosen siirtymisten sulavuuteen. Tämä ei ratsukolle ollut temppu eikä mikään, ja niin pohkeenväistö kuin ravi-käyntisiirtyminenkin onnistuivat loistavasti. Avotaivutukseen siirryimme kun hevonen oli kivan rento ja halukas toimimaan ratsastajan pyytämällä tavalla, ja avotaivutus onnistuikin hienosti pienen hienosäätämisen jälkeen. Ori tuntui jopa hiukan liioittelevan taipumistaan, ja saimmekin hiukan korjata tätä, mutta loppujen lopuksi avotaivutus sujui kuin vettä vain. Sulku ei tällä kertaa onnistunut ihan niin hyvin hevosen menettäessä mielenkiintonsa, mutta varmasti hevonen on siihenkin täysin kykeneväinen! Hieno valmennus ja hieno ratsukko, kiitos!


15.06.2013 Kouluvalmennus Helppo A - Riitsu VRL-10749
Tänään valmennettavakseni saapui Katharine sekä hänen komea liikkeinen orinsa Aban. Aloitimme valmennuksen ensin orin bravuureilla eli avo- ja sulkutaivutuksilla. Katharinen ei tarvinnut antaa kuin pienet avut taivutuksille niin ori teki ne. Seuraavaksi siirryimme tekemään siirtymisiä. Pyysin ratsukkoa menemään lyhyet sivut lisättyä käyntiä ja pitkät sivut lisättyä ravia. Ratsukko teki tehtävää muutamien kierroksien ajan ja suoritti tämänkin tehtävän loistavasti. Seuraavaksi päätimme kokeilla vastalaukkaa uralla. Pyysin ratsukkoa nostamaan vastalaukan uralla ja laukata muutaman kierroksen ajan. Ratsukolle tehtävä oli aluksi haastava, mutta lopulta Katharine sai orin pysymään oikeassa laukassa. Kehuin ratsukkoa ja pyysin heitä tekemään samaa toiseenkin suuntaan. Tähän suuntaan ratsukko onnistui tehtävässä paremmin, joten pyysin heitä tekemään sitä pidempään tähän suuntaan. Kun ratsukko suoriutui tehtävästä lähes täydellisesti, annoin heille luvan aloittaa loppuverryttelyt.


16.06.2013 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Tänään valmennuimme Abanin kanssa koulukiemuroiden parissa. Valmennuksen pääaiheena oli keskittyä laukkaamme. Alkulämmittelyt suoritimme ravissa tehden ympyröitä, tempon vaihdoksia ja joitain siirtymisiä. Ori kulki varsin energisesti allani ja jarruttaakseni menoa sainkin aika ajoin tehdä pieniä pidätteitä mitkä menivät helposti läpi herkälle ja kuuliaiselle orille. Saatuani ratsuni taipuisaksi ja tarpeeksi vireäksi, siirryimme pääty-ympyrälle ja nostimme laukan. Abanin laukka oli tasaista, elastista ja tasapainoista, sen takajalkojen liike oli energistä ja kintereetkin työskentelivät voimakkaasti. Laukkasimme pari kertaa pääty-ympyrän mistä siirryimme kaviouralle ja ensimmäisestä kulmasta kokorataleikkaalle. Leikkaalla suoritimme laukanvaihdon käynnin kautta ja se onnistuikin vaivattomasti ja nopeasti, mutta kuitenkin huolellisesti. Leikkaalta takaisin uralle ja pääty-ympyrä kerran keskilaukassa josta jälleen leikkaalle tekemään laukanvaihtoa. Teimme vielä parit vaihdot niin kentän pitkällä sivulla kuin kiemuraurallakin kunnes siirryimme treenaamaan vastalaukkaa. Loivat kiemuraurat olivat vastalaukkaa varten ja ensimmäisellä kerralla harjoitus ei onnistunut sillä ori piti oikean laukkansa, mutta seuraavalla kerralla parannettuani hieman apujani saimme aikaiseksi vastalaukan. Hetki vastalaukan kehittämistä ja sitten siirryimme loppuverryttelyihin. Aban pysyi koko valmennuksen nöyränä ja kuuliaisena, se kulki eteenpäinpyrkivästi ja vuorovaikutuksemme oli lähes huomaamatonta. Onnistunut tunti!


30.08.2013 Kouluvalmennus Helppo A - Naomi L
Kun ratsukko saapui kentälle, tiesin, että tämän orin kanssa saisi tehdä todella töitä. Se tuntui pelkäävän kaikkea, mikä liikkui, mutta samalla sitä kiinnosti hyvin paljon ympärillä tapahtuvat asiat. Se säpsähteli alkuverryttelyn aikana mitä ihmeellisimpiä ääniä, joita ei aina edes kuulunut. Pienet vihreät miehet tuntuivat kiusaavan oria koko valmennuksen ajan, mutta silti saimme siitä hyviäkin puolia esille. Ori tuntui liikkuvan reippaasti ja omilla jaloillaan hyvin eteenpäin, eikä se tukeutunut liikaa ratsastajan turvaan. Se pysyi hyvin myös avuilla ja tuntui selvästi kuuntelevan, mitä siltä vaadittiin. Laukkatyöskentely oli alkuun hieman tahmeaa ja säpsähtelevää, mutta kun ratsu tajusi, ettei hölmöilemällä pääse kovin pitkälle, alkoi se näyttää osaamistaan. Ori liikkui ilmavasti ja yllättävän rennosti. Ratsastajan tulisi kiinnittää huomiota siihen, ettei pyydä orilta liikaa - muuten työskentelystä ei pidemmän päälle tule mitään. Aban on hieno kouluratsu, kunhan se saa tarpeeksi tilaa tehdä. Kiitin ratsukkoa valmennuksesta ja pyysin heitä vielä loppukäyntiin.


28.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Päivän valmennuksemme aiheena oli tällä kertaa vastalaukka. Aloitimme reippailla lämmittelyillä joiden aikana keskityimme orin taivuttamiseen sekä kehittämään sen reagointinopeutta muunmuassa erilaisilla siirtymisillä. Lämmittelyistä nostimme laukan ja seuraavaksi lähdimme työstämään ensin vapaata laukkaamme, sitten pääsisimme vastalaukkaharjoitukseen. Laukka pyöri hyvin ja tahti oli säännöllistä. Aban piti tahdin hyvin yllä ja pysyi pehmeällä tuntumalla. Vastalaukkaharjoituksissa aloitimme kaviouralla josta pitkät sivut kuljettiin vastalaukassa. Sain hyvin valmisteltua vaihdot ja kaikki sujuikin oikein mallikkaasti joten pääsimme pian muuttamaan rataa kiemurauralle. Jossain kaarteissa ori meinasi hieman hätiköidä ja vaihtaa laukkaa itsenäisesti, mutta läpi menneet puolipidätteet ja rauhallisempi tahti sai sen odottamaan vaihtoapujani. Valmentaja kehui Abanin hienoa, kootumpaa laukkaa ja antoi meille viimeiseksi tehtäväksi suorittaa vastalaukat puoliympyröillä ennenkuin teimme siirtymiset raviin. Ravissa keskityimme temponmuutoksiin ja lopuksi siirtymisiin ravin ja käynnin välillä ennen loppukäyntien aloittamista. Valmennus oli ollut oikein hyvä ja monipuolinen. Aban työskenteli reippaasti, yhteistyökykyisenä ja voimakkaasti.


29.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Abaan oli tänään oikein rauhallisella tuulella, mutta kulki kuitenkin omatoimisesti eteenpäinpyrkivänä jo valmennuksen alusta. Lämmittelyn aikana ratsastimme ympyrällä siirtymisiä sekä kävimme hieman läpi temponmuutoksia uralla. Tänään keskityimme keskiaskellajeihin aloittaen käynnistä. Keskikäynnissä askel oli puhdas, säännöllinen ja irtonainen orin liikkuessa eloisasti, säilyttäen kuitenkin rauhallisuutensa ja kevyen kuolaintuntuman. Saimme pidennettyä askelta hyvin, hieman niin, että taka-kaviot astuivat etukavioiden jälkien eteen. Keskikäynnissä ei ollut paljoa hiomista joten pääsimme nopeasti siirtymään ravityöskentelyyn. Saimme jo alussa keskiravista pyöreämmän kuin lisätty ravi olisi ja Aban liikkui mukavan tahdikkaasti työntäen hyvin takaa. Ravi oli kauniin irtonaista ja joustavaa. Kävimme läpi muutamia erilaisia ratsastusteitä ottaen muutaman kierroksen jälkeen mukaan siirtymisiä keskiravista harjoitusraviin sekä toisinpäin. Laukassa kuljimme pääasiassa keskihalkaisijalla jota ennen ja jonka jälkeen teimme parit isot voltit. Keskilaukka oli eloisaa tempoltaan ja annoin orin hieman laskea päätänsä sekä kaulaansa. Teimme uralla olon aikana parit siirtymiset laukan ja ravin välillä ja laukannostot onnistuivat vaivattomasti ja hevosen epäröimättä. Askellus laukassa oli kevyttä ja säännöllistä. Valmennus oli ollut mukava ja suht yksinkertainen, mutta saimme siitä irti paljon. Loppuravit suoritimme vielä kentällä venyttäen askelta ja käynnit kävimme sitten kävelemässä maastossa.


30.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Olin viime valmennuksessa esittänyt valmentajallemme toiveen, että jos voisimme pian treenata Abanin kanssa laukanvaihtoja ja tänään perehdyimmekin niihin. Saimme tehdä alkulämmittelyt itsenäisesti valmentajan seuratessa sivusta yhtiestyömme kulkua. Kelvollisten lämmittelyiden jälkeen nostimme laukan ja aloitimme vastalaukkaharjoitukset. Alussa laukkasimme kaviouralla ja vaihdoimme laukan kaksi kertaa kierroksen aikana. Sijoitimme vaihdot jokatoiseen kulmaan. Vaihdot suoritimme taitavasti ja Aban piti vastalaukan yllä niinkauan kunnes vaihdoimme takaisin myötälaukkaan. Muutamien kierrosten jälkeen nostimme hieman rimaa tehden nyt vaihdot jokaisessa kulmassa. Alussa tahti oli melko vilkasta orin innostuessa tehtävästä, mutta tilanne ei kuitenkaan karannut käsistä. Uralta siirryimme kolmikaariselle kiemurauralle tekemään vaihtoja ja viimeisenä näitä suoritettiin myös kahdeksikolla. Saimme valmentajalta hyvää palautetta vastalaukastamme - liike oli ollut luontevaa ja hevonen oli kulkenut kokoajan tasaisella kuolaintuntumalla ja asetettuna laukan puolelle. Loppuraveissa emme tehneet mitään kovinkaan erikoista, kertasimme hieman perusliikkeitä ja ratoja ja käynnissä sitten kävelimmekin vain pitkin kenttää.


30.03.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla
Olimme juuri ehtineet aloittamaan alkukäynnit ja kävelimmekin vielä pitkin ohjin kun valmentaja ilmestyi paikalle. Vaihdoimme kuulumiset ja hän kertoi meille mitä tulisimme tänään tekemään, sitten pääsimme siirtymään ravilämmittelyyn. Valmentaja antoi muuten vapaat kädet lämmittelyyn, mutta hän halusi nähdä syvälle ratsastetut kulmat. Tämä ei tuottanut ongelmia ja Aban olisikin varmaan mennyt aidasta läpi kulman jälkeen ellen olisi antanut apuja kääntymiseen. Pian Abaan kulki erinomaisesti kuulolla ja sen liikkuminen oli rentoa, pääsimme siis aloittamaan valmennuksen. Aloitimme yksinkertaisilla temponvaihteluilla joiden kautta saimme oriin lisää energiaa. Temponmuutosten jälkeen jatkoimme työskentelyä tehden muutamia siirtymisiä ravista laukkaan ja parin kierroksen jälkeen jatkoimme laukassa. Siirryimme pääty-ympyrälle työstämään laukasta yhä pyöreämpää sekä yliasettamaan oria. Harjoitus sujui hienosti ja lopuksi pääsimme takaisin uralle esittämään koottua laukkaamme ja siirtymisiä kootusta laukasta keksilaukkaan. Loppuverryttelyt olivat tehokkaat ja olin muutenkin oikein tyytyväinen päivän työskentelyyn.


Päiväkirja
18.04.2014 Kantakirjaus - Calla
Tänään vihdoin julkaistiin arabikantakirjan maaliskuun tulokset. Kevyesti jännitti kuulla meidän tuomiostamme, mutta saimmekin KTK-I palkinnon pistein 22 + 20 + 22 + 17 = 81 p.! Saimme tuomareilta seuraavanlaiset kommentit:

- Sopusuhtainen, näyttävä ori. Lihaksikas, hyvinvoivan näköinen. Takajalat hieman piilossa.
Etujalkojen asento erinomainen.
- Todella upea kokonaisuus ja hyvät leimat. Kaunis pää, kaareva kaula, hieman olematon säkä, kauniit jouhet, hyvät jalat.
- Hyvä rotu- ja sukupuolileima. Lihaksikas ja kaareva kaula, ok säkä, hyväasentoinen lapa. Melko lyhyt selkä, myös melko lyhyt lautanen. Kuitenkin vahva takaosa. Ej hyväasentoiset.
- Hyvät leimat, hyvä pään ja kaulan liittymä, harja haittaa hieman kaulan arvostelua. Ok lapa, sopusuhtainen ja tiivis runko, hyvä lautanen, kaunis hännänkiinnitys. Hieman supistuneet etusääret, ej vuohiset vennot, kaviot eva.

03.02.2015 Kuulumisia - Calla
Vuoden alussa al Najyan tallista lähti monta hevosta uusiin koteihin, tarkemmin kaikki domestic linjaiset myytiin. Abaan oli myös jo palaamassa kasvattajalleen, mutta harkitsin sen kohdalla vielä kerran ja päätin pitää orin. Nyt Abaan onkin tallimme ainoa domestic linjainen arabialainen. Suurin syy orin pitämiseen oli matka jonka olemme kulkeneet yhdessä. Abaan tuli minulle nuorena varsana ilman minkäänlaisia meriittejä ja nyt se onkin jo menestynyt näyttelyissä, kouluradoilla kuin AHACissakin ja se on ensimmäinen omistamani kantakirjattu hevonen. Tarjosin vuoden alussa Abaania jalostukseen, tavoitteena saada siitä lisää varsoja ennen yleislaatuarvostelua mutta kenelläkään ei ollut sillä hetkellä tarvetta näinkin upealle arabiorille. Niinpä rohkeasti päätin ottaa matkamme viimeisen suuren askeleen ja ilmoittaa orin yleislaatuarvosteluun vaikka sillä onkin vain kaksi jälkeläistä. Tuli palkinnoksemme mitä vain, olen ylepä kaikesta mitä olemme saavuttaneet ja laatuarvostelun jälkeen Abaan saa jatkaa jalostusorina ennen eläkkeelle siirtymistä.


Tämä on virtuaalihevonen / This is a SIM-game horse
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Taustakuva © Velvet Factory  |  Kuva © Hauru

Bahie Arabians