Bahie Arabians

Mahir 'Ajib LIA

KTK-II, KV-II

rotu | sukupuoliarabialainen täysiverinen SEA, ori
syntynyt | säkä01.11.2011 | 157cm
rekisterinumeroVH14-003-0202
painoitus | tasomatkaratsastus, 15km
kasvattajaShyalia Farm
omistajaCalla, VRL-11247Kantakirjauslausunto
Komea ori, jolla on hyvät leimat. Orilla on pieni pää, paksu pään ja kaulan liittymä mutta kuitenkin hyvä kaula. Sen lapa on viisto, säkä selkeästi erottuva. Orilla on lyhyt selkä ja voimakas takaosa sekä hyvä, lihaksikas runko. Sen jalat ovat kuivat, mutt sillä on pitkät, ohuet vuohiset. 


Luonne
Ikiliikkujaa ei ole vielä keksitty, vai onko? Oli asia miten vain, kyllä välillä tuntuu, että Mahir on varsinainen ikiliikkuja. Orilla riittää energiaa pilvin pimein, vaikka sen kanssa olisi tehnyt kuinka pitkän treenin. Virtaa riittää myös työnteon ulkopuolella kun tammoja sattuu kävelemään vastaan. Ruunikkoa ori on aina järjestämässä pientä tai suurta showta ja se esitteleekin itseään hyvin ylpeästi. Menevä ori omaa lempeän luonteen ja osaa se joskus rauhoittuakkin. Mahir tietää miten sydämet valloitetaan, sellainen pikku hurmuri se vain on.

Hoitaessa Mahiria ei pätkän vertaa kiinnosta harjataanko sitä, ori astelee mielummin ympyrää ja etsii katseellaan josko tallissa olisi muitakin hevosia joille se voisi hirnua ja hörähdellä. Harjaaminen sujuu kuitenkin helposti eikä Mahir kiusaa hoitajaansa tarkoituksella - noh, ehkä välillä kun edestakaisin steppailusta ei vaikuta tulevan loppua sitten millään. Oria voi harjata reilusti harjalla kuin harjalla sillä se ei ole herkkä mistään paikasta. Pään harjaamisessa ruunikko nostelee välillä päätänsä ylös sillä sen mielestä hoitaja touhuaa aivan turhaan hänen edessään, ei silloin pysty pitämään tallin menoa yhtä tarkasti silmällä. Mahirin hötkyily kannattaa pitää mielessä myös kavioita puhdistaessa. Ori ojentaa kavionsa kuuliaisena, mutta ei tohdi pitämään sitä ylhäällä ja olemaan paikoillaan liian kauaa.

Ratsastaessa Mahir voi lähes räjähtää käsiin ellei osaa varautua tähän. Energisyys pääsee hyvin valloilleen ja ori esittelee mielellään kaikki mahdolliset tempauksensa. Toisinaan se puuskuttaa vain menemään miettimättä ollenkaan ratsastajansa apuja, mutta määrätietoinen ratsastaja saa kyllä hiottua tästä herrasta varsinaisen kouluratojen timantin kunhan kärsivällisyys riittää. Opittuaan kunnioittamaan ratsastajaansa Mahir kulkee edelleen reippaasti, hyvin kuulolla ja ottaa avut mukisematta vastaan. Innostuksissaan tempo saattaa muuttua menevämmäksi, mutta reippailla puolipidätteillä orin saa pidettyä hyvällä tuntumalla ja pysymään ratsastajan vaatimassa tahdissa. Mikäli siis kaipaat menevää ratsua joka jaksaa suorittaa tehtäviä toisensa jälkeen, tässä on varmasti oikea hevonen siihen.


i. Farid al Qismat
ii. Fakhir
iii. Imran
iie. Ruwaydah
ie. Batula
iei. Yaman
iee. Alima
e. BloodnGold N+
ei. Nexx+++
KTK III
eii. Ashhal al Rayyan
eie. Vivien PG
ee. Better Than Drugs
eei. Shahir
eee. Kohlan

isä Farid al Qismat tulee al Qismat Arabiansissa ja nykyään ruunikko asuu al Najyassa. Ennen Sveitsiin muuttoa ori myytiin kasvattajaltaan Australiaan Shyalia Farmsille, minkä lopettaessa ori palautui hetkeksi kasvattajalleen ja sieltä al Najyaan. Herra on tehnyt muutaman muuton elämänsä aikana, mutta meille se on tullut pysyäkseen. Kaunisrakenteinen, 156cm korkuinen Farid on painotettuna kouluratsastukseen ja sillä kilpaillaan Helppo A tasolla, tähtäimessä kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu sekä yleislaatuarvostelu. Faridia tullaan näkemään tulevaisuudessa myös näyttelykehissä ja ehkä sen kanssa päästään myös kantakirjaustilaisuuteen. Korrektin luonteen omaava Farid on kuuliainen ja miellyttämishaluinen ratsastettava, joka antaa ratsastajalleen haastetta. Taitava kouluratsu taipuu notkeasti pieniinkin kaarteisiin.

isänisä Fakhir on al Qismat Arabiansin vuonna 2004 syntynyt tuontiori. Ruunikko, yön mustilla silmillä sekä - jouhilla ja pienellä tähdellä varustettu Fakhir on säkäkorkeudeltaan 155cm ja sitä on käytetty ainoastaan jalostuskäytössä. Al Qismatissa asuessaan orilla on astuttu kaksi tammaa ja näin ollen sillä on vain kaksi jälkeläistä; » Farid al Qismat ja tamma Zahra al Qismat.

isänisänisä Imran on ehkäpä suvun kuuluisin hevonen sillä se on pärjännyt näyttelyissä loistavasti varsasta saakka, mistä kertovat lukuisat champion-palkinnot. Sekä aikuisiällä siitä tuli kouluratojen, vaativa B tason kuningas. Ori oli kuumaluonteinen yksilö, joka nautti esiintymisestä niin kehissä kuin ratsastaessakin. Menestyksekkäällä orilla on useita jälkeläisiä, muttei kuitenkaan päätä huimaavaa määrää sillä sen omistajat tahtoivat pitää orin nimen suvuissa enemmänki harvinaisuutena kuin jokaisesta sukutaulusta löytyvänä. Orilla on säkää 152cm ja väriltään herra on ruunikko. Upeaan ulkomuotoon kuuluu myös silkinpehmeät ja kiiltävät jouhet harjassa kuin hännässäkin.

isänisänemä Ruwaydah oli yksi kasvattajansa parhaista siitostammoista ja sen avulla kasvattajan maine kasvoi kärkisijoille. Tamma menestyi hyvin näyttelyissä, mutta koulurusetit se taitoi erinomaisesti. Luonteeltaan tamma oli rauhallinen ja tervepäinen. Tamman jälkeläisistä muutamat ovat nousseet näyttelykehien tähdiksi, mutta kaikista yhdistelmistä ei ole tullut keskivertoa parempia näyttelyhevosia. Tamma oli väriltään kimo ja säkäkorkeutta sillä oli 148cm.

isänemä Batula on Fakhirin tavoin tuontihevonen, joka asuu al Qismat Arabiansissa. Ruunikko tamma on syntynyt vuonna 2003 ja säkäkorkeutta tällä kauniilla tammalla on 150cm. Batula tuotiin al Qismatiin toimimaan arabijalostuksessa, tuomaan sukuihin uutta verta. Tamma on varsonut kaksi kertaa.

emä BloodnGold N syntyi Naryia Arabiansissa marraskuussa 2008 ja sieltä 145cm korkea tamma myytiin Australiaan, Shyalia Farmsille. Yleispainotteinen tamma eli täyden ja pitkän elämän Shyaliassa ja se laukkasi vihreimmille laitumille toukokuussa 2014. BloodnGold toimi jalostustammana ja siitä jäi maailmaan neljä hienoa jäljeläistä, jotka kaikki ovat Shyalia Farmsin kasvattamia.

emänisä Nexxistä löytyy tietoja enään vain rekisteristä. Ori oli 149cm ruunikko ja tietojen mukaan siitä saatiin vain yksi varsa; BloodnGold N. Nexx toimi näyttelyhevosena ja syyskuussa 2008 se palkittiin kantakirjaustilaisuudessa III-palkinnolla. Tuomarit arvioivat orin seuraavanlaisesti: "Epäsopusuhtainen, lihakseton kokonaisuus, suuri pää, pitkänomainen runko, lyhyet ja ohuenoloiset jalat, lihakseton takaosa, joutsenkaulaa, ryhdikäs ori, jolla on erinomaiset leimat. Se on kuitenkin korkeajalkainen ja epäsopusuhtainen, pää on suuri ja sillä on lyhyt hirvenkaula." Pisteitä Nexx sai 16 + 15 + 15 + 17 = 63p..

emänemä Better Than Drugs - ruunikko, 149 senttinen tamma syntyi vuoden 2010 huhtikuussa ja sen omisti apirkah. Tammasta on hyvin vähän tietoa jäljellä ja rekisterissä sen ainoana jälkeläisenä näkyy BloodnGold N.Jälkeläiset


Yamana al Najya
04/2015 tamma
emä Wasimah al Qismat

name
birth year gender
owned by

name
birth year gender
owned by


KilpailukalenteriNJ 26.08.2014 al Najya MVAsert
Valmennukset
04.04.2015 Kouluvalmennus - Augusta

Mahir ja Calla aloittelivat ravityöskentelyä pyynnöstäni aivan valmennuksen alussa. Sanoin heille pysymisestä uran sisäpuolella jotta Isis pystyisi työstämään hevostaan paremmin. Niin he aloittelivat ensin avo- ja sulkutaivutuksin niin ympyröillä kuin suorallakin uralla. Ratsukolta selvästi löytyi vauhtia ja siksi pyysinkin Isistä tekemään jatkuvia puoli pidätteitä ja antamaan hieman enemmän ohjaa hevosen antaessa periksi. Muutaman kerran jälkeen tämä sujui oikein hyvin, joten jatkoimme laukassa. Tehtävänä oli aina pitkillä sivuilla nostaa oikea laukka ja vaihtaa se neljän askeleen välein. Isis suoritti tehtävää kylmän rauhallisesti vaikka Mahir yritti koko ajan vain puskea eteenpäin. Kun hevonen alkoi muutaman kerran jälkeen kuunnella jo paremmin, annoimme sille suuret kiitokset ja jatkoimme loppuverryyttelyihin.


Päiväkirja
02.01.2015 Vuosi on vaihtunut - Calla

Treeneistä on pidetty hieman taukoa sitten joulun jälkeen ja olemme Mahirin kanssa liikkuneet hyvin kevyesti. Ennen valmennuskauden alkua olen pyrkinyt suoristamaan oria ja saamaan sitä keskittymään paremmin sisäpohkeeni kuunteluun, varsinkin oikeassa kierroksessa. Mahir on jo jonkin aikaa liikkunut vasen lapa sisäänpäin kantaten ja vaikka olenkin sitä tarkkaavaisesti korjaillut sisäpohkeella ja ulko-ohjalla niin jokaisen tunnin alussa ollaan oltu melko samassa pisteessä. Vasta viime viikolla huomasin muutosta tapahtuneen joten eiköhän liikkumista korjata lopullisesti kauden valmennuksissa.

Pientä tahmailua saattaa aiheuttaa myös se, ettei kelit ole sallineet päästää meitä maastoon. Odotankin jo innolla, että pääsen Mahirin kanssa maastoon laukkailemaan ja revittelemään oikein kunnolla kunhan jäät sulavat poluilta. Pelloilla olemme sentään päässeet käymään toisinaan ja Mahir onkin nautiskellut vauhdin hurmasta sekä tilasta jota riittää paljon, ilman seiniä. Tälläistä siis tänne, tähtäimessä on nyt rakennetaan voimaa ja kuntoa kauden kilpailuja varten.


12.03.2015 Uudet kankikuolaimet - Calla

Mahira varten kävin tänään kylän hevostarvikekaupassa ostoksilla. Hankintalistalla oli tällä kertaa uudet kankikuolaimet. Olin tutkinut useita erilaisia kankimalleja kotoa käsin netistä sekä lehdistä, mutta päätökset oli lähdettävä tekemään kauppaan paikan päälle. Mahirilla ei pahemmin ole suussaan turhaa tilaa joten paksut kanget saivat jäädä pois laskuista jo heti alussa. Kangen tulisi olla oria ajatellen mahdollisimman hellä johon ori voisi mahdollisesti myös tukeutua.

Kylän kaupasta löysinkin myyjän kehotuksilla juuri sopivan oloiset kanget. Ne olivat muotoiltu siten, että kun sitä käytetään, se kääntyy tasaisesti jättäen hevosen kielelle tilaa. Kotiin palattuani minun oli pakko päästä kokeilemaan uutta hankintaa ja Mahirkin tuntui oelvan tyytyväinen sillä se jopa tuntui toimivan paremmin uudella kuolaimella. Pari työskentelyämme katsovaa tallityttöäkin totesivat, että ori jopa näytti kulkevan paremmin joten en vain ajatellut kuolainten tekevän eroa entiseen.


15.03.2015 Liikkeeseen parannusta - Calla

Kävimme eilen erään vanhan tutun valmennuksessa ja löysimmekin pariin pidempään vaivanneeseen ongelmaan ratkaisut. Yksi näistä oli hevosen taipuminen sisäpohkeeni ympärille niin, että kokoamisaste säilyy. Lämmittelimme ympyröillä ja volteilla joiden jälkeen aloitimme tehtävät ensin käynnissä sitten ravissa ja lopuksi laukassakin. Mahirilla on toisinaan niin sanotusti tapana levitä taivutusta tehdessä. Ei läheskään aina, mutta toisinaan. Suorana kokoamiset onnistuvat mallikkaasti, mutta kun liikkeeseen tuodaan mukaan taivutusta niin orin liikkuminen muuttuu hetkessä. Valmentajan neuvoista sainkin käyttää sisäpohjettani reippaasti enemmän jotta sen toimesta sain orin ottamaan omaa sisätakajalkaansa alle. Samaan aikaan ulko-ohjan tuki oli tärkeä ja se esti Mahiria astumasta sivuun karkuun. Menihän siinä oma aikansa kunnes orikin pääsi tehtävästä jyvälle ja valmennuksemme saikin hyvän lopun orin aktivoidessa sisätakasensa runkonsa alle ja kantoi itseänsä vahvana, koottuna sekä reippaasti taivutettuna.


17.03.2015 Ratsastustunnilla - Calla

Yleensä olemme käyneet valmennuksissa, mutta tänään kävimmekin Mahirin kanssa vierailemassa naapuritallin ratsastustunnilla. Tunnin aiheena olivat avot sekä sulut ravissa. Mahir meni mielestäni erittäin kivasti jo alusta alkaen ja opettajaltakin saimme kehuja. Kuitenkin tunnin mentyä hieman pidemälle ori alkoi turhautumaan samaan tehtävään ja pikkuhiljaa se alkoi muuttumaan edestä raskaammaksi eikä sen jalatkaan polkeneet enään niin aktiivisina kuin alussa. Tässä vaiheessa kävikin sitten niin, miten en todellakaan olisi tahtonut käyvän. Sain nimittäin tapella niskojaan viskelevän orin kanssa. Apuni eivät tuntuneet millään menevän läpi joten siirryimme hetkeksi muiden jaloista pääty-ympyrälle tekemään pidätteitä joita seurasi reilut myötäykset. Tätä harjoitusta toistimme niin kauan kunnes ori ei enään myötäyksen jälkeen tiputtanut rikkinäistä omelukonetta muistuttavaan raviin. Viimein edistyimme ja Mahir keveni jälleen ryhtyen samalla kantamaan itse itseänsä eikä vaatinut minua siihen hommaan.

Palasimme ympyrältä koko kentälle jatkamaan avoja sekä sulkuja ja ne tuntuivat onnistuvan vielä paremmin kuin alussa. Tunnin loppuun tehtiin vielä hetki laukkatyöskentelyä ja tehtävänä oli laukata pitkin uraa tehden aina opettajan pyynnöstä voltti. Voltin koko oli ratsastajasta kiinni ja siitä minkä kokoiselle voltille ratsu pystyisi laukassa taipumaan kaatumatta.

Loppuverryttelyiksi päätimme ratsastaa kotiin rauhallista tietä kulkien. Matka naapuritilalta ei ollut kuin muutama kilometri ja saipahan Mahir ainakin kunnon jäähdyttelyt taittaessa kotimatkan kävellen. Kotiin päästyämme kävimme tallissa purkamassa orin varusteista jonka jälkeen talutin Mahirin tarhaansa. Mahir käveli rinnallani rauhallisena ja luulin sen hieman väsähtäneen tunnilla, mutta kyllä sitä virtaa löytyikin kun ori huomasi tarhaansa tuodun heinäkasan. Päästin orin portista sisään ja se kirmasi päiväruoalle kuin tuli hännän alla.


19.03.2015 Tasapaino - Calla

Kävin tänään liikuttamassa Mahiria itsenäisesti ja pääti tehdä orin kanssa harjotteita, joilla voisin kehittää orin tasapainoa. Tahdoin saada orin ottamaan enemmän painoa takaosalle ja kevenemään edestä. Saada se kantamaan itse itsensä läpi tunnin. Ratsastimme kentällä hieman yli tunnin ajan keskittyen aluksi käynti - seis - käynti -siirtymisiin joissa saimmekin jarrun toimimaan moitteettomasti. Mahir ymmärsi hyvin mistä oli kysymys tällä kertaa ja se otti kokoajan pienempiä ja pienempiä apuja vastaan valppaasti odottaen jo tulevia apuja. Ori herkistyi ja keveni oikein mukavasti harjoituksen myötä ja pääsimmekin siitä siirtymään käynnin sisällä tehtäviin siirtymisiin. Ori näytti ja tuntui olevan hyvässä tasapainossa sen pysähtyessä tasajaloille, myös raviharjoituksissa.

Päivän työskentely meni mukavasti ja talliin palasimme tyytyväisin mielin. Käytävällä puhdistin suurimmat pölyt orin jaloista ja mahan seudulta ennenkuin lähdin viemään sitä takaisin tarhaansa. Emme kuitenkaan ehtineet tarhalle asti ennenkuin pari tallityttöä tuli kysymään lupaa ottaa Mahir mukaan maastokävelylle. Ojensin tytöistä toiselle orin riimunarun ja myönsin luvan mennä, kunhan he eivät lähtisi kauas.Tämä on virtuaalitalli / This is a SIM-game stable
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Taustakuva © Velvet Factory  |  Kuva © Hauru

Bahie Arabians