Bahie Arabians

Tibah Wid


Arabialainen täysiverinen SEA, tamma, 147 cm
syntynyt 13.06.2011, VH14-003-0191
kouluratsastus Helppo A
kasvattaja Wid Arabians
omistaja Calla (VRL-11247)
Tibah saapui al Najyaan keväällä 2014. Wid Arabians oli lopettamassa toimintaansa ja tilan omistaja, shonna, ilmoitti myyvänsä kaikki hevoset. Pakkasin oitis tavarat kasaan ja lähdin Wid Arabiansin tilalle silmäilemään arabialaisia ostomielessä. Olen aina pitänyt Wid Arabiansin hienoista arabialaisista ja näin matkaani lähtikin useampi kappale näitä upeita hevosia, mukaanlukien Tibah. Suureen hevosrykelmään tarttui matkaan myös Tibahin varsa Tasnum, jonka isä Jerrico al Qismat muutti meille myös Widistä, tosin hieman näitä aikaisemmin.

Odottelin aikaisin sunnuntaiaamuna uusia hevosiamme ja ensimmäisessä kuormassa saapui muunmuassa Tibah Wid jota en päässyt henkilökohtaisesti hakemaan kentältä töiden vuoksi. Apulaiset avasivat trailerin ovea heidän saavuttua tallin pihaan ja minä odotin innoissani näkeväni upean tamman, mutta mitäs kävikään. Trailerista astui esille yltä päältä mutaan peittynyt hevonen, joka lähti kevyesti tanssahtelemaan minun taluttaessani sitä talliin. Tallityöntekijät kertoivat tamman päässeen piehtaroimaan kurkajorpakkoon levähdystauon aikana ja sen lopputulos seisoi siis edessäni. Ei auttanut kuin viedä hevonen pesukarsinaan ja antaa haalean lämpimän veden virrata siron tamman karvapeitteelle. Pesussa vireähti tovi, mutta pian kaiken sen kuran huuhtouduttua pois Tibah näytti juuri siltä kuin pitikin - täydelliseltä. Pesu myös virvoitti tammaa eikä se tuntunut kärsivän matkaväsymyksestä sitten tippaakaan. Lähdin tamman kanssa kiertämään tallin pihaa ja esittelemään hienoa uutukaista tallityöntekijöille.

Tibah on erittäin kiltti ja rohkea, mutta siitä löytyy myös paljon tempperamenttia. Tamma liikkuu upeasti isoin askelin ja se toimii hyvin vastuuntuntoisesti hieman kokemattomillakin ratsastajilla. Etenkin harjoitusravissa tamman isot askeleet tuntuvat selkeästi eikä kyseinen tempo ole siis helppo sellaiselle ratsastajalle, joka kulkee tammalla ensimmäisiä kertoja, mutta siihen kyllä oppii ja tottuu muutaman kerran jälkeen.


i. Nasir al Din
ii. Nasri al Din
iii. Amaar Din
iie. Imperial Malika
ie. Dala al Din
iei. Messaoud
iee. Psynata
e. Thekla
ei. Tohlem
eii. ZT El Gheet
eie. Mahdia el Nefara
ee. Helena
eei. Ansata Madkour
eee. Bilahh
Jälkeläiset

07/2015 Sumusilmun Smokin' Satin / i. Dylan Dawn
06/2015 Ishfaq al Najya / i. Farid al Qismat
02/2015 Moutribah al Najya / i. Tariq al Rayad
01/2015 Ajmara al Najya / i. Rashidi al Rayad
04/2012 Tasnum Wid / i. Jerrico al Qismat
Kilpailukalenteri

VMRJ 31.05.2016 VMRJ-Cup 80km ihanneaika 10 / 18 2p
VMRJ 29.05.2016 Valmarya 80km ihanneaika 16 / 16 1p
VMRJ 27.05.2016 Valmarya 80km ihanneaika 16 / 16 1p
VMRJ 25.05.2016 Valmarya 80km ihanneaika 4 / 16 7p
VMRJ 09.05.2016 Valmarya 80km ihanneaika 10 / 28 1p
VMRJ 30.04.2016 VMRJ Cup 50km ihanneaika 7 / 12 8p
VMRJ 21.04.2016 Valmarya 30km ihanneaika 5 / 31 6p
VMRJ 09.04.2016 Shangri La 15km ihanneaika 13 / 13 1p

Pisteitä yhteensä: 27


Valmennukset
27.05.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Työstimme tämän päivän valmennuksessa siirtymisiä. Työskentelimme keskiaskellajeissa eli keskikäynnissä, -ravissa sekä -laukassa. Lämmittelyiden jälkeen aloitimme harjoitukset käynnissä mitkä sujuivatkin ongelmitta. Seuraavaksi nostimme ravin, jossa suoritimme siirtymisiä harjoitusravin ja keskiravin välillä suunnilleen kymmenen askeleen välein. Alkuun sain pyytää tammaa hieman enemmän eteenpäin, mutta muuten liikkuminen oli miellyttävää. Laukan nostettuamme Tibah toimi avuille valppaammin eikä sitä tarvinnut enään pyytää eteenpäin. Tamma toimi loistavasti omalla moottorilla. Laukassa tempojen ero oli selkeä ja siirtymisetkin onnistuivat pehmeästi sekä puhtaasti. Tibah liikkui hyvin ja tahdikkaasti ja se oli tasavahva molempiin kierroksiin työskennellessä. Ratsastuksen miellyttävyyteen vaikutti suuresti myös tamman herkkyys.


28.05.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Valmentajamme tahtoi tänään keskittyä kanssamme erilaisiin ratsastusteihin sekä voltteihin ja ympyröihin. Kävimme tehtäviä läpi jokaisessa askelaljissa ja lisäksi keskityimme vahvasti ratsun asettamiseen. Tibah liikkui tavalliseen tapaansa allani hyvin ja se oli selvästi innostunut työskentelemään. Käynnissä ja ravissa työskentely oli moitteetonta ja varsinkin volteilla Tibah asettui oikein hyvin. Laukassa kulutimmekin aikaa eniten ja siinä paneuduimme lähinnä laukkavolttien tekemiseen. Tibah liikkui isoin askelin ja joissain kohdin meillä oli vaikeuksia saada voltti onnistumaan puhtaasti. Tamma kaartui herkästi liian pienelle voltille suurten askeltensa kanssa mikä sai hevosta kaatumaan sisällepäin ja tiputtautumaan raviin. Nostimme laukan samantien uudestaan ja toistimme voltteja kunnes sain tamman askelpituutta lyhyemmäksi sekä Tibahin kulkemaan voltin suurempana. Pian tamma alkoi kulkea pienellä uralla hyvin ja vetreästi. Loppuun teimme vielä kolmikaarista kiemurauraa suorittaen sen aikana parit laukanvaihdot käynnin kautta. Tämä ei tuottanut meille ongelmaa vaan vaihdot onnistuivat erinomaisesti. Loppuverryttelyt teimme vielä valmentajan ohjeistamana ja kunhan Tibah malttoi rauhoittua, siirryimme käyntiin.


29.05.2014 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Teimme tänään hieman kaikenlaista, mutta pääpaino sijoittui vastalaukalle sekä pohkeenväistöille. Aloitimme työskentelyn tahdikkaassa ravissa ja Tibah olikin erityisen reippaalla tuulella. Teimme raviväistöjä uralta halkaisijalle, halkaisijalta uralle sekä halkaisijan sisällä käyden vain sisäuralla suoristamassa. Tibah osoitti vahvuutensa näissä liikkeissä ja liikkeet onnistuivat vaivattomasti. Monien väistöjen jälkeen otimme hetken mahdollisimman pitkää ravia uraa pitkin ja lähdimme sitten valmistelemaan laukannstoa. Laukka oli alusta lähtien hyvin alle polkevaa ja pyöreää. Vastalaukkaharjoituksen teimme tänään kahdeksikolla jonka keskikohdassa teimme vaihdon. Vastalaukassa huomasi hyvin Tibahin olevan vahva ja tasapainossa kulkeva ratsastaja sillä liikkuminen oli puhdasta eikä vastalaukka horjunut. Laukan jälkeen jatkoimme vielä hetken aikaa raviväistöjä ympyrältä rataleikkaan kautta uralle molempiin kierroksiin ja aloitimme sitten verryttelyt. Jälleen valmennus oli onnistunut ja Tibah oli erinomainen ratsastettava.


03.08.2014 Kouluvalmennus Helppo A - gatinha

Näpsäkän oloinen Tibah oli ratsastajansa kanssa suorittamassa alkuverryttelyjä kun saavuin tallille. Katseltuani kaksikon yhteistyötä hetken pyysin seis ja ohjeistin ratsastajaa ottamaan aavistuksen napakamman tuntuman tamman suuhun. Kun ohjastuntumaa oli hienosäädetty aloitimme parivaljakon kanssa varsinaiset tehtävät. Ensimmäiseksi pyysin ratsukkoa tulemaan pohkeenväistön käynnissä, jotta täysiveristä saataisiin venyteltyä hieman lisää. Kyseinen harjoitus ei tuottanut kaksikolle ongelmia, vaan tamma asettui hyvin eikä pyrkinyt lapa edellä liikaa ulos. Seuraavaksi vaikeutin tehtävää siten että pyysin tekemään äskeisen liikkeen ravissa. Nyt kun tempoa oli enemmän ja tamman liikkeet suuremmat sai ratsastaja tehdä huomattavasti enemmän töitä pitääkseen ratsunsa kaulan suorana. Muutaman toiston jälkeen alkoi kuitenkin löytyä haluttu muoto myös tässä askellajissa, joten annoin parivaljakolle luvan kävellä hetken ennen laukkaharjoituksia.

Kun ratsukko oli huilinut tarpeeksi ja vaihtanut suunnan kehotin heitä kokeilemaan vastalaukkaa kiemurauralla. Tibah nosti reippaan laukan ja ensimmäinen kiemuraura tultiinkin melko hätäisesti. Muistutin ratsastajaa topakasta ohjastuntumasta ja käskin tulemaan samaisen kiemuran uudemman kerran. Maltillisempi vauhti auttoi selvästi ja tällä kertaa kaksikko ratsasti tien huomattavasti huolellisemmin. Kun kolmas kertakin sujui lähes mallikelpoisesti päätimme vaihtaa tehtävää. Halusin nähdä lisää arabialaisen laukkatyöskentelyä ja pyysin tekemään muutaman laukanvaihdon käynnin kautta. Kaksi ensimmäistä vaihtoa olivat hieman kankeita, sillä Tabih ei aluksi ymmärtänyt ratsastajan apuja ja suoritti vaihdot haparoiden. Ohjeistin ratsastajaa antamaan selkeämmät painoavut ja pian tamma pääsikin tehtävästä jyvälle ja suoritti useamman sulavan laukanvaihdon näppärästi. Näin hienoon suoritukseen oli oiva lopetella ja pyysin ratsastajaa antamaan reippaalle tammalle rutkasti taputuksia sekä pitkät ohjat.


10.01.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Menimme Tibahin kanssa tarkoituksella maneesille hyvissä ajoin ennen valmentajaamme. Otin tamman hetkeksi liinaan minkä päässä se sai laukata energiavarastoaan hieman tyhjemmäksi parin vapaapäivän jäljiltä. Valmentajammekin saapui sopivaan aikaan paikalle, juuri hieman ennen kuin lopetimme. Hyppäsin satulaan ja tamma lähti steppailemaan eteenpäin pyyntöjäni odottamatta. Otimme pysähdyksiä aina muutaman askeleen jälkeen ja pian pääsimme sulavaan yhteisymmärrykseen tahdistamme sekä askellajista. Päivämme aiheena olivat pohkeenväistöt mistä olin hyvin innoissani, ne saisivat hevosen varmasti rauhoittumaan normaalia eteenpäin tallustamista paremmin. Tibah ei ensimmäisten harjoitusten aikana meinannut ymmärtää mitä olisi tehtävä ja tuntui siltä kuin tamma olisi yrittänyt tehdä kaikkea muuta kuin astua kauniisti ristiin. Hetken vääntämisen ja kääntämisen jälkeen ristiinastuminen lähti luistamaan oikeaoppisesti ja sulavasti. Käynnissä tehtävät onnistuivat moitteettomasti eikä ravissakaan käynyt kuin pari pientä virhettä alussa. Valmennuksen aika oli tullut tehtyä varmasti enemmän pohkeenväistöjä eri teillä kuin ikinä - tai siltä se ainakin tuntui ja näkyi niin minussa kuin tammassakin. Tunti lähenti loppuaan ja viimein pääsimme hieman oikomaan itseämme ottamalla ravin lisäystä ja siirtymisiä ravista käyntiin sekä takaisin. Viimeinen harjoitus sisälsi laukkaa ja tämä tehtiin uralla laukaten aluksi pitkät sivut ja ravaten lyhyet kunnes hiljalleen lyhensimme laukkamatkaa tehden lisää siirtymisiä. Loppuverryttelyissä Tibah oli aivan eri hevonen kuin alussa ja se koitti itsestään jo hidastaa tahtia kulkien hyvässä muodossa ja suu pehmeänä.


03.03.2015 Kouluvalmennus Helppo A - Calla

Valmentajamme oli päättänyt keskittyä kanssamme tänään perusasioiden läpikäyntiin ja tunnin aikana keskityimme muunmuassa pitämään tamman etuosan kevyenä sekä takapään aktiivisena. Toki hioimme myös apujenkäyttöä sekä reagointia niin hevosen kuin ratsastajankin osalta. Tibah oli alusta alkaen rehellisenä mukana työnteossa, mutta se lähti liikkeelle sen ominaisilla suurilla liikkeillä. Näitä pyrimme seuraavaksi lyhentää kadottamatta hyvää tahdikkuutta. Alkuun kokoamiset olivat turhan suuria ja tamma lopetti aktiivisen poljennan takaosassaan. Lähdimme kahdeksikolle kokoamaan liikettä pikkuhiljaa ja muutaman kierroksen jälkeen Tibah kulkikin huomattavasti lyhyemmillä askelilla ylläpitäen tarmokkaan liikkumisen. Tamma oli rento ja sen liikkeet joustavia koko rungosta. Palasimme uralle tekemään temmonvaihteluja käynnissä sekä ravissa. Raviharjoituksessa oli nyt tärkeää, ettei tamma jo keksiravissa päästänyt askeliaan liian pitkiksi vaan selkeä pidennys tapahtui vasta lisätyssä ravissa. Tibah vastasi apuihini nopeasti ja toimi yhteistyöhalukkaana. Se malttoi lyhentää askeliaan maltillisesti eikä lähtenyt mennä viilettämään saadessaan jälleen pidentää. Päivän valmennus meni oikeastaan hyvin ja valmentajakin kehui tamman työmoraalia. Tibah oli helppo pitää rentona ja joustavana tunnin läpi eikä takaosan tehokas poljentakaan päässyt katoamaan kunhan vain muistuttelin tammaa toisinaan sisäpohkeellani.


Päiväkirja
25.05.2014 Tarinakilpailu - Calla

Odelie's Lovessa järjestettiin tarinakilpailu, mihin otimme Tibahin kanssa osaa. Jäimme hieman sijoituspaikasta, mutta tulimme kuitenkin Helppo A luokan kolmanneksi. Osallistujia luokassa oli yhteensä kuusi. Tehtävänantona oli "Oliko kisamatka hirveä katastrofi vai uinuvan rauhallinen matka? Kuvaile yhdellä virkkeellä tätä kisamatkan auvoa ja sisällytä lauseeseen sanat siili, jalka ja puu. Sanoja saa taivuttaa mihin tahansa muotoon." ja näin kerroin meidän matkastamme "Matkamme sujui oikein rauhallisissa merkeissä ja Tibah oleskeli trailerissa kuin siili horroksessa eli leppoisasti paikallaan mikä kylläkin pääsi hieman kostautumaan kisapaikalla ottaessani trailerista ulos tammaa, joka käveli hetken tönkösti ikään kuin sen jalat olisivat olleet puuta pitkän matkan jäljiltä."


30.05.2014 Ratsastajan roolissa - Calla

Päivä oli kuumin aikoihin eikä Tibahkaan ollut täysissä voimissaan. Kaiken lisäksi se oli edellisenä päivänä ollut kolme tuntia ratsastettavana eikä se saanut tänäänkään vapaapäivää. Tamma liikkui ihan hyvin, vaikka aktiivisuutta olisi saanut löytyä lisää. Helleraja oli poksahtamaisillaan tämän alkukesän osuudelta ja päätimmekin pitää harjoituksen rauhallisena - niinpä keskityimme enemmän minun rooliini ratsastajana. Teimme yksinkertaisia harjoituksia käyden läpi erilaisia ratsastusteitä ja Tibah työskentelikin hyvillä mielen. Keskityimme työstämään lonkan avaamistani sekä jalkatyöskentelyäni. Tarkkailin jatkuvasti tamman reagointia apujeni suhteen ja lopputunnista kaikki tuntui sujuvan alkua helpommin. Laukannostoissa Tibah ei kuitenkaan alkuun ollut täysillä mukana ja vaikka se yleensä nostaakin laukan yhdestä pyynnöstä niin nyt se ei onnistunut. Tuntui kuin se olisi tarkoituksellaan vältellyt nostoja ja tuntui kuin sen takaosa olisi hieman jumissa. Olihan se eilen ollut lähes kokopäivän ratsastettavana joten ei ollut ihmekkään, että sillä oli jokin paikka jumissa. Muutamien hyvien nostojen jälkeen päätimme lopetella reippaiden loppuravien kautta ja jos en tänään, niin viimeistään huomenna ehtisin hieman hieromaan tammaa.


02.06.2014 Leirikaste - Calla

Saavuimme tänään Nuppulan kesäleirille ja iltapäivällä meitä odotti leirikaste. Kukin sai päättää tuleeko kasteeseen hevosensa kanssa vai ilman, mutta sen enempiä ei kerrottu. Päätin ottaa Tibahin mukaan ja tallinpihalla noustuani tamman paljaaseen selkään kävelimme ohjeiden mukaisesti kentälle missä meitä odotti leirin vetäjä sekä osa leiriläisitä, jotka olivat jo käyneet leirikasteessa. Pysähdyimme muiden eteen jo odotimme, että meille sanottaisiin tai meiltä pyydettäisiin jotain, mutta sen sijaan leirin johtaja otti selkänsä takaa vesiletkun ja tähtäsi sillä meihin. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Hetken kaikki kummastelivat tilannetta, erityisesti Tibah tamma kunnes yksi leiriläisitä lähti katsomaan letkun toiseen päähän, mikä siellä on vikana. Ohjaaja kääntyi osoittamaan letkulla maata vähän matkan päähän meistä ja yht’äkkiä vesi suorastaan räjähti letkusta ulos. Tibah ei säikähtänyt suuresti paineella tulevaa vettä, otti vain hypyn sivumpaan pienillä steppiaskeleilla. Vesiletkun päälle oli vireähtänyt raskas kivi mikä oli siis estänyt veden virtaamisen, mutta nyt kun sitä tuli - saimmekin raikkaan suihkun. Tibah tuntui nauttivan suihkusta steppaillessaan aloillaan eikä se pahemmin haitannut minuakaan. Saimmepahan pientä viilennystä kuumaan päivään.


03.06.2014 Leirin maastoestetunti - Calla

Olimme toista päivää Nuppulan kolmen päivän kesäleirillä ja tänään lähdimme aamupäivällä maastoestetunnille. Emme olleet Tibahin kanssa ennen käyneetkään maastoesteillä sillä tamma oli vasta pari viikkoa sitten siirtynyt omistukseeni ja niinpä odotin tuntia innokkaana. Rata onnistui kokonaisuudessaan meiltä ihan hyvin eikä tamma hätkähtänyt kummallisimpiakaan esteitä vaikka viimeisenä tuleva hauta aiheuttukin pientä epäilystä. Kyseiselle esteelle tullessamme huomasin kuinka Tibah käänsi korviaan entistä taaemmas kuunnellakseen minua ja odottaen minulta jotain. Rohkaisin tammaa reippaasti pohkeillani ja ylitimme haudan. Ponnistus oli hitusen epävarma, mutta alastulo puolestaan luonnistui jo mallikkaasti. Eihän se hauta nyt sen pahempi ollutkaan. Kouluratsu Tibahille asia oli kyllä aivan uusi ja vieras, mutta tamma ylitti esteet rohkeasti.


23.03.2015 Raspausta & hierontaa - Jenna

Tänään oli Tibahilla eläinlääkärin tarkistus ja hierojan käynti. Tamma oli jätetty aamulla sisään kun tohtori tuli 10 maissa viilaamaan parit piikit pois. Tamma näytti hapanta naamaa kun saavuin sen karsinalle ottaakseni sen käytävälle toimenpidettä varten. Eläinlääkärin kanssa käytiin Tibahin tilanne läpi ennen kuin tamman suu kiilattiin auki ja työskentely alkoi. Tibah oli koko ajan varsin nätisti ja homma saatiin hoidettua nopeasti. Käynnin jälkeen vein Tibahin ulos, sillä hieroja oli tulossa vasta kolmen maissa.

Hain tamman sisään hyvissä ajoin ennen hierojan tuloa ja olin harjaamassa sitä kun hieroja saapui. Tibah morjesti työntämällä päätä syliin mutta muuten oli varsin nätisti. Kerroin tamman olevan hieman jäykkä oikealta puolelta ja vastailin muutenkin parhaan tietoni mukaan hierojan kysymyksiin. Laitoin Tibahin kiinni molemmin puolin ennen kuin hieroja aloitti hommansa. Kun hieroja osui jumissa oleviin kohtiin, irvisteli TIbah jonkin verran mutta möyhennys teki tehtävänsä, ja pikku hiljaa jumien kadotessa tamma rentoutui kunnolla. Hieronnan jälkeen loimitin tamman ja jätin sen karsinaan torkkumaan. Tämän jälkeen kävin kirjaamassa annetut ohjeet liikutuksesta Tibahin viikkosuunnitelmaan.


24.03.2015 Maastoilua - Jenna

Tänään Tibahin kanssa oli tarkoitus lähteä vähän maastoon irrottelemaan reippailla laukkapätkillä. Hain tamman tarhasta kuntoon laitettavaksi. Tamma oli tuttuun tapaan pirtsakka ja teki lähtöä mielellään kun tallin pihassa nousin selkään. Tarkistettuani vyön kireyden annoin tammalle luvan lähteä kohti metsän siimestä. Auringon paisteesta huolimatta ilma oli aika viileä ja toivoin, että olisin ottanut ne lämpöisemmät housut jalkaan. Annoin tamman kulkea pitkin ohjin ja ihmetellä kevään tuoksuja. Metsän laidalle tullessa kokosin ohjia paremmin käteen ja pyysin tamman siirtymään raviin. Tibah liikkui reippaasti ja rennosti eikä hätkähtänyt vaikka lähi puista pyrähti lintuparvi lentoon. Kun olin varma, että tamma oli lämmennyt otin ohjat kunnolla tuntumalle ja annoin käskyn siirtyä laukkaan. Tibah vastasi apuihin hanakasti ja nousin esteistuntaan antaakseni tamman käyttää koko selkäänsä paremmin. Reipas laukka lämmitti omat lihakseni enkä enää kaivannut paksumpia pöksyjä. Annoin Tibahin laukata läpi keväisen metsän, jota auringon valo täplitti pienten lehtien lomasta. Siirsin tamman raviin kun tulimme kylän liepeille ja kylällä käyntiin. Huikkasin moikat muutamille puoli tutuille Tibahin reipas askellus toi meidät pian tallille, jossa laskeuduin ratsun selästä. Kevyt hiki oli tamman karvapeitteessä nähtävillä satulahuovan reunamilla mutta muuten se vaikutti varsin pirteältä. Tallissa otin tammalta varusteet pois ja kostealla pyyhkeellä pyyhin hiet pois. Vein tamman takaisin ulos, sillä päivää oli vielä paljon jäljellä.Tämä on virtuaalitalli / This is a SIM-game stable
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja  |  Taustakuva © Velvet Factory  |  Kuva © Hauru

Bahie Arabians