Bahie Arabians

Hakim al Raja LIA

KRJ-III, YLA2

rotu | sukupuoliarabialainen täysiverinen SEA, ori
syntynyt | säkä15.01.2011 | 149cm
rekisterinumeroVH11-003-0451
painoitus | tasowesternratsastus
kasvattajaShyalia Farm
omistajaCalla, VRL-11247Raja on vilkas luonteinen herrasmies jolta ei ainakaan uteliaisuutta uuvu. Uusia asioita lähdetään tutkimaan mielellään ja uudet tuttavuudetkin kelpaavat lähes aina. Suurella sydämellä varustettu ori on aina innokkaana tervehtimässä ihmisiä ja toisia hevosia lempeällä hörähdyksellään. Varma ja rohkea Raja ei helpolla säiky tallin kolahteluja, pusikoiden raksahteluja tai ylipäätänsä mitään muutakaan. Tämä herra on varmajalkainen ja selväjärkinen hevonen jonka kanssa ei tarvitse pelätä selästä tipahtamista.

Hoitaessa Raja harvemmin malttaa olla aloillaan vaan se pyörisi mielummin ympyrää välillä päällänsä hoitajaa lempeästi puskien. Hoitaminen sujuu kuitenkin helposti, mutta kiireisimpinä päivinä Rajalle kannattaa heittää hieman heiniä syötäväksi jotka saadessaan ori ei muuta enään ajattelekkaan. Jossain vaiheessa ori kuitenkin rauhoittuu vaikkei heiniä olisikaan ja pysähtyy nauttimaan harjauksesta. Toisiin hevosiin Raja ei pahemmin noteeraa ellei kyseessä sitten ole tamma jolle täytyy hieman steppailla ja höristä. Oria saa harjata reiluilla vedoilla sillä se ei ole herkkänahkainen oikeastaan mistään alueelta. Pesulle meno ja siellä oleminen onkin aina mielenkiintoista puuhaa sillä tavarat erityisesti pesuboksissa herättävät aina Rajan mielenkiinnon vaikka nämä asiat ovatkin sille lähes päivittäisiä tuttavuuksia. Lattialle muodostuvat lammikot ovat parasta hupia eikä ori malttaisi millään lopettaa niiden läiskyttelyä kavioillaan. Joskus turpaakin koitetaan lammikoihin tunkea.

Raja on ratsuna aluksi hieman levottoman oloinen ja sitä voi olla hankala saada hyvälle tuntumalle, mutta tehokkailla alkuverryttelyillä tämäkin asia on korjattavissa. Ori lähtee herkästi puskemaan eteenpäin joten puolipidätteiden hallinta on ehdotonta. Se työskentelee mielellään ja uusien asioiden tekeminen kelpaa aina. Raja kulkee eteenpäinpyrkivänä, korvat hörössä ja pyrkii tekemään parhaansa päästämättä ratsastajaa liian helpolla. Ori omaa irtonaiset ja lennokkaat liikkeet joita on helppo myötäillä ja askeleet ovat tasaiset ratsastettavat vaikka ilman satulaakin. Esteilläkin Raja kulkee tohkeissaan, mutta ihan aina sen keskittyminen näihin ei ole parhaillaan. Toisinaan ori lähtee hyppäämään pienellä hälläväliä - meiningillä ja esteet ylitetäänkin sitten ihan omalla tyylillä. Koulutehtävät ovat siis enemmän orin mieleen ja näihin se jaksaa keskittyä vaikka samaa harjoitusta toistettaisiinkin moneen otteeseen.


i. Alim Wid
ii. Imperial Kamal+
iii. Imperial Baarez
iie. Imperial Karmah
ie. Alina
iei. Baha Asim
iee. Fariha Fizza
e. Amal LIA
ei. Abraxas Ibn Moniet+++
eii. Abraxas El Sharaf
eie. Abraxas Maar Ameera
ee. Adel Zaza
eei. Ydele Octobussy
eee. Amor Zana

isä Alim Wid on vuoden 2010, Wid Arabiansin kasvatti. Kimo ori edustaa egyptläistä linjaa, säkäkorkeutta sillä on 145cm ja se toimii yleisratsuna jalostuskäytön lisäksi. Koulutustasoltaan Alim on Helppo B / 80cm ja sillä on kilpailtu AHACin kilpailuissa, mutta vielä se ei ole yltänyt arvonimeen. Vuoden 2011 aikana orista on saatu neljä jälkeläistä joista ainakin kaksi on lähtenyt kilpailemaan kouluradoille ja yksi esteille.

isänisä Imperial Kamalin nimi esiintyy useissa arabisuvuissa ympäri maailmaa ja niin sitä löytyy myös tästäkin suvusta. Kamal oli vuonna 2006 syntynyt ruunikko egyptinlinjainen ori ja sillä kilpailtiin kouluratsastusta AHACin kilpailuissa. Pisteillä 315 ori saavutti Legion of Honor -tittelin.

isänisänisä Imperial Baarez olin aikansa suosituimpia oreja jalostuksessa kuin kilpailukentilläkin. Vielä nykyäänkin kasvattajat saavat innostuksen väreitä nähdessään tämän nimen jonkin hevosen sukutaulussa. Baarez oli 156cm korkea rautias ori täynnä energiaa ja tempperamenttista luonnetta. Ori loisti näyttelykehissä ympäri maailmaa haalien itselleen parhaat palkinnot eikä kouluradatkaan jättäneet tätä komistusta kylmäksi. Baarezilla kilpailtiin Vaativa B tasolla ja vieläpä erinomaisin tuloksin orin ansaitessa lukuisia palkintoja. Rautias on suuren kisamenestyksen lisäksi kantakirjattu mahtavin pistein. Jalostuskäytössä ori oli pitkään ja sillä onkin lukuisia jälkeläisiä.

isänisänemä Imperial Karmah oli ruunikko arabitamma ja säkäkorkeudeltaan 153 cm. Karmah oli aikansa menestyneimpiä kouluratsuja ja siitä nousi hetkessä suosittu nimi kasvattajien piireissä. Karmah oli täydellinen ratsu joka työskenteli aina tarmokkaasti ja kuuliaisesti, täydellä sydämmellä. Luonteeltaan Karmah oli oman arvonsa tunteva, jokseenkin hieman tulinen, mutta sen kanssa työskentely oli kuitenkin helppoa. Tammaa kisattiin korkeaan ikään asti tehden sillä kilpailu-uran aikana pari varsaa ja kisauran loputtua varsoja syntyi vielä muutama lisää. Tästä hienosta tammasta saikin nauttia pitkään sillä se nukkui pois vasta noin 30-vuotiaana.

isänemä Alina oli kimo egyptintamma joka syntyi vuonna 2008. Säkäkorkeutta tammalla oli 142cm ja sen maahantuojana sekä omistajana toimi Wid Arabians. Tamman kanssa kilpailtiin AHACissa kunnes tamma ansaitsi tittelin Legion of Merit 351:lla pisteellä. Lisäksi tamma kiersi muutamat ASARA - sekä laukkajaoksen startit lopettaen uransa G2-tasolla. Alina sai vuonna 2008 kaksi ori varsaa: Alim Wid ja Qasim Wid.

isänemänisä Baha Asim oli kadehdittavan rakenteen omaava, rautias 153cm kouluratsu. Ori muistetaan sen menestyksestä kouluradoilla, mutta erityisesti näyttelykehistä. Ori on jopa kantakirjattu hyvällä palkinnolla. Asim oli suosittu ja kovin haluttu kasvattajien keskuudessa jotka suorastaan vaativat saada tämän hienon yksilön kasvattiensa isäksi. Baha Asimista tulikin monet upeat jälkeläiset jotka ovat isänsä tavoin menestyneet erinomaisesti näyttelyissä.

isänemänemä Fariha Fizza oli siro ja etevä kouluratsu. Rautiasta tammaa kisattiin Vaativa B tasolla ja sen suoritukset olivat puhdasta laatua. 150cm korkea tamma on kantakirjattu toiselle palkinnolle ja näyttelyistäkin sillä on lukuisia SERTejä. Tamma siirtyi ajassa ikuisuuteen 23-vuotiaana ehtien jättämään meille monia varsoja jotka ovat myös menestyneet kouluratsastuksen saralla.

emä Amal LIA on nyt jo edesmennyt kimo domestic -linjainen tamma jolta löytyi säkäkorkeutta 149cm ja se oli painotettuna kouluratsastukseen. Tasoltaan Amal oli Vaativa B:n koulutaitaja. Tamman kanssa kilpailtiin useissa koulukilpailuissa ja sijoituksia se saikin pitkän listan unohtamatta, että sillä kilpailtiin myös AHACissa. Varsoja tamma ehti saada kolme ennenkuin se nukkui pois vuoden 2011 keväällä.

emänisä Abraxas Ibn Moniet kuoli 2010 ja nykyään loisteliaasta orista löytyy tietoja vain rekisteristä etsimällä. 154cm Moniet kuului al Rayad Studin Hayfa bint Adb-Al-Kadarin omistukseen eikä orista oikein enempää tietoja löydy. Jälkeläisiä orista jäi seitsämän kappaletta joista neljä ovat tammoja ja loput oreja. Kaikki oavt puhdasrotuisia arabialaisia paitsi 2009 syntynyt Halagüeño d'Amelie joka on arabilaisen isänsä ja andalusiaemänsä risteytyksestä syntynyt hispano. Kyseinen jälkeläinen onkin haalinut itselleen kasan saavutuksia kuten YLA3, ERL III, KERJ III ja KRJ III. Muutama muu jälkeläinen on sijoittunut rataesteillä mallikkaasti.

emänisänisä Abraxas El Sharaf - Varsaiän jälkeen ensimmäiset vuodet Shafarin kanssa olivat vaikeimpia. Oria koulutettiin ja koulutettiin, mutta se tuntui pistävän kaikessa vastaan ja keskittyvän ihan kaikkeen muuhun. Tulisen luonteen omaavalle orille harkittiin jo ruunaustakin, mutta se idea päätettiinkin hyllyttää ja orille annettiin vielä mahdollisuus. Jossain vaiheessa ori sitten vain aikuistui ja sen alkuperäinen inho ratsun töitä kohden kasvoi enemmänkin innostukseksi eikä sitä pystynyt enään pysäyttämään. Shafarista kasvoi innokas työnraataja joka taipui kouluradalla muotoon kuin muotoon. Kilpailukentillä taival alkoi haparoiden, mutta sinnikäs omistaja päätti, että oria kisattaisiin ja kokemuksen varttuessa alkoi sijoituksiakin tulemaan. Ei ori mikään Luojan ihme ollut, mutta tasokas kylläkin. Useiden sijoitusten ja hyvän menestyksen myötä ihmiset alkoivat kiinnostumaan orista tahtoen tästä jälkeläisiä ja näin alkoikin upean kimon siitosura. 155-senttinen hienous jätti jälkeensä vain muutaman jälkeläisen ennenkuin se nukkui pois, kohti vihreämpiä laitumia.

emänisänemä Abraxas Maar Ameera oli rautias, 149cm korkea egyptinarabi joka loisti näyttelykehissä varsasta lähtien - tästä kertoo tamman palkintokaappikin. Ylväs tamma oli tunnettu sen upeista, mahtipontisista liikkeistä kouluradoilla ja itsevarmasta olemuksesta näyttelyissä. Tammalla oli suuri into esiintyä ihmisille ja se nauttikin valokeilassa paistattelusta keskipisteenä. Kouluratsastuksestakin Maar Ameera kahmi itselleen sijoituksia palkintoineen, mutta näyttelyt tuottivat silti enemmän kunniaa ja mainetta. Moni tahtoi tästä elegantista tammasta jälkeläisiä, mutta hevosen jatkuvaa kilpailu-uraa ja terveyttä ajatellen, jälkeläisiä syntyi vain viisi joista kaksi on oreja ja kolme tammoja. Maar Ameeran jälkeläisetkin ovat pärjänneet hyvin näyttelyissä kuin koulukentilläkin joten tammasta periytyi varsin hyvät geenit. Luonteeltaan Maar Ameera oli rehellinen ja nöyrä. Se kunnioitti ihmisiään ja oli hyvin sosiaalinen. Tamma nukkui pois 18-vuotiaana.

emänemä Adel Zaza oli vuonna 2007 syntynyt kimo, 148cm korkea arabitamma. Yleispainotteinen kaunotar muutti Shyalia Farmsille vuonna 2008 ja sen kanssa on kilpailtu useassa kouluratsastusjaoksen alaisissa kilpailuissa. Sijoituksia tammalla onkin yhteensä 80 kappaletta joista 15 ovat voittoja. Adel Zaza on ansainnut myös kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa palkinnon KRJ-II. Ihastuttava luonteinen tamma oli ollut kilpailemisen lisäksi aktiivisessa jalostuskäytössä ja vuoden 2008 aikana se varsoikin viisi suurenmoista varsaa.

emänemänisä Ydele Octobussy oli tulinen, vankkarakenteinen arabiori. Estepainotteisesta suvusta tuleva ruunikko oli erinomainen ratsu, suorastaan unelma ja se olikin varsin voitokas sekä hieno kilpahevonen. Ruunikon kilpailu-ura alkoi matkaratsuna, mutta se ei kuitenkaan ollut tälle yksilölle tarkoitettu laji ja niinpä sen kanssa vaihdettiin esteille. Esteille siirryttäessa palkintokaappi alkoi täyttyä monenlaisista palkinnoista ja samalla astutuskyselyitä alkoi tulvimaan. Ori astui useita tammoja ja jälkeläisistä on kasvanut upeita rotunsa edustajia.

emänemänemä Amor Zana oli rauhallinen, mutta kuitenkin eloisa tamma. Luonteeltaan tamma oli aivan täydellinen pakkaus: se oli lempeä ja hurmasi kenet vain kultaakin kalliimmilla luonteenpiirteillään. Kilpailuissakin tamma keräsi paljon suosiota niin sen suoritusten kuin ulkomuotonsa osalta. Zana kilpaili Vaativa A -tasoisia luokkia varsin voitokkaasti ja vanhempana se siirtyi vain jalostuskäyttöön jättäen maailmaan muutama, mahtavan varsan.


Jälkeläiset


Faraj Maher al Najya
04/2014 ori
Malakeh al Najya

Na'eemah Sultana al Najya
03/2014 tamma
Ma'ali Abayyan al Najya

Bahij Abbas al Najya
02/2014 ori
Asyad al Najya

Thheiba al Najya
05/2013 tamma
emä Shahirah Fajr LIAKilpailukalenteriKRJ 15.06.2014 - al Najya - Va A - 1 / 60 
KRJ 13.06.2014 - al Najya - Va A - 4 / 26 
KRJ 11.06.2014 - Muiston Suomenhevoset - Va A - 1 / 40 
KRJ 10.06.2014 - al Najya - Va A - 1 / 26 
KRJ 10.06.2014 - al Najya - Va A - 4 / 24 
KRJ 04.05.2014 - Odelie's Loves - Va A - 5 / 50 
KRJ 03.05.2014 - Odelie's Loves - Va A - 3 / 50 
KRJ 26.04.2014 - Aittohaara - Va A - 2 / 50 
KRJ 14.04.2014 - Armas - Va A - 3 / 40 
KRJ 29.03.2014 - Tuulenpesä - Va A - 5 / 40 
KRJ 24.11.2013 - Lille Stutteri - Va A - 1 / 30 
KRJ 24.11.2013 - Marike - Va A - 5 / 30 
KRJ 20.11.2013 - Lille Stutteri - Va A - 1 / 30 
KRJ 20.11.2013 - Marike - Va A - 1 / 30 
KRJ 19.11.2013 - Lille Stutteri - Va A - 4 / 30 
KRJ 19.11.2013 - Lille Stutteri - Va A - 1 / 30 
KRJ 19.11.2013 - Marike - Va A - 1 / 30 
KRJ 19.11.2013 - Breawa - Va A - 1 / 30 
KRJ 18.11.2013 - Pirunkorpi - Va A - 1 / 30 
KRJ 17.11.2013 - Breawa - Va A - 2 / 30 
KRJ 17.11.2013 - Breawa - Va A - 1 / 30 
KRJ 17.10.2013 - Susiraja - Va A - 2 / 22 
KRJ 16.10.2013 - Yemene - Va A - 6 / 40 
KRJ 15.10.2013 - Susiraja - Va A - 5 / 30 
KRJ 15.10.2013 - Maudire - Va A - 2 / 40 
KRJ 12.10.2013 - Zeiton Sporthorses - Va A - 6 / 40 
KRJ 03.10.2013 - Mewian Welsh - Va A - 1 / 50 
KRJ 28.09.2013 - Huvitutti - Va A - 6 / 40 
KRJ 25.09.2013 - Huvitutti - Va A - 2 / 40 
KRJ 24.09.2013 - Huvitutti - Va A - 1 / 40 
KRJ 24.09.2013 - Takamaiden Suomenhevoset - Va A - 2 / 50 
KRJ 24.09.2013 - Takamaiden Suomenhevoset - Va A - 2 / 50 
KRJ 22.09.2013 - al Najya - Va A - 6 / 36 
KRJ 22.09.2013 - al Najya - Va A - 6 / 36 
KRJ 21.09.2013 - Takamaiden Suomenhevoset - Va A - 1 / 50 
KRJ 21.09.2013 - al Najya - Va A - 3 / 36 
KRJ 19.09.2013 - al Najya - Va A - 3 / 36 
KRJ 16.09.2013 - al Najya - Va A - 6 / 36 
KRJ 15.09.2013 - Minnantila - Va A - 4 / 50 
KRJ 13.09.2013 - Minnantila - Va A - 2 / 50 
KRJ 09.09.2013 - Bellgrove - Va A - 3 / 30 
KRJ 09.09.2013 - Suprant - Va A - 2 / 30 
KRJ 05.09.2013 - Suprant - Va A - 4 / 30 
KRJ 01.09.2013 - Claridge Stud - Va A - 3 / 28 
KRJ 31.08.2013 - Duren - Va A KRJ-Cup - 12 / 137 
KRJ 19.08.2013 - Takkuinen - Va A - 3 / 40 
KRJ 18.08.2013 - Ascuns Farm - Va A - 3 / 40 
KRJ 04.08.2013 - al Najya - Va A - 2 / 15 
KRJ 04.08.2013 - al Najya - Va A - 3 / 15 
KRJ 03.08.2013 - al Najya - Va A - 2 / 15 
KRJ 29.07.2013 - Selle de Royal - Va A - 4 / 40 
KRJ 24.07.2013 - Latun talli - Va A - 4 / 40 
KRJ 22.07.2013 - Riiviöt - Va A - 1 / 50 
KRJ 20.07.2013 - Riiviöt - Va A - 3 / 50 
KRJ 20.07.2013 - Takamaiden Suomenhevoset - Va A - 5 / 50 
KRJ 20.07.2013 - Takamaiden Suomenhevoset - Va A - 6 / 50 
KRJ 07.07.2013 - Hummingbird - Va A - 2 / 30 
KRJ 31.05.2013 - Kilpailukeskus Stewart - Va B - 4 / 40 
KRJ 25.05.2013 - Kilpailukeskus Stewart - Va B - 4 / 40 
KRJ 24.05.2013 - Zurück - Va A - 2 / 30 
KRJ 24.05.2013 - Zurück - Va A - 5 / 30 
KRJ 23.05.2013 - Zurück - Va A - 5 / 30 
KRJ 21.05.2013 - Juksula - Va B - 2 / 60Valmennukset
24.02.2014 Kouluvalmennus Vaativa A - Calla
Tänään valmennuksen aiheena oli vastalaukka sekä muutenkin laukan treenaaminen. Alkulämmittelyt lähtivät käyntiin reippaasti ja ori vaikutti innostuneelta päästessään jälleen treenailemaan. Lämmittelyistä nostimme laukan ja aloitimme kulkemalla aluksi ihan vain uraa pitkin. Ensimmäinen nosto ei mennyt ihan käsikirjoituksen mukaan ja siirtyminen ei tapahtunut pehmeästi, päinvastoin. Innostunene orin nosto oli töksähtävä ja jyrkkä, se suorastaan ampaisi matkaan joten siirryimme takaisin raviin ja kokeilimme uudestaan. Tällä kertaa tein pidätettä enemmän. Tämä nosto tapahtui Hakimille tyypillisellä tavalla nopeasti reagoiden, mutta kuitenkin pehmeästi ja tasaisesti. Laukka sujui hyvin ja tahti pysyi miellyttävänä. Muutama kierros vielä tähän suuntaan kunnes vaihdoimme suunnan jatkae harjoitusta laukaten välillä uralla, välillä sen sisäpuolella. Valmentaja kommentoi laukan olevan oikein hienoa ja onnistunutta mistä pääsimmekin vastalaukan kehittämiseen. Huh, viimeisimmästä vastalaukastamme olikin vierähtänyt jo tovi ja hieman epäilinkin mitähän tästä nyt tulisi. Aloitimme yksinkertaisille loivilla kiemuraurilla missä tulisi vastalaukka ja uralla oikea laukka. Loivalla kiemurauralla vastalaukka luonnistui vielä hyvin, mutta muutama heikompi suoritus seurasi meidän siirtyessämme kahdelle ympyrälle vastalaukkaamaan. Hakim oli ensimmäisten ympyröiden ajan hieman jäykkänä edestä ja se koitti kiemurella pois ympyrän uralta. Pehmensin otettani enkä taivuttanut orin kaulaa taikka päätä sisälle lähes ollenkaan mikä sai Hakimin taas rentoutumaan. Parin kierroksen jälkeen ori antoi ottaa tukevampaa otetta ja taivuttaa sen vaikuttamatta vastalaukan suorittamiseen. Ympyröitä vääntäessä vastalaukka parani kerta toisensa jälkeen ja viimein olimme valmentajamme mieliestä valmiita tältä erää. Loppuverryttelyt suoritimme itsenäisesti.


24.02.2014 Kouluvalmennus Vaativa A - Calla
Lämmittelimme maneesissa Hakimin kanssa valmentajaamme odotellessa. Pian hän saapuikin paikalle ja turhia aikailematta kertoi päivän aiheemme: väistöt. Tänään pääsisivät siis niin minun kuin orinkin jalat työntekoon. Olin saanut Hakimin hyvään tahtiin ja rennoksi joten pääsimme aloittamaan samantien. Ensimmäinen harjoitus lähti käyntiin suurelta keskiympyrältä missä kävelimme eteenpäinpyrkivinä ja toinen puolikas ympyrästä väistimme Hakimin takaosaa ulospäin. Toisen puolikkaan kuljimme ilman väistöä. Orin alettua lämpenemään ja laskemaan päätään alemmas vaihdoimme suunnan ja lähdimme väistämään takaosaa ympyrän sisälle. Liike tuntui hyvin vaativalta ja muutama kierros siihen menikin ennenkuin sain orin kulkemaan niinkuin tahdoin. Viimein Hakim siis kuitenkin lähti tekemään liikettä saumattomassa yhteistyössä. Vaihdoimme välillä suuntaa tehden molempia harjoituksia kumpaankin suuntaan. Raviin vaihtaessa muutimme keskiympyrän kahdeksikoksi jonka toisella ympyrällä asetin hakimia sisään- ja toisella ympyrällä ulospäin. Asetukset olivat Hakimin makuun ja ori suoriutuikin näistä erinomaisesti. Nyt olimme kyllä pyörineet ympyröillä tarpeeksi ja valmentajamme päästi meidät uralle ottamaan vielä muutamat avo- ja sulkutaivutukset ennen laukannostoja. Ensimmäiset laukat nostimmekin uralla kunnes lopulta päädyimme taas ympyrälle nyt ympyrää suurentaen sekä pienentäen. Hakim malttoi hyvin säädellä askellustaan sekä tahtia ympyrän koon mukaan, vaikka olikin hyvin energisellä tuulella. Ori pysyi valmennuksen ajan hyvällä tuntumalla ja valppaana avuille. Tunnin päätimme taivuttelemalla ympyröillä ja uralla reippaassa ravissa.


24.02.2014 Kouluvalmennus Vaativa A - Calla
Mietin tänään teekupposen äärellä, hymyssä suin minun ja Hakimin viimeaikaisia valmennuksia sekä meidän edistystämme. Selailin samalla kansiostani Hakimin tietoja ja huomasin, ettei tässä olisi enää paljoa tehtävä jotta voisimme osallistua kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun..ei, mutta mitä - eihän Hakimilla ole kuin yksi jälkeläinen ja sekin on syntynyt meillä asumisen aikana. Työnsin teekupin pöydän nurkkaan ja aloin vauhdikkaasti kaivelemaan vuoden astutus-suunnitelmia esille; sieltähän löytyi muutama astutus Hakimille. Huokaisin. Mietin kuinka en ollut sillä aiemmin astunut tammoja, mutta orihan liittyikin seuraamme vasta viime vuonna ja nyt se kuuluisi jo tuntea olonsa kotoisaksi ilman stressiä. Katselin tarkemmin astutuksille ajateltua ajankohtaa ja nämähän olivatkin aivan käsillä. Ei siis kulu kauaa ennenkuin vilkas orimme saa jälkeläisiä jotka todennäköisesti tulevat lähtemään myös kouluradoille vartuttuaan tarpeeksi. Hakim al Raja LIA tulee astumaan talliltamme seuraavat tammat; Asyad al Najya sekä Safiwah al Najya ja ehkä vielä Ma'ali Abayyan al Najya. Nimivaihtoehtoja minulla onkin jo vino pino tulevien varsojen varalta, mutta ainahan niitä joutuu hieman muuntelemaan vai vaihtamaan varsan sukupuolesta riippuen.


24.02.2014 Kouluvalmennus Vaativa A - Calla
Valmennuksemme alkoi reippaalla verryttelyllä molempiin suuntiin ja Hakimin alettua kulkemaan rennosti ja elastisesti, pääsimme aloittamaan varsinaisen valmentautumisen. Aloitimme avotaivutuksista joita tehtiin pitkät sivut ja lyhyet sivut puolestaan mentiin kootussa ravissa. Meillä oli alussa pieniä hankaluuksia orin takaosan kanssa sillä se ei meinannut pysyä oikealla reitillään liikkeen läpi, mutta parannetulla ohjasotteella ja lisätyllä pohjeavuilla saimme homman luistamaan. Kootun ravin kanssa meillä ei puolestaan ollut vaikeuksia, mutta Hakim olisi voinut kulkea vielä hieman kootummin. Muutaman kierroksen jälkeen päätimme keskittyä hetkeksi pelkkään koottuun raviin ja aloitimmekin siirtymiset keskiravista koottuunraviin ja toisinpäin. Aluksi matkat olivat pidempiä - saatoimme kulkea puolet kentästä kootusti ja toiset puolet keskiravissa kunnes aloitimme lyhyentämään matkoja. Viimeisenä kokoamisharjoituksena siirryimme keskiympyrälle jota ratsastimme mahdollisimman kootusti. Kokoaminen onnistui erinomaisesti ja lisäsimme siihen hieman haastavuutta viemällä orin takaosaa ulommas. Takaosan vienti onnistui oikein hyvin ja pääsimme siirtymään seuraavaan harjoitukseen joka suoritettiin laukassa. Nosto tapahtui nopeasti ja pehmeästi, Hakim pysyi hyvällä tuntumalla ja selkeästi kuulolla avuilleni. Ensimmäiseksi otimme koottua laukkaa kaviouralla ja pienen hiomisen jälkeen mukaan tuli taivutukset. Niin taivutus kuin kokoaminenkin sujui hienosti ja muutaman suunnanvaihdon jälkeen palasimme raviin verryttelemään.


24.02.2014 Kouluvalmennus Vaativa A - Calla
Emme ole kunnolla ehtineet treenata laukanvaihtoja joten toiveestani valmentajamme oli valmistellut päivän ohjelmaksi niiden hiomisen. Hyvien verryttelyiden jälkeen emme jääneet aikailemaan vaan siirryimme suoraan laukkaan. Laukkasimme hetken vapaasti kunnes oli aika startata vaihdot. Aloitimme lyhyillä matkoilla joiden aikana vaihto tapahtui joka kolmannella askeleella. Laukkojen välissä otimme lisättyä- ja koottua ravia. Vaihdot tuntuivat pian sujuvan joka kolmannella joten pidensimme laukkapätkiä ottaen ravia enään vain lyhyillä sivuilla ja hiljalleen pääsimme tekemään vaihdot askeleessa. Suunnanmuutos pariin otteeseen ja viimeiset vaihdot teimme kokorata leikkaalla. Laukanvaihdot onnistuivat mallikelpoisesti ja niihin suorituksiin oli hyvä lopettaa tältä erää. Loppuvalmennuksen teimme siirtymisiä peruutuksesta ravin eri tempoihin ja mukaan mahtui myös muutamat avo- sekä sulkutaivutukset. Peruutukset olivat vakaita ja tasapainoisia, mutta siirtymisissä raviin Hakimilla oli vielä energiaa ja ori koittikin nostaa omatoimisesti laukkaa. Päätin tehdä tiukemmat pidätteet ja pyytää orilta ravia vain kevyillä pohjeavuilla. Parin yrityksen jälkeen Hakim taisi ymmärtää mitä siltä vaaditaan eikä se enään koittanut nostaa laukkaa - suostui tyytymään reippaaseen ravailuun. Taivutusten kanssa ei ollut ongelmia. Päivän valmennus oli oikein onnistunut ja saimmekin jäädä verryttelemään itsenäisesti.


24.02.2014 Kouluvalmennus Vaativa A - Calla
Tänään Hakimilla oli ansaittu vapaapäivä valmennuksista ja mikäs sen parempi syy olisikaan kuin tammojen tapaaminen. Suunnitelmien mukaisesti Hakim astui tänään tallimme kolme kaunotarta; Asyadin, Safiwahin ja Ma'alin. Kaikki sujui mallikkaasti ja nyt jäisimme odottamaan tammojen tarkistuksia jotka suorittaa eläinlääkäri. Hakim on ollut tallillemme erityinen sijoitus ja olen ollut tyytyväinen orin hankkimiseen. Toivonmukaan kaikki sujuu mutkattomasti ja pian keskuudessamme vilistää pari uutta nuorukaista. Kirjoitin tänään myöhemmin jopa ylös joitain nimiä jotka voisivat sopia varsoille: mahdollisille tammoille nimiksi voisi tulla Hadya tarkoittaa johtajaa, Sa'adat tarkoittaa onnea tai Sultana tarkoittaa myös johtajaa. Ori varsan syntyessä olen tuumaillut seuraavanlaisia nimiehdotuksia: Majid loistokas, Faraj apu tai Aziz voimakas. Joistain nimistä saattaa tulla myös kaksiosaisia, mutta se jää myöhemmin nähtäväksi.


24.02.2014 Kouluvalmennus Vaativa A - Calla
Aamuvalmennus pitkästä aikaa, miten mukavaa. Olemme treenanneet Hakimin kanssa lähipäivinä ainoastaan päivisin tai iltaisin joten päivän starttaava aamuvalmennus ei vaivannut mieltäni, päinvastoin. Teimme lämmittelyissä voltteja sekä ympyröitä ja useita pysähdyksiä ja peruutuksia. Hakim oli varsin reippaalla tuulella, mutta keskittyi silti kuuntelemaan apujani ja ori hakeutuikin nopeasti pehmeälle kuolaimelle. Itse valmennuksen aloitimme ravityöskentelyllä nostamalla harjoitusravin jota pidensimme pitkillä sivuilla. Emme ehtineet tehdä harjoitusta kuin muutaman minuutin ja valmentaja saikin ajatuksen ottaa satula pois. Itsehän meinasin suorataan riemusta ratketa sillä en ollut mennyt aikoihin ilman satulaa, mutta enköhän tuolla selässä pysyisi. Tilanne tuntui alkuun olevan orillekkin hieman kummallinen kunnes hetken ravailun jälkeen sekin malttoi rentoutua. Lisäämiset onnistuivat hienosti ja seuraavana tehtävänä vaihdoimme lisäämisen kokoamiseen. Alussa tahtimme oli aivan liian vikkelää ja oli otettava tehokkaat puolipidätteet käyttöön. Hakim koitti hieman hangoitella vastaa, se kun olisi tahtonut vain paahtaa eteenpäin, mutta lopulta löysimme taas yhteisen sävelen. Ravista siirryimme laukkaan ja laukassa aloitimmekin kulkemalla keskiympyrällä, sitä suurentaen ja pienentäen. Harjoitus sujui hyvin eikä ori nojautunut kertaakaan liian sisälle vaikka pienimmät ympyrät olivatkin kovin haastavia. Tästä vaihdoimme kolmikaariselle kiemurauralle jossa toteutettiin laukanvaihdot. Kaikki sujui mutkattomasti ja oikein hienosti. Valmentajamme täytyi siirtyä seuraavaan paikkaan jatkamaan työntekoa ja me lähdimme Hakimin kanssa kiertämään tallialueen loppuverryttelyiksi.


24.02.2014 Kouluvalmennus Vaativa A - Calla
Lämmittelimme kentällä hyvässä tahdissa ja yhteistyömme sujui tavalliseen tapaan oikein hyvin. Kävimme läpi kaarevia teitä sekä yliasetuksia ja Hakim kulki eteenpäinpyrkivänä, kädelle kevyenä. Ori esitteli hienoja, isoja liikkeitään ylpeänä ja sen askellus oli mitä mukavimman tutuista. Annoin kiemuroiden ja kaarteiden jälkeen Hakimin ravata hetken kaulaansa ja selkäänsä venyttäen ja sitten siirryimme laukkatyöskentelyyn. Vuorossa oli jälleen laukanvaihtoja. Ensimmäiset vaihdot teimme joka kolmannella askeleella ja nekin vain kokorata leikkaalla. Myöhemmin teimme vaihdot joka toisella joko halkaisijalla tai kaviouralla. Harjoitus oli raskas ja vaativa sillä otimme mukaan laukan kokoamista sekä kokoamisen vähentämistä. Selvisimme näistä kuitenkin kunnialla, jopa joka askeleessa vaihdosta. Valmentaja kommentoi vaihtojamme oikein hienoiksi ja onnistuneiksi. Ne olivat hyvin valmisteltuja ja tottakai tulokseen vaikutti saumaton yhtiestyömme orin kanssa. Teimme vaihtoja molempiin suuntiin ja saimme sitten hetken kävellä pidemmillä ohjilla. Pidimme käynnin reippaana ja siirryimme pienen levähdyksen jälkeen raviin. Ravissa teimme kokoamisharjoittelua ja verryttelyiden lähestyessä teimme siirtymisiä kootusta ravista koottuun käyntiin sekä toisinpäin.


24.02.2014 Kouluvalmennus Vaativa A - Calla
Päivän valmennuksessa oli luvassa jotain, mitä emme olleet ennen valmennuksissa tehneet: puolipiruetti. Tällä kertaa tulisimme keskittymään lähinnä vain niihin ja luultavasti myös seuraavassakin valmennuksessa. Alkulämmittelyt oli tehtävä reippaiksi ja monipuolisiksi tehden paljon taivutuksia, voltteja ja kaarevia teitä. Hakim pysyi hyvin kevyellä kuolaintuntumalla ja sen takaosan työskentely säilyi niinkuin myös eteenpäinpyrkivyys. Sain suoristettua ja koottua orin hyvin juuri ennen piruettia. Tasapainomme säilyi hyvin liikkeen läpi ja hevosen takaosa painui syvemmälle alle takaosan kantaessa voimakkaammin. Ensimmäinen puolipiruetti sujui siis hyvin, mutta vielä olisi panostettava liikettä edeltäviin askeliin sillä ne eivät olleet tarpeeksi aktiivisia ja kooamistakin voisi lisätä. Toistimme harjoitusta useaan otteeseen saaden liikettä aina hieman paremmaksi ja lopuksi saimmekin puolipiruetista, sitä edeltävistä sekä jälkeisistä liikkeistä kokonaisuudessaan pehmeän, kevyen, täsmällisen ja liikesarjan. Muutaman erinomaisen suorituksen jälkeen päätimme jättää loput huomiselle ja huomenna saattaisimme koittaa liikettä jopa laukassa. Nyt keskityimme vielä tunnin lopuksi tekemään avo- ja sulkutaivutuksia sekä pohkeenväistöjä. Avot- kuin sulutkin sujuivat hienosti ja pohkeenväistöissä ei ollut mitään moitittavaa, avot!


24.02.2014 Kouluvalmennus Vaativa A - Calla
Jatkoimme tänään viimeksi kerratuista puolipirueteista. Alkuun kuului kuitenkin tehokas lämmittely ja muutamat pohkeenväistöt ravissa. Ensimmäiset väistöt lähtivät pitkän sivun alkupuolelta ja kävimme kentän sisällä, tullen sieltä takaisin pitkän sivun loppupuolelle pysähdyksiä tekemättä. Toistimme tämän pariin otteeseen ja sitten pidensimme väistöjä lähtemällä pitkän sivun kulmasta koko kentän poikki vastakkaisen pitkän sivun kulmaan. Hakim nautti väistöistä ja se astuikin ristiin hyvin pehmein ja näyttävin askelin. Viimeisenä ennen piruetteja teimme väistöjä tehtiin ns kolmikaarisella kiemurauralla mikä oli enemmänkin siksak ura, koska liikuimme ristiinastuen. Puolipiruetit aloitimme ensin käynnissä tehden ja sitten ravissa. Saimme koottua ravin hyvin ja kaikki sujuikin oikein mallikkaasti, aivan kuin eilenkin. Hiljalleen oli aika lisätä haastavuutta ja valmentajan pyynnöstä nostimme laukan. Laukkasimme kerran pääty-ympyrän ja siitä takaisin kaviouralle. Laukka-askeleet olivat hyvin aktiivisia ja Hakimin etuosa säilyi kevyenä liikettä valmisteltaessa. Saimme suoritettua puolipiruetin neljässä askeleessa ja liike oli tasapainossa, ilmava sekä säännöllinen. Oikein onnistunut. Piruetin jälkeen laukkasimme kentän toiseen päätyyn toista puolipiruettia varten - sekin onnistui neljässä askeleessa. Toistimme neljällä askeleella tehtyä puolipiruettia jonkin aikaa ja sitten oli aika kokeilla, onnistuisiko se jopa kolmella. Pari ensimmäistä yritystä levahtivat reisille, mutta sitten se kolmessa askeleessa onnistui. Toistimme tämän muutaman kerran ja sitten oli aika palata raviin. Ravissa jatkoimme alkutunnilla käytyjä pohkeenväistöjä ja otimme mukaan myös kahdeksikolla työskentelyä. Loppuverryttelyt jäimme tekemään omaan tahtiin.


24.02.2014 Kouluvalmennus Vaativa A - Calla
Päivämme valmennuksen aiheena oli tällä kertaa pohkeenväistöt käynnissä ja ravissa, monilla eri teillä. Saimme verrytellä rauhassa valmentajan katsellessa työskentelyämme ja samalla selostaessa mitä tulisimme seuraavaksi tekemään. Hakim kulki reippaasti, jalkojaan aktiivisesti nostellen ja kauniissa peräänannossa. Ensimmäinen harjoitus aloitettiin käynnissä uraa pitkin kulkien ja pitkän sivun alusta lähdimme väistössä kentän halkaisijaa kohti. Halkaisijalta lähdimme kaartamaan isolle ympyrälle kevyessä pohkeenväistössä. Ympyrästä päästyämme teimme suoristuksen ja halkaisijan lopusta ravasimme seuraavan pitkän sivun kootussa ravissa. Siirryimme pian takaisin käyntiin toistaaksemme äskeisen radan. Toistimme tämän vielä kerran ja nostimme sitten ravin. Ravissa liike pysyi ponnekkaana ja väistöt onnistuivat oikeastaan hieman paremmin mitä käynnissä. Liikkuminen oli tahdikasta ja näyttävää, oikein hienoa. Toistojen jälkeen kävelimme hetken rennoimmin ohjin kunnes oli aika nostaa laukka. Laukkasimme pääty-ympyrälle tehdäksemme muutaman kierroksen vapaasti ja palattuamme uralle, lähdimme kokorataleikkaalle lisätyssä laukassa. Uralla teimme muutamat temponmuutokset ja sitten jälleen leikkaalle lisäämään. Lopuksi oli loppuverkat ja käynnit kuljimme ulkona, kauniissa kevätsäässä.


Tämä on virtuaalitalli / This is a SIM-game stable
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Taustakuva © Velvet Factory  |  Kuva © Hauru

Bahie Arabians